Τελευταία Νέα
Οικονομία

Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Άλλα είπα εγώ, άλλα κατάλαβε ο Χαρδούβελης! - Το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο

Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ): Άλλα είπα εγώ, άλλα κατάλαβε ο Χαρδούβελης! -  Το Βερολίνο οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο
Τα μυστικά της συνάντησης Χαρδούβελη - Schaeuble στο Βερολίνο - Η μορφή της νέας επιτήρησης

«Επί θύραις» είναι το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Η συζήτηση άνοιξε χθες στο Βερολίνο στην έκτακτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η οποία όπως αποκάλυψε το «bankingnews» έγινε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς.
Εν τω μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε σήμερα τη δυσφορία του για τις δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας και ότι ποτέ ο Schaeuble δεν στήριξε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. 
Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς  θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, έγινε δηλαδή μια πρώτη συζήτηση χωρίς όμως να παρθούν αποφάσεις αλλά και τη μορφή που θα έχει ο νέος έλεγχος από την τρόικα.
Σε  ερώτηση για το εάν θα υπάρχει επιτήρηση, κορυφαίος αξιωματούχος απάντησε ότι «βεβαίως και θα υπάρχει, αλλά θα είναι τελείως διαφορετικής μορφής από αυτήν που υπήρχε μέχρι τώρα.
Μέχρι τώρα, οι εταίροι και δανειστές μας ήταν συνοδηγοί στο όχημα της ελληνικής οικονομίας, αλλά από την αρχή του νέου έτους θα κάθονται στο πίσω κάθισμα, ή και στο πόρτ-μπαγκάζ».
Πληροφορίες  φέρουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να παρουσιάζει στον κ. Σόιμπλε τα κυβερνητικά σχέδια για την αξιοποίηση του αποθεματικού των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), χωρίς ωστόσο να παίρνει - τουλάχιστον για την ώρα - θετική απάντηση από το Βερολίνο το οποίο στέκεται σε ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χαρδούβελης, υποστήριξε πως «συζητήσαμε για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση.
Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει δηλαδή σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε την σχέση αυτή».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η Τρόικα δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στις συζητήσεις, λέγοντας ότι «ήταν μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει επανειλημμένα βοηθήσει την Ελλάδα. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη ημέρα».
Πάντως στο ωριαίο τετ-α-τετ των δύο ανδρών ο κ. Χαρδούβελης επιχείρησε να πείσει τον κ. Σόιμπλε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεών της, καθώς έχει εισπράξει το μήνυμα ότι οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα οριστικοποιήσουν την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα προτού διαφανεί η προοπτική συμφωνίας στα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης:
ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015.
Ειδικά για το ασφαλιστικό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζαν χθες μετά τη συνάντηση ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο και η τρόικα δεν έχει θέσει ζήτημα μείωσης συντάξεων.

Αδειάζει τον Χαρδούβελη ο Schaeuble
Δεν υπάρχει καμία ελληνογερμανική συμφωνία για περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, σπεύδει να ξεκαθαρίσει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον Γερμανό ομόλογό του Wolfang Schaeuble στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η χθεσινή συζήτηση ανάμεσα στον Schaeuble και τον Χαρδούβελη ήταν μη δεσμευτική.
Παράλληλα η Γερμανία αρνείται ότι ο Schaeuble υποστήριξε την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

Τι ανέφερε στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το www.bankingnews.gr

(upd4)Το νέου τύπου μνημόνιο της Ελλάδας και η επόμενη μέρα - μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος της χώρας στα τέλη του 2014 - βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Βερολίνο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης με τον Γερμανό ομόλογό του W. Schaeuble.
Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του www.bankingnews.gr.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της Συνόδου του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Eιδικότερα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη μέχρι στιγμής πορεία του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για το ελληνικό αίτημα περί λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής στήριξης.
«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και για το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το καταλαβαίνει και η γερμανική πλευρά, ότι πρέπει σύντομα να βρούμε μια λύση, να οριοθετήσουμε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Γκίκας Χαρδούβελης, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Schaeuble.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδούβελης, η τρόικα δεν αναφέρθηκε καθόλου στη συνάντηση των δύο αντρών.
Κατά τον υπουργό Οικονομικών, ήταν μία συζήτηση ανάμεσα σε δύο κράτη. Η Γερμανία έχει άποψη, έχει βοηθήσει την Ελλάδα επανειλημμένως. Τώρα συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα.
«Ο Schaeuble θέλει ένα ισχυρό ευρώ, μια ισχυρή Ευρωζώνη. Και τονίστηκε στη συνάντησή μας ότι για να έχουμε μια ισχυρή Ευρωζώνη, πρέπει να έχουμε μια ισχυρή Ελλάδα», εξήγησε ο κ. Χαρδούβελης.
Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών διήρκησε περίπου μια ώρα.

Tι ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr:

«Γέφυρα» για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση για τα 7,1 δις, ευρώ στήνει μέσω Βερολίνου η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς θα υπάρξει σήμερα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της 7ης συνεδρίασης του παγκόσμιου φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών που διεξάγεται από χθες στην γερμανική πρωτεύουσα και στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.
Τα θέματα τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν οι δύο άνδρες είναι ιδιαίτερα πολλά: Από το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της Ελλάδας, το σχέδιο ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και τα «αγκάθια» στα οποία έχει «σκαλώσει» ο εν εξελίξει έλεγχος από τους δανειστές ( ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο).
Οι επικεφαλής της τρόικας δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα, περιμένοντας από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις μνημονιακές υποχρεώσεις όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί. Μετά από αυτό το γεγονός το σημερινό τετ-α-τετ του κ. Χαρδούβελη με τον κ. Σόιμπλε αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.
Βέβαια κάθε συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε έχει ενδιαφέρον, όπως και οι δηλώσεις τις οποίες κάνει ιδιαίτερα δε για τη μεταμνημονιακή εποχή που αρέσκεται να μιλά η κυβέρνηση .
Πρόσφατα ο ισχυρός γερμανός πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης είχε δηλώσει ότι η «Ελλάδα θα έχει την στήριξη του Βερολίνου στην αναζήτηση χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές, μόνο όμως εάν συνοδεύεται και από την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο».
Η τρόικα γνωρίζει καλά ότι η Αθήνα επείγεται να ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα προληπτικής στήριξης της χώρας και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Έτσι, η τριμερής εμφανίζεται αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί αυτή την αδυναμία της ελληνικής πλευράς και να πιέσει για να υλοποιηθούν όλα τα μνημονιακά ορόσημα. Αυτά είναι:
Ασφαλιστικό: Η τρόικα κάνει λόγο για «στρεβλώσεις» που πρέπει να αρθούν σταδιακά, γιατί λειτουργούν ως κίνητρα για πρόωρη συνταξιοδότηση. Οι τεχνοκράτες της θεωρούν ότι η θεμελίωση συνταξιοδότησης και η απονομή «σχετικά υψηλής» κατώτατης σύνταξης (συνυπολογίζοντας το ΕΚΑΣ) με 15 χρόνια ασφάλισης αποτελεί πρόβλημα και ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός των ενσήμων για την καταβολή της. Μάλιστα, το ΔΝΤ έχει προτείνει να αυξηθούν τα χρόνια ασφάλισης κατά 5, ώστε το όριο να διαμορφωθεί στα 20 έτη. Η απαίτηση αυτή θίγει, μεταξύ άλλων, τις αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις που χορηγούνται με τη χρήση βαρέων και ανθυγιεινών! Η κυβέρνηση ήλπιζε να αποφύγει τέτοιες οδυνηρές παρεμβάσεις, καθώς επίσης αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά είναι σαφές πως όλα βρίσκονται στο τραπέζι. «Αγκάθι» αποτελούν και οι ενοποιήσεις επικουρικών ταμείων, που βάσει Μνημονίου πρέπει να γίνουν έως τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά με επιστολή προς την τρόικα ζήτησε να μη συμπεριληφθεί στον τρέχοντα έλεγχο η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας πως το σύστημα είναι βιώσιμο ως το 2060.
Εργασιακά: Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στην καθιέρωση του «λοκ άουτ» (ανταπεργία) και στην τροποποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για απεργίες εξακολουθούν να είναι τα δύο βασικά ζητούμενα της τρόικας. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητάει ομαδικές απολύσεις διά νόμου, αντί με υπουργική απόφαση.
Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Το ριζικό «ψαλίδισμα» των αποδοχών των νεοεισερχομένων και όσων έχουν χαμηλά προσόντα και η αύξηση των αποδοχών των υπαλλήλων με υψηλά προσόντα είναι η βασική προδιαγραφή που έχει θέσει η τριμερής.
Δημοσιονομικό κενό: Παραμένει η απόσταση ανάμεσα στους υπολογισμούς της τρόικας για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ το 2015 και της ελληνικής πλευράς για «τρύπα» μόλις 700 εκατ. ευρώ. Οι δανειστές περιμένουν στη γωνία για τις εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και παρακολουθούν στενά τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και του κλάδου της υγείας.


(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014, ώρα 00:05)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης