Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διαπραγματεύσεις - θρίλερ στο Παρίσι - Πιέζει για το ασφαλιστικό η τρόικα - Ζητά μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα

Διαπραγματεύσεις - θρίλερ στο Παρίσι - Πιέζει για το ασφαλιστικό η τρόικα - Ζητά μέτρα για την επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα
Αν δεν προχωρήσουν αυτές οι δεσμεύσεις η τρόικα δεν πρόκειται να βγάλει εισιτήριο για την Αθήνα
(upd8)Εξαιρετικά σκληρές αποδείχθηκαν οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν από το μεσημέρι της Τρίτης στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και της τρόικας.
Τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη γαλλική πρωτεύουσα αναφέρουν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών τήρησαν ιδιαιτέρως σκληρή γραμμή, κατά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά.
Η τρόικα ζητά μέτρα για να κατορθώσει να επιτύχει η Ελλάδα τον στόχο για το πλεόνασμα, ενώ πιέζει επίσης για αλλαγές στο ασφαλιστικό.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές διατηρούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παρά το γεγονός πως η ελληνική πλευρά το διαψεύδει κατηγορηματικά.
«Η συζήτηση προχωρά αναλυτικά και διεξοδικά σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα, ιδιαίτερα στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς», σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας την μέχρι στιγμής πορεία των διαβουλεύσεων.
Οι προτάσεις της Αθήνας που εξετάζουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι οι εξής:
- Βελτίωση εσόδων από τη σταδιακή ισχυροποίηση της ανάπτυξης.
- Καλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ.
- Νομιμοποίηση αυθαιρέτων.
- Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων για όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης.
Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης από τη γαλλική πρωτεύουσα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, δίδοντας το στίγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων που μόλις ξεκίνησαν μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας.
"Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται" τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνει τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, τον υπουργό Εργασία κ. Γιάννη Βρούτση, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη.
Παρόντες θα είναι επίσης εκπρόσωποι του Μεγάρου Μαξίμου και του ΠΑΣΟΚ.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι πολύωρες. 
Αύριο Τετάρτη η έναρξη των συζητήσεων προβλέπεται από τις 8 το πρωί, με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέσα στην ημέρα.
Ωστόσο δεν αποκλείεται να συνεχισθούν και την Πέμπτη εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η τρόικα είναι αυτή που ζήτησε να διεξαχθούν οι συναντήσεις, σήμερα και αύριο, στο Παρίσι. 
Αντίθετα η επιλογή του Παρισιού τον Σεπτέμβριο έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
«Πάμε στο Παρίσι για να κλείσουμε την αναθεώρηση και να συμφωνήσουμε για την επόμενη μέρα.
Δεν υπάρχει σενάριο παράτασης του Μνημονίου», υποστήριζαν χθες πηγές της οδού Νίκης προσπαθώντας να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.
Στο ίδιο πνεύμα και η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών:
«Στόχος είναι να επιτευχθεί η επιτάχυνση της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».
Οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν με ένα πρώτο απολογισμό της υφιστάμενης κατάστασης με την τρόικα να κάνει focus στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μία σειρά από νέα μέτρα που απαιτούν οι εταίροι από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Τα μέτρα αφορούν κυρίως το δημοσιονομικό τομέα, το περίφημο «κενό» στον προϋπολογισμό 2015 που υπολογίζεται από τους δανειστές σε 2,5 δισ. ευρώ, αλλά και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό ή τα εργασιακά που η κυβέρνηση εσκεμμένα προσπαθεί να υποβαθμίσει ή να τα αφήσει στην άκρη.
Αν δεν προχωρήσουν αυτές οι δεσμεύσεις η τρόικα δεν πρόκειται να βγάλει εισιτήριο για την Αθήνα.
Για το λόγο αυτό αξιωματούχοι της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κρατάει μικρό «καλάθι», καθώς το τετ-α-τετ στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιείται προκειμένου να αναζητηθούν συγκλίσεις, να αρθούν παρεξηγήσεις και να καταστεί έτσι εφικτή η επάνοδος της τριμερούς στην Αθήνα για την ολοκλήρωση του εν εξελίξει ελέγχου επί ελληνικού εδάφους.
Άλλωστε, υπάρχει και το προηγούμενο του Σεπτεμβρίου, όταν η κυβέρνηση έφυγε με άδεια χέρια από το, πολυδιαφημισμένο τότε, πρώτο ραντεβού με την τρόικα στο Παρίσι.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, όπως και τον Σεπτέμβριο, στη Βίλα Σάιντ, όπου στεγάζονται τα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΟΣΑ.
Στη συνάντηση θα παρεβρεθούν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και το στελέχος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Bενιζέλος: Εκτός ατζέντας νέα μέτρα και ασφαλιστικό

Η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν βρίσκονται στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, διαβεβαίωσε χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, δίδοντας το στίγμα των συζητήσεων που θα ξεκινήσουν σήμερα Τρίτη στο Παρίσι.
Η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και οι αλλαγές στο ασφαλιστικό βρίσκονται εκτός της ατζέντας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, μετά το πέρας της σύσκεψης προετοιμασίας που είχε με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βενιζέλος, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη λήψη απόφασης μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2014.
"Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα επεσήμανε πως το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης δεν είναι το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος, αλλά το νέο πλαίσιο θωράκισης της χώρας.
"Η επιστροφή της τρόικας θα σημάνει την επικύρωση της διαπραγμάτευσης", διεμήνυσε επίσης ο κ. Βενιζέλος.
"Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο", ανέφερε, τέλος.

(πρώτη ενημέρωση 25 Νοεμβρίου 2014, 00:42)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης