Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δεύτερο ναυάγιο στο Παρίσι - Πιέζει η τρόικα για νέα μέτρα 2 δισ. το 2015 - Διαψεύδει τα σενάρια παράτασης του μνημονίου η Αθήνα

Δεύτερο ναυάγιο στο Παρίσι - Πιέζει η τρόικα για νέα μέτρα 2 δισ. το 2015 - Διαψεύδει τα σενάρια παράτασης του μνημονίου η Αθήνα
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ακανθώδη θέματα, με αιχμή το ασφαλιστικό και το εργασιακό
(upd6)Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν, όπως όλα δείχνουν, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πίεση που άσκησαν οι δανειστές για νέα μέτρα ήταν αφόρητη, ενώ επέμεναν στη σκληρή γραμμή των προηγούμενων ημερών για το δημοσιονομικό κενό του 2015.
Οι δανειστές άσκησαν πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2015, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ένα νέο μνημόνιο που θα αποτελεί παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, ή στο πλαίσιο της νέας επαυξημένης γραμμής χρηματοδότησης.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι πολύ μικρότερο και δη περί τα 300 με 400 εκατ. ευρώ, προκαλώντας θυμηδία στην τρόικα...
Ανοιχτά παραμένουν και όλα τα υπόλοιπα ακανθώδη θέματα, με αιχμή το ασφαλιστικό και το εργασιακό.
Κατόπιν τούτου, οι συνομιλίες με τους δανειστές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως (e-mail) και η τρόικα δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα.
Αυτό θα αναφέρει και το ανακοινωθέν που θα εκδώσουν οι δύο πλευρές, καταδεικνύοντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων.


Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου αύριο στις 10:00
Έκτακτη σύσκεψη θα έχουν αύριο το πρωί στις 10:00 ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς το νέο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα «πονοκεφαλιάζει» την κυβέρνηση.
Ειδικότερα, στον απόηχο της αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού, ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθούν αύριο στις 10:00, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι δύο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να αναζητήσουν τρόπους αντίδρασης στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Παράλληλα, θα επιχειρήσουν να καταστρώσουν ένα σχέδιο, προκειμένου να μην «χαθεί» η προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου, η οποία θεωρείται καταλυτική στην απόπειρα εξόδου από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί καμία παράταση του μνημονίου κατά 6 μήνες ή 1 έτος, διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, παρά το ναυάγιο στο Παρίσι
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παράταση του μνημονίου, διαμηνύει κορυφαία κυβερνητική πηγή, διαψεύδοντας σενάρια που κυκλοφόρησαν περί του αντιθέτου.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, σε καμία περίπτωση, παράταση κατά έξι μήνες ή κατά έναν χρόνο, του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει νέους όρους.
"Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά ακόμη πως η αξιολόγηση από την τρόικα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014", διαμηνύει η ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Το παρασκήνιο
Χωρίς συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την ελληνική αντιπροσωπεία στο Παρίσι. 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι στα μέτρα που έχουν προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, απορρίπτοντας τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. 
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι προσπάθειες προσέγγισης της ελληνικής αντιπροσωπείας έπεσαν στο κενό, με την τρόικα να απορρίπτει τις ελληνικές προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του επόμενου έτους, καθώς δεν ικανοποιούν τις εκτιμήσεις για το ύψος του.
Οι επικεφαλής της τριμερούς επέμειναν στην εκτίμηση ότι το «κενό» στον προϋπολογισμό του 2015 θα κυμανθεί στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 335 εκατ. ευρώ που παρέθεσε στην επιχειρηματολογία του το οικονομικό επιτελείο, προκαλώντας θυμηδία στους δανειστές.
Οι σημερινές συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά θέματα, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις

Η διαπραγματευτική ομάδα συνάντησε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες πιέσεις στα μείζονα θέματα της διαπραγμάτευσης σε τέτοιο σημείο που ουδείς μπορούσε να ψελλίσει το οτιδήποτε για την έκβαση που θα έχουν αυτές οι συνομιλίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν προσπαθούν με γενικόλογες τοποθετήσεις όπως «είναι περίπλοκα τα πράγματα», «ο δρόμος είναι μακρύς» να αποφύγουν τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις και εν τέλει να καλύψουν τη γύμνια και την αδυναμία που εμφανίζει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών μας.
Η διελκυστίνδα με τους πιστωτές ξεκίνησε με το δημοσιονομικό κενό με την ελληνική πλευρά να καταθέτει προτάσεις για το πώς θα καλυφθεί αυτό στην περίπτωση που αυτό υπάρξει όπως διατείνονται οι δανειστές.
Οι επικεφαλής της τριμερούς επέμειναν στην εκτίμηση ότι το «κενό» στον προϋπολογισμό του 2015 θα κυμανθεί στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ έναντι των 335 εκατ. ευρώ που παρέθεσε στην επιχειρηματολογία του το οικονομικό επιτελείο, προκαλώντας θυμηδία στους δανειστές.
Παρά τη χαοτική διαφορά των 3,165 δισ. ευρώ που χωρίζει τα δύο μέρη στο δημοσιονομικό «κενό», ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προσερχόμενος στα γραφεία του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι θέμα που θα κλείσει».
Για να προσθέσει ότι «σκοπός είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση.
Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «πακέτο» των προτάσεων της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού κενού και το οποίο δεν ικανοποίησε την τρόικα, περιλαμβάνονται:
*Η μεγαλύτερη απόδοση του ΕΝΦΙΑ (πάνω από 80% αντί για εκτίμηση τρόικας 70%)
* Πρόσθετα έσοδα από την νομιμοποίηση αυθαιρέτων
*Δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων από όσους εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και απάτης.
* Επιπλέον έσοδα από το μέρισμα της ανάπτυξης (σ.σ. ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9% του ΑΕΠ για το 2015).
Εκτός από το κενό στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης βρέθηκε την πρώτη μέρα των επαφών, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και οι αλλαγές στο δημόσιο τομέα (νέο ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις).
Τον χορό των συζητήσεων με τους Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) εκτός του Γκίκα Χαρδούβελη άνοιξαν: Ο σύμβουλος αναπληρωτής του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενώ αργά στην κουβέντα μπήκε και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί ο Χρήστος Πρωτόπαππας.
Από την σημερινή εξέλιξη των συζητήσεων θα εξαρτηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επίτευξη συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο και για τη νέα γραμμή χρηματοδότησης.

(πρώτη ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2014, 08:14)

Φ.Μ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης