Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αστερίσκοι και ενστάσεις για τα δημόσια οικονομικά - Μετά την Τρόικα....τι υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics

tags :
Αστερίσκοι και ενστάσεις για τα δημόσια οικονομικά - Μετά την Τρόικα....τι  υποστηρίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics
Επιφυλάξεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα greek statistics
Μετά την τρόικα και το Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει επιφυλάξεις για τα greek statistics, τα μέλη του οποίου διχάστηκαν ( ψήφοι 17 - 16) για το θέμα της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού μετά τα ταμειακά ελλείματα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με τους δικαστές το 2013 έκλεισε τελικά με πρωτογενές έλλειμμα 5,557 δισ. ευρώ ή 3,05% του ΑΕΠ (σ.σ. σε ταμειακή βάση χωρίς τις προσαρμογές), έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Αν στο δημοσιονομικό έλλειμμα προστεθούν και το τόκοι (περίπου 6 δισ. ευρώ) που καταβλήθηκαν για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου χρέους, το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης ανήλθε σε 11,728 δισ. ευρώ (6,44% του ΑΕΠ).
Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό του 2013, επισημαίνεται ότι η «διαδικασία καταγραφής των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να καταγράφεται η ορθή οικονομική επίπτωση (ζημιά ή κέρδος) στις λογιστικές καταστάσεις και στα αποτελέσματα χρήσης των οικονομικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται».
Στο ενεργητικό- αναφέρει η έκθεση- δεν προσδιορίζεται το ύψος των επισφαλών απαιτήσεων της Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίες έχουν υψηλή πιθανότητα αθέτησης μερικά ή ολικά, με αποτέλεσμα να μη διαμορφώνεται ορθή εκτίμηση και να μην καθορίζονται με σαφήνεια οι απαιτήσεις που τελικά θα εισπραχθούν. Επίσης, στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 4 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των Τελωνείων.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπολογίζει ότι το υπόλοιπο προς είσπραξη ποσό που εκκρεμούσε στο τέλος του 2013 σ.σ. από φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις ) ήταν 62,4 δις. ευρώ, υψηλότερο κατά 4 δισ. από τα απλήρωτα χρέη των 58,4 δισ. ευρώ που εμφάνισε το υπουργείο Οικονομικών.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται δε, ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων «έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόσο ως προς την εισπραξιμότητά τους, όσο και ως προς την επίπτωσή τους στις οικονομικές καταστάσεις του κράτους».
Ανάλογες ενστάσεις για τα «Greek Statistics» διατυπώνει και η τρόικα μετά από κάθε επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Οι δανειστές συνεχίζουν να είναι ενοχλημένοι. Αυτή την φορά όχι για τα σκοτεινά σημεία του προϋπολογισμού αλλά για το γεγονός ότι δεν κινείται τίποτα σε επίπεδο πρωτοβουλιών και προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα, με την τελευταία από το δεύτερο μνημόνιο δόση των 7,1 δις. ευρώ.
Εκατοντάδες δεκάδες δράσεις που κανονικά έπρεπε να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και θα απασχολήσουν το τρέχον review της τρόικας έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται από τώρα βαρύ για τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι μέσα σε αυτή την ατζέντα, πλην όμως το ενδιαφέρον των ευρωπαίων εταίρων για την πορεία του ελέγχου με την τρόικα και των ενεργειών που έχει κάνει η Αθήνα σε φλέγοντα θέματα, όπως είναι οι αλλαγές στον ασφαλιστικό και τον απεργιακό νόμο οι εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο και οι ομαδικές στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι ιδιαίτερα έντονο.
Το άσχημο για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών είναι ότι τόσο στο Συμβούλιο του Εurogroup την Πέμπτη αλλά και στο Ecofin την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου θα παραστούν πιθανότατα και εκπρόσωποι της τρόικας κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολο το «κρας – τεστ» για τον Γκίκα Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιστωτές θα ετοιμάσουν στη συνέχεια βαλίτσες για την Ελλάδα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια πρόκειται να φθάσουν στην χώρα μας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης