Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μονοκρούσος (Eurobank): H Eλλάδα βγαίνει από την ύφεση, αλλά της λείπουν επενδύσεις - Να θωρακιστεί η πολιτική σταθερότητα

Μονοκρούσος (Eurobank): H Eλλάδα βγαίνει από την ύφεση, αλλά της λείπουν επενδύσεις - Να θωρακιστεί η πολιτική σταθερότητα
Η Ελλάδα βρίσκεται στο peak των κόκκινων δανείων και σύντομα η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει...
"H Eλλάδα βγαίνει από την ύφεση, αλλά της λείπουν επενδύσεις και αποταμιεύσεις" δήλωσε ο επικεφαλής Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Αγορών της Eurobank, κ. Πλάτων Μονοκρούσος μιλώντας στις εργασίες του διήμερου επενδυτικό φόρουμ με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την Ανάπτυξη».
Περιγράφοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας, ο κ. Μονοκρούσος επισήμανε ότι "είμαστε σε ένα κομβικό σημείο καθώς η οικονομία εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης περί το 1% και αύξηση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, άρα τυπικά βγαίνει από την ύφεση".
Σημαντικό, κατόπιν τούτου, κατά τον κ. Μονοκρούσο, είναι να αποφύγουμε ένα double dip, είτε λόγω της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας, είτε λόγω της αναταραχής στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία είτε λόγω της στασιμότητας της Ευρωζώνης, είτε για όλους αυτούς τους λόγους.
Στα θετικά στοιχεία συγκαταλέγεται η σταθεροποίηση της κατανάλωσης, στα αρνητικά η μεγάλη υστέρηση των επενδύσεων και το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών, που σημαίνει ότι τα λεφτά που χρειαζόμαστε πρέπει να έρθουν απέξω, με άμεσες ξένες επενδύσεις και εξαγωγές.
Για να έχει μια χώρα εξαγωγές όμως, πρέπει να είναι ανταγωνιστική και η ανταγωνιστικότητα δεν εξαρτάται μόνο από τους μισθούς που ήδη έχουν μειωθεί πολύ, αλλά και από το φορολογικό περιβάλλον, το επενδυτικό περιβάλλον, το τεχνολογικό επίπεδο των εξαγωγών.
Αν κατορθώσουμε να αυξήσουμε το ποσοστό των επενδύσεων και των εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας και υπάρξει μια ελάφρυνση του χρέους, παρατήρησε ο επικεφαλής Ανάλυσης της Eurobank, θα έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να πατήσει η χώρα για να κάνει το επόμενο βήμα προς τα μπρος.
Σε ό,τι αφορά το υπό συζήτηση πρόβλημα ρευστότητας, κατά τον κ. Μονοκρούσο, υπάρχει μεν μια βελτίωση στις χρηματοδοτικές συνθήκες και στα επιτόκια των δανείων αλλά λείπει η πιστωτική επέκταση διότι είναι πολύ υψηλά τα κόκκινα δάνεια.
Το μόνο θετικό ίσως στοιχείο είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα βρισκόμαστε στο peak των κόκκινων δανείων και σύντομα η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει, διότι όλες οι μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας λένε ότι τα κόκκινα δάνεια κορυφώνουν τη χρονιά κατά την οποία γυρίζει η οικονομία σε ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Μονοκρούσο, το πρόβλημα των χαμηλών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης δεν είναι πρόβλημα αμιγώς ελληνικό αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης: το credit growth είναι αρνητικό στη ζώνη του ευρώ σαν σύνολο.
Αυτό συμβαίνει, κατά τον κ. Μονοκρούσο, διότι υπάρχει ζημιά στο μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο οι μειώσεις των βασικών επιτοκίων μεταφέρονται στις αγορές πιστώσεων, οπότε κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να περιμένουμε κι άλλα μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Τέλος, κατέληξε ο κ. Μονοκρούσος, πρέπει να μη μας διαφεύγει η σημασία της πολιτικής ηρεμίας στο εσωτερικό, καθώς τυχόν διαταραχή του πολιτικού κλίματος δεν κόβει μόνο τη χρηματοδότηση του δημοσίου, αποτρέπει και την πρόσβαση των μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας στις ξένες αγορές για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης