Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με παράταση του μνημονίου εκβιάζει την Ελλάδα η τρόικα - Σύσκεψη Σαμαρά με Χαρδούβελη για τις διαπραγματεύσεις

Με παράταση του μνημονίου εκβιάζει την Ελλάδα η τρόικα - Σύσκεψη Σαμαρά με Χαρδούβελη για τις διαπραγματεύσεις
Βαραίνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα το εσωτερικό μέτωπο που άνοιξαν οι διαφωνίες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο
(upd14)Συνεχίζεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τις Βρυξέλλες να εκβιάζουν ανοιχτά πλέον την Ελλάδα με παράταση του μνημονίου κι ενώ οι δανειστές αρνούνται να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Για το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη , μετά και την αναβολή της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον P. Thomsen του ΔΝΤ και τον πρόεδρο του Euro Working Group, T. Wieser, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

Εφόσον υπήρξε επικοινωνία του Γκ. Χαρδούβελη με Thomsen και Wieser, δεν θα πραγματοποιηθεί η νέα τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να γίνει χτες.

ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα δεν ζήτησε αναβολή της τηλεδιάσκεψης - Άλλωστε δεν είχε προγραμματιστεί, ούτε ανακοινωθεί

Σε ένα ακόμη επίπεδο μεταφέρεται η διαφωνία Αθήνας - δανειστών, ένδειξη της οριακής κατάστασης στην οποία έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις.
"Το υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.
Νωρίτερα πηγές του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί πως η σημερινή τηλεδιάσκεψη αναβλήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ
Το υπουργείο Οικονομικών δεν ζήτησε ποτέ αναβολή σημερινής τηλεδιάσκεψης με την τρόικα η οποία άλλωστε ουδέποτε προγραμματίστηκε και ανακοινώθηκε.
Η κυβέρνηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Οι τηλεδιασκέψεις, άλλωστε, είναι μέρος αυτών.
Το οικονομικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε μπαράζ συσκέψεων, μετά το ναυάγιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

«Περιμένουμε τις απαντήσεις από τους δανειστές για να συνεχίσουμε», τόνιζαν λίγο νωρίτερα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε το πρωί της Παρασκευής, μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, ότι η πίεση από την τρόικα είναι μεγάλη.

«Παλεύουμε. Υπάρχει σύγκληση με την τρόικα αλλά πιέζουν με τον προϋπολογισμό. Έχουν κάνει λάθος με τις εκτιμήσεις τους».
«Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Μπορεί να έλθουν και να κλείσουν όλα σε μια μέρα. Μπορεί να συζητάμε όμως και έξι μήνες και να μην κλείσει τίποτα», συμπλήρωσε.
Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».
Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2015 στη Βουλή, χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Συντηρούν τα εκβιαστικά σενάρια οι Βρυξέλλες - Τεχνικά το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί 12 μήνες, αλλά θα απαιτηθεί υπογραφή νέου μνημονίου
Το σενάριο της παράτασης του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας συντηρούν οι Βρυξέλλες, δίδοντας συνέχεια στη χθεσινή βόμβα...
"Το πρόγραμμα της Ελλάδας, τεχνικά, θα μπορούσε να παραταθεί και μετά το 2014", δηλώνει σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο MNI.
"Από τεχνικής πλευράς, είναι εφικτή η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος έως 12 μήνες.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει να καταστεί σαφές προς τις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να υπογραφεί νέο μνημόνιο.
Το νέο μνημόνιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα σκληρά μέτρα που η Ελλάδα πρέπει να λάβει, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να υλοποιήσει", σχολιάζει ο αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Σύντομη συνάντηση Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου στη σκιά του… νέου μνημονίου
Αναταραχή επικρατεί στην κυβέρνηση μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να έχουν ολιγόλεπτη συνάντηση στη Βουλή.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποτιμήσουν όλες τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της τρόικας.
Ας σημειωθεί πως η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους επί της ουσίας υπονομεύει – αναστέλλει τα σχέδια πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο.
Άλλωστε, ήδη υπάρχουν «φωνές», οι οποίες κάνουν λόγο για παράταση του ισχύοντος προγράμματος!
Η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο διήρκησε όπως προαναφέρθηκε, λίγα λεπτά και έλαβε χώρα στη Βουλή.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντηθεί και με τον πρώην πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Κομισιόν: Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις
Θετική είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τα βήματα που έγιναν χτες, κατά τη τηλεδιάσκεψη της τρόικας με τον Υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, με τον εκπρόσωπο της, Μαργαρίτη Σχοινά να επισημαίνει ότι υπάρχει πρόοδος.
Σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με τις ελληνικές αρχές, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα.

Το ναυάγιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης
Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, η τρόικα εμφανίστηκε ανένδοτη στο να επιστρέψει στην Αθήνα, καθώς το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι τεράστιο, με αποτέλεσμα οι δανειστές να αρνούνται να βγάλουν εισιτήριο επιστροφής.
Η διελκυστίνδα κυβέρνησης και δανειστών διεξάγεται σε πεδίο κινούμενης άμμου, στη σκιά του εσωτερικού μετώπου που άνοιξαν οι διαφωνίες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, κυρίως για τα εργασιακά και τις απολύσεις στο δημόσιο.
Τα αγκάθια αυτά μαζί με το δημοσιονομικό κενό περιλαμβάνονταν στο βασικό μενού της χθεσινοβραδυνής τηλεδιάσκεψης - θρίλερ μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας η οποία ξεκίνησε μετά από πολύωρη καθυστέρηση, στις 23:00 το βράδυ για να ολοκληρωθεί τέσσερις ώρες αργότερα, στις 3:00 το πρωί. 
Εκτός του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδoύβελη σε αυτή συμμετείχαν οι δύο σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Στην τηλεδιάσκεψη επρόκειτο κανονικά να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι άλλων υπουργείων που εμπλέκονται με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπως από το Εργασίας ή το Ανάπτυξης, όμως το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών, με την άρνηση των δανειστών να επιστρέψουν στην Αθήνα και το οποίο εντάθηκε μετά τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, απαιτούσε συντονισμό σε επίπεδο Μαξίμου.
Τα μέτωπα της κυβέρνησης ήταν πολλά: Από την εσωτερική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος μνημονίου έως και τις κόντρες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα μεγάλα καυτά θέματα της πέμπτης αξιολόγησης.
Η επιμονή της τρόικας για σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό με έμφαση την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 15 στα 20 χρόνια (πρόωρες συντάξεις) έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των βουλευτών της συγκυβέρνησης που απειλούν να μην ψηφίσουν τα νέα αυτά μέτρα που θα ανατρέπουν εκ νέου το εργασιακό καθεστώς.
Λόγω αυτής της διαφωνίας οι ζυμώσεις χθες σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έδιναν και έπαιρναν, ενώ σε αυτές προστέθηκε και το «νούμερο ένα» ζήτημα των τελευταίων ημερών, αυτό του δημοσιονομικού «κενού» για το οποίο κυβέρνηση και τρόικα έψαχναν κοινό σημείο συμβιβασμού ως προς το μέγεθός του.

Κατατέθηκε ο προϋπολογισμός: Προβλέπει πλεόνασμα 3% για το 2015

Ανάπτυξη 2,9% με περισσότερους φόρους κατά 1,4 δις. ευρώ από την άμεση και την έμμεση φορολογία κομίζει σε 6,5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο προϋπολογισμός του 2015, που κατατέθηκε, χωρίς την έγκριση της τρόικας, σήμερα στην βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 ή 5,6 δισ. ευρώ από 1,8% εφέτος ή 3,3 δις. ευρώ η κυβέρνηση «σφίγγει» κατά 1,5 δις. ευρώ τα «λουριά» των δαπανών.
Κατόπιν τούτων το ύψος της λιτότητας για το νέο έτος διαμορφώνεται στα 2,9 δις. ευρώ.. 

Bόμβα από Βρυξέλλες - Το υφιστάμενο μνημόνιο της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 12 μήνες
Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί για ακόμη 12 μήνες, δηλώνει κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος, προκαλώντας νέες ανησυχίες για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Η δήλωση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη πως θα βόλευε τους Ευρωπαίους μια παράταση του ελληνικού προγραμμάτος, αφού οι Βρυξέλλες δεν φαίνεται να εμπιστεύονται πως η Ελλάδα θα κατορθώσει να σταθεί «μόνη της» στα πόδια της - έστω και με μια προληπτική γραμμή στήριξης - μετά το πέρας του ευρωπαϊκού προγράμματος, στα τέλη του 2014.
«Το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας θα μπορούσε να παραταθεί ακόμα και για 12 μήνες», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Αυτό θα ήταν αναγκαίο και για τεχνικούς λόγους, λόγω διαφόρων ζητημάτων που σχετίζονται με τις κεφαλαιακές ανάγκες ορισμένων ελληνικών τραπεζών», δήλωσε, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, σημείωσε πως «Υπάρχει ακόμα χρόνος να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα, πριν το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου».
«Αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα, τότε είμαστε οριακά», εξήγησε επίσης ο αξιωματούχος.
«Αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα», συνέχισε.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν τη λήξη του, δηλαδή πριν τις 31 Δεκεμβρίου.
Αυτό είναι αναγκαίο γιατί η ενδεχόμενη απόφαση για παράταση του μνημονίου θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια όχι μόνο από το γερμανικό.
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που αποφασιστεί η Ελλάδα να μπει στη λεγόμενη «προληπτική γραμμή πίστωσης» (ECCL) του EFSF, σημείωσε ο αξιωματούχος.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014, ώρα 18:00)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης