Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η πρόταση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεν είναι εξωπραγματική

Η πρόταση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεν είναι εξωπραγματική
Ο κατώτατος μισθός μπορεί να ανέλθει στα 751 ευρώ - Tο πρόβλημα των επιχειρήσεων είναι το ενεργειακό κόστος λέει ο ΣΕΒ
(upd)Μηδαμινές έως οριακές θα είναι οι επιπτώσεις στα μισθολογικά κόστη των επιχειρήσεων από το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ από 550 ευρώ σήμερα, όπως έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών(ΣΕΒ) εστιάζει το πρόβλημα στο ενεργειακό κόστος και λιγότερο στο μισθολογικό κόστος, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.
Η επίσημη θέση του Συνδέσμου Βιομηχανιών στο ερώτημα αύξησης του κατώτατού μισθού είναι ότι αυτό που τους απασχολεί περισσότερο είναι το ενεργειακό κόστος.

Πόσοι λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό.
Με το βασικό μισθό εργάζονται 137.113 άτομα στον ιδιωτικό τομέα και αντιπροσωπεύουν μόλις το 8,95% του συνόλου των αμοιβών των εργαζόμενων.
Ωστόσο στη λίστα της «ΕΡΓΑΝΗΣ» εμφανίζονται επιπλέον 333.918 εργαζόμενοι με αμοιβές χαμηλότερες από 500 ευρώ διότι εντάσσονται στην κατηγορία μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.
Το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ,εμφανίζει ότι στον κατώτατο βασικό μισθό εντάχθηκαν επιπλέον 31.713 εργαζόμενοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες από 105.401 του Οκτωβρίου του 2013.
Στα 600 έως 700 ευρώ εντάσσονται 137.376 άτομα
Με μισθούς χαμηλότερους των 1000 ευρώ αμείβονται συνολικά 390.540 εργαζόμενοι από το σύνολο του 1.531.179 εργαζομένων.
Η ανάλυση των στοιχείων φέρνει στο φως ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση δίνει μισθούς υψηλότερους από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ είναι δύσκολο έως ακραίο να βρεθεί εργαζόμενος ή εργαζόμενοι με μισθό 550 ευρώ.
Στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας ανέφερε στο bankingnews.gr ότι το προσωπικό μας είναι εξειδικευμένο και οι αμοιβές τους είναι υψηλότερες από το μέσο όρο που δίνει η αγορά.
Στη γραμμή του κατώτατου μισθού κινούνται περισσότερο οι «μικρές» ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό κάτω από 50 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας έχει διατυπώσει την αντίθεσή της στην επιβολή του κατώτατου μισθού των 550 ευρώ, η οποία επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου , μετά την απαίτηση της Τρόικα.

Οι 8 στους 10 επιχειρηματίες θεωρούν ως πρόβλημα τις ασφαλιστικές εισφορές
Η ΓΣΕΒΕΕ σε πρόσφατη έρευνά της είχε θέσει το ερώτημα: Τι θα διευκόλυνε περισσότερο την δική σας επιχείρηση. Το 80,1% των ερωτηθέντων εντόπισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα τις ασφαλιστικές εισφορές και ζητούσαν τη μείωσή τους.
Αντίθετα μόλις το 1,5% ζήτησε τη μείωση του κατώτατου μισθού για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.
Στο ερώτημα ποιό είναι το σημαντικότερο αντικίνητρο για προσλήψεις προσωπικού , το 69,9% των ερωτηθέντων απάντησε το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και μόλις το 12,5% ανέφερε ως πρόβλημα το ύψος του μισθού.
Οι μισθοί στην Ελλάδα κινούνται οριακά πάνω από της Εσθονίας.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση του 2014 αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει πλέον κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος χαμηλότερο από τις άλλες 14 πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ( δηλαδή από τις χώρες της άλλοτε ΕΕ-15) από την Κύπρο και την Σλοβενία.
Η παραπάνω εξέλιξη προήλθε κυρίως από την υποτίμηση της αμοιβής της εργασίας των τελευταίων ετών. Η απόσταση που χωρίζει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας από τις άλλες προηγμένες χώρες της Ευρωζώνης είναι σημαντική και ανέρχεται στο 34% σε σχέση με τη Γερμανία. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Πορτογαλία είναι για πρώτη φορά υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας (73 έναντι της Γερμανίας)
Η Ελλάδα με βάση τα ίδια στοιχεία κινείται οριακά υψηλότερα από την Εσθονία, τη Μάλτα, την Κροατία την Τσεχία.
Αναλυτές με αυστηρή οικονομική προσέγγιση λένε ότι πρόκειται για αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα του 36%.
Πάντως οικονομικοί διευθυντές επιχειρήσεων υποστηρίζουν ότι το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί και είναι συνάρτηση των πωλήσεων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης