Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα δύο "αγκάθια" της ρύθμισης χρεών - Δημοσιονομικές επιπτώσεις και κατάθεση του σχεδίου χωρίς την έγκριση των δανειστών

tags :
Τα δύο
Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τη νέα ρύθμιση με την «ανοχή» της τρόικας
Δύο «αγκάθια» στην ούτως ή άλλως πολύπλοκη και δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα προκαλεί η νέα ρύθμιση για τα χρέη προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε μία προσπάθεια να δώσει «ανάσα» στους υπόχρεους, η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική αύξηση των δόσεων της ρύθμισης και στην αλλαγή των όρων για την εξυπηρέτηση των φορολογικών και ασφαλιστικών χρεών. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, από το βήμα της Βουλής, δήλωσε πως «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθεί στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση» και πρόσθεσε ότι «οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορεί να μπουν και αυτές σε ρύθμιση» παραπέμποντας για τις λεπτομέρειες σε απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που θα εκδοθεί σύντομα. Επίσης, σημείωσε ότι θα προχωρήσει και η «άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί».
Ταυτόχρονα, όμως, με τη βελτίωση των όρων και των προϋποθέσεων για την ένταξη στις ρυθμίσεις, η κυβέρνηση καθιστά με τις αλλαγές ακόμη πιο δύσκολη τη διαβούλευση με την τρόικα.
Οι λόγοι είναι:
1. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει τη νέα ρύθμιση με την «ανοχή» της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έλαβαν τις οριστικές διατάξεις όταν αυτές κατατέθηκαν και στη Βουλή, οπότε μέχρι και χθες δεν μπορούσαν να εκφράσουν γνώμη για το εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με κάποιο στοιχείο της νέας ρύθμισης.
Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες και στο παρελθόν, αλλά σε κάθε περίπτωση η στάση αυτή δεν βοηθάει στη δημιουργία καλού κλίματος στις συζητήσεις με την τρόικα.
2. Αν και ακόμη δεν μπορεί να υπάρξει σαφής εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων των αλλαγών στις ρυθμίσεις, επικρατεί η άποψη ότι μάλλον θα λειτουργήσουν αρνητικά παρά θετικά. Δηλαδή, εκτιμάται πως από τις αλλαγές θα εισπραχθούν λιγότερα έσοδα απ’ ό,τι προβλεπόταν με το προηγούμενο καθεστώς, αν και αναγνωρίζεται πως είναι πολύ πιθανό να μπουν στο νέο πλαίσιο περισσότεροι υπόχρεοι. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται πως η τρόικα θα προσμετρήσει κάποια «τρύπα» στο δημοσιονομικό κενό του 2015 που επισήμως το υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ. Ετσι, στις συζητήσεις που θα γίνουν τον Νοέμβριο για το οριστικό μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2015 και τους τρόπους που αυτό θα καλυφθεί, αναμένεται η τρόικα να θέσει και θέμα κάλυψης της «τρύπας» που πιθανότατα θα δημιουργηθεί από τις νέες ρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης