Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνει τα φέσια των ενοικιαστών - Πρόγραμμα νομικής προστασίας έφερε η κρίση!

Ο ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνει τα φέσια  των ενοικιαστών  - Πρόγραμμα νομικής προστασίας έφερε η κρίση!
Μόλις ο ένας στους πέντε ενοικιαστές ήταν απόλυτα συνεπής το χρονικό διάστημα 2011- 2013
Σε υψηλού ρίσκου επένδυση εξελίχθηκε η εκμίσθωση ενός ακινήτου την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η οποία να σημειωθεί παραμένει ακόμη στην κατηγορία high risk, για τους ανθρώπους της κτηματαγοράς.
Μόλις ο ένας στους πέντε ενοικιαστές ήταν απόλυτα συνεπής το χρονικό διάστημα 2011- 2013.
Αντίθετα για βελτίωση του κλίματος κάνει λόγο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων κ. Στράτος Παραδιάς.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ένας στους δύο είναι συνεπής. Και διευκρίνισε ότι η ένταση του προβλήματος έχει μειωθεί, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου αναλαμβάνει το ρίσκο να μη πληρωθεί από την υπηρεσία που προσφέρει διότι δεν έχει κανένα δεδομένο στα χέρια του για το νέο ενοικιαστή. Να σημειωθεί ότι τις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται μια οικονομική κατάσταση από τον υποψήφιο ενοικιαστή που δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.
Ο κ. Παραδιάς ανέφερε ότι ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει κάποια πληροφορία στα χέρια του από κρατικές και ιδιωτικές υπηρεσίες διότι ο «κακοπληρωτής» προστατεύεται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι κτηματομεσίτες αναφορικά με τα «φέσια.»
Από τους περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σχεδόν 300.000 εμφανίζονται ότι τα ακίνητά του είναι ξενοίκιαστα. Οι υπόλοιποι 700.000 και σε ποσοστό 20%, δηλαδή οι 140.000 με 150.000 ιδιοκτήτες αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια στην εφορία, αφού δεν μπορούν να τα εισπράξουν από ενοικιαστές, ούτε περιμένουν να τα εισπράξουν, ενώ θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν.
Ο «τυχερός» ιδιοκτήτης που νοίκιασε το εμπορικό κατάστημα με μηνιαίο μίσθωμα από 4.000 έως 5.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει στην εφορία από 11% έως 13% από τα μισθώματα που δεν εισέπραξε. Έτσι η διατήρηση της ιδιοκτησίας γίνεται βάρος δυσβάστακτο.
Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι οι ενοικιαστές που φεύγουν σε μία νύκτα χωρίς να τους αντιληφθούν οι ιδιοκτήτες, που αφήνουν πίσω τους πολλές φορές «φέσια» τόσο στα ενοίκια όσο και στα κοινόχρηστα τα οποία στο τέλος επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Πρόγραμμα νομικής προστασίας στο «κυνήγι» των μισθωμάτων
Η εταιρεία E - Real Estates, σε συνεργασία με την ασφαλιστική εταιρία «DAS (Deutscher Automobil Schutz) Hellas, σχεδίασε και διαθέτει μέσω της νεοσύστατης μεσιτικής εταιρίας ασφαλίσεων International Real Insurance αποκλειστικά προγράμματα Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένων Οικιστικών και Επαγγελματικών Ακινήτων. Στο σχετικό συμβόλαιο συνεργασίας, η ασφαλιστική προστασία παρέχεται μόνον «για την παραφύλαξη εννόμων συμφερόντων από μισθωτική σύμβαση».
Το κόστος του προγράμματος δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ τον χρόνο, και καλύπτουν έξοδα – αμοιβές δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών, καθώς και την παροχή άλλων υπηρεσιών, που απορρέουν από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αναλυτικά, ο ασφαλιστής της Νομικής Προστασίας πληρώνει τις αμοιβές του Δικηγόρου, που έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ο ασφαλισμένος για το χειρισμό της υπόθεσής του, τις αμοιβές των Δικαστικών Επιμελητών, τα δικαστικά έξοδα για τη διεξαγωγή της δίκης, τις νόμιμες αποζημιώσεις μαρτύρων και πραγματογνωμόνων, που έχουν κλητευθεί ή διοριστεί από το δικαστήριο και τα έξοδα εκτελέσεως δικαστικών αποφάσεων. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να πραγματοποιήσει την Ασφάλεια Νομικής Προστασίας Εκμισθωμένου Ακινήτου και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Εάν, δηλαδή, κάποιος ιδιοκτήτης έχει μισθώσει ήδη ένα διαμέρισμα μπορεί να ασφαλιστεί για το διάστημα από σήμερα και για το μέλλον.

(πρώτη ενημέρωση 28 Νοεμβρίου 2014, 08:03)

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης