Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έξι αλλαγές στο νέο ΕΣΠΑ φέρνει το υπ. Ανάπτυξης - Εκτός των κονδυλίων, όσα έργα καθυστερούν

Έξι αλλαγές στο νέο ΕΣΠΑ φέρνει το υπ. Ανάπτυξης - Εκτός των κονδυλίων, όσα έργα καθυστερούν
Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης
Μία σειρά αλλαγών στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο σήμερα ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, η προτεινόμενη νομοθεσία προβλέπει έξι αλλαγές - τομές στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων:
• Πράξεις, των οποίων το χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης αποκλίνει σημαντικά, τίθενται σε καθεστώς «προειδοποιητικής απένταξης», εντός του οποίου ο φορέας θα πρέπει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες επιτάχυνσης, άλλως το έργο απεντάσσεται.
• Η εγγραφή της κύριας εργολαβίας γίνεται εφόσον έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές ενέργειες για την ουσιαστική έναρξη του έργου (μελέτες, έρευνες, κήρυξη απαλλοτριώσεων κ.λπ.).
• Οι Διαχειριστικές Αρχές δεν μπορούν να προβαίνουν στην ένταξη έργων, εφόσον έχουν δεσμεύσει μέχρι το 110% του διαθέσιμου προϋπολογισμού του ΕΠ. Έτσι, δεν θα είναι δυνατή η επιβάρυνση των Προγραμμάτων πέραν των διαθέσιμων πόρων και θα ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
• Προβλέπονται ταχύτερες διαδικασίες για την πληρωμή των δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων.
• Προβλέπεται ενισχυμένη υποστήριξη των δικαιούχων μέσω των Διαχειριστικών Αρχών των Περιφερειών και των Επιτελικών Μονάδων των Υπουργείων.
• Προβλέπεται η αποκλειστική χρήση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανάρτηση, δημοσιοποίηση και διαβούλευση εγγράφων μεταξύ των υπηρεσιών/δομών των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με στόχο την παροχή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης προς τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Επιπλέον συνιστάται Εθνική Αρχή Συντονισμού (ΕΑΣ) ΕΣΠΑ, η οποία αποτελεί τον κύριο συνομιλητή της χώρας με την Επιτροπή και υπάγεται στο γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ.
Η ΕΑΣ απαρτίζεται από έξι Ειδικές Υπηρεσίες: Την Ε.Υ. Στρατηγικής Σχεδιασμού και Αξιολόγησης, την Ε.Υ. Συντονισμού της Εφαρμογής, την Ε.Υ. Θεσμικής Υποστήριξης, την Ε.Υ. Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, την Ε.Υ. Εφαρμογής και Συντονισμού δράσεων ΕΚΤ και την Ε.Υ. Κρατικών Ενισχύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης