Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τελεσίγραφο της τρόικας για ΦΠΑ και ασφαλιστικό - Εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση

Τελεσίγραφο της τρόικας για ΦΠΑ και ασφαλιστικό - Εγκαταλείπει τις κόκκινες γραμμές η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει διάσταση - θρίλερ στην αξιολόγηση για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της σχέδια
Αυξήσεις - «φωτιά» στις τιμές των φαρμάκων, των ξενοδοχείων, των εφημερίδων, των βιβλίων, στα εισιτήρια των θεάτρων αλλά και στις εμπορικές συναλλαγές που λαμβάνουν χώρα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά, βάζει η κυβέρνηση η οποία χθες αποφάσισε να εγκαταλείψει την «κόκκινη γραμμή» του ΦΠΑ.
Οι ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών υποχρέωσαν το οικονομικό επιτελείο να ανοίξει το «πουγκί» των εκπτώσεων και να προχωρήσει - εκτός απροόπτου - στην επιβολή νέων μέτρων, αρχής γενομένης από την αναθεώρηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που εφαρμόζεται σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συντελεστής αυτός αυξάνει στο 8% ή στο 10%.
Εφόσον περάσει αυτή η αύξηση μετά η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαναφέρει το αρχικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τα ακριτικά νησιά και προβλέπει σχετική Κοινοτική Οδηγία (2859/2000).
Και ακολουθούν οι επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, με την τριμερής να αποσπά την δέσμευση της κυβέρνησης ότι η τελευταία πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης σύνταξης από τα 15 στα 20 χρόνια και στην κατάργηση των καθεστώτων πρόωρης συνταξιοδότησης.
Ρύθμιση, η οποία θα εκτινάξει όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο ανώτατο όριο ασφάλισης που είναι τα 62 έτη.
Με τα δύο αυτά μέτρα που δόθηκαν χωρίς την παραμικρή αντίσταση από την ελληνική πλευρά εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την «γέφυρα» για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση για τα 7,1 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει διάσταση - θρίλερ για την συγκεκριμένη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα πολιτικά της σχέδια.
Η τακτική που ακολουθείται είναι γνωστή: Μετά το «γη και ύδωρ» που ζητά η τρόικα για την εκταμίευση των δόσεων ακολουθούν τα νομοσχέδια από τα εμπλεκόμενα με το Μνημόνιο Υπουργεία με τα οποία ικανοποιούνται οι - κατά τα άλλα ανορθολογικές - απαιτήσεις των πιστωτών.
Σε αυτό πλαίσιο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο νέας «διόρθωσης» στο κείμενο της ρύθμισης με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για την οποία οι ξένοι ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.
Παρά την αύξηση - χρυσάφι στα φορολογικά έσοδα που θα φέρει στα κρατικά ταμεία η αύξηση του υπερ – μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ οι δανειστές ζητούν να αλλάξει «εδώ και τώρα» η ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου αν αυξηθεί το δημοσιονομικό όφελος και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2015.
Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για μία συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Αυτό θα φανεί από τα email τα οποία θα ανταλλάξουν για τα υπόλοιπα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης: τις ομαδικές απολύσεις, την καθιέρωση της ανταπεργίας (λοκάουτ), τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.
Εφόσον, η τρόικα βγάλει εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα τότε οι συζητήσεις που θα λάβουν χώρα επί ελληνικού εδάφους θα επεκταθούν στη νέα γραμμή χρηματοδότησης ECCL.

«Φαρμάκι»
Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5%, στο 8% ή 10% θα σημάνει αυξήσεις- φωτιά στις τιμές των φαρμάκων, των ξενοδοχείων, των εφημερίδων, περιοδικών, βιβλίων και θεάτρων, δηλαδή όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που υπάγονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Με βάση το πρώτο σενάριο το ποσοστό της αύξησης του συντελεστή φθάνει το 23% και με το δεύτερο στο 54%. Επί των λιανικών τιμών θα προκύψουν ανατιμήσεις 1,4%-3,3%, ενώ εάν ο ΦΠΑ αυξηθεί απ' ευθείας στο 13% οι ανατιμήσεις θα φθάσουν το 6,1%.
Ειδικά για τα φάρμακα μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την αύξηση του κόστους φαρμακευτικής περίθαλψης για εκατομμύρια πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, καθώς επίσης και την επιβάρυνση των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων με σημαντική αύξηση δαπανών για φαρμακευτική περίθαλψη. Δεδομένης μια τέτοιας δυσμενούς εξέλιξης εξετάζεται το ενδεχόμενο, κατά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, να εξαιρεθούν από την αύξηση του ΦΠΑ ορισμένα φάρμακα πρώτης ανάγκης καθώς επίσης και τα εμβόλια.
Μόνο από την φαρμακοβιομηχανία με τζίρο 5,290 δισ. ευρώ το 2013, μπορούν να εισρεύσουν έσοδα από 370 εκατ. έως και 460 εκατ. ευρώ. Τα επιπλέον έσοδα υπολογίζονται σε 70 ή 160 εκατ. ευρώ ανάλογα με το που θα «κάτσει» ο νέος συντελεστής του φόρου.
Αντίστοιχη αύξηση θα προκύψει και από τη διαμονή στα ξενοδοχεία, ενώ μικρότερα ποσά θα εισρεύσουν από τους υπόλοιπους κλάδους που επηρεάζει η αύξηση του φόρου.
Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή αναμένεται να επηρεάσει και το συντελεστή που ισχύει για τα μικρά νησιά της χώρας, καθώς ο συγκεκριμένος συντελεστής προκύπτει με βάση τον προαναφερθέντα μειωμένο κατά 30%.
Οι συντελεστές ΦΠΑ είναι τρεις: ο κανονικός 23%, ο μειωμένος 13% και ο υπερμειωμένος 6,5%.
Όμως για τα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο), οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά 30%.
Συνεπώς, ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερ - μειωμένος 5%.
Οι προϋποθέσεις για να ισχύσει ο συντελεστής 5% στα αγαθά είναι οι εξής:
- Να βρίσκονται και να παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά.
- Να πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά.
- Να αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, ή
- Να εισάγονται στα νησιά.
Η μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης