Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πήρε ΦΕΚ η δίμηνη τεχνική παράταση του Μνημονίου, θα ακολουθήσουν και τα σκληρά μέτρα…

Πήρε ΦΕΚ η δίμηνη τεχνική παράταση του Μνημονίου, θα ακολουθήσουν και τα σκληρά μέτρα…
Τα μέτρα θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα που έχει «παγώσει» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων
Το τυπικό μέρος της διαδικασίας για τη δίμηνη παράταση του Μνημονίου ώς τις 28 Φεβρουαρίου του 2015 και των διαθεσίμων 11,1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικού Σταθερότητας (ΤΧΣ), έθεσε σε εφαρμογή χθες το οικονομικό επιτελείο, δημοσιεύοντας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το ουσιαστικό κομμάτι αυτής, τα μέτρα δηλαδή που θα επωμισθεί ο ελληνικός λαός προκειμένου να καλυφθεί το περιλάλητο δημοσιονομικό «κενό» των 2,5 δισ. ευρώ, θα γίνουν γνωστά όταν ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα που έχει «παγώσει» λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στην Αθήνα.
Τα μέτρα αυτά τελούν ως προϋπόθεση για τα κεφάλαια των 10,9 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM με την ένταξη της στη γραμμή χρηματοδότησης ECCL με τους αυστηρούς όρους επιτήρησης.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε, επί της αρχής, χθες, τη χορήγηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, παράλληλα με τη δίμηνη τεχνική παράταση του μνημονίου ενώ αντίστοιχη έγκριση θα πρέπει να δοθεί και από τα εξής τέσσερα κράτη - «δορυφόρους» του Βερολίνου: Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία και Σλοβακία.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης πανηγύρισε με τον καλύτερο τρόπο το «ναι» της γερμανικής Βουλής.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά έκανε λόγο για «έμπρακτη αναγνώριση της προόδου που σημειώνει η ελληνική οικονομία» και την «έναρξης μίας νέας, πιο ευέλικτης σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους».
Μόνο που το νέο δάνειο που θα λάβει η χώρα από την τρόικα για να μπορέσει να καλύψει τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015, θα διατηρήσει την Ελλάδα σε «πρέσα» Μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι μία πρώτη κουβέντα για το ελληνικό ζήτημα θα γίνει στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς που συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου ενώ οι τελικές αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη σύνοδό τους στις 16 Φεβρουαρίου.
Δώδεκα μέρες αργότερα, στις 28 Φεβρουαρίου, «εκπνέει» η τεχνική παράταση του μνημονίου που χθες πήρε ΦΕΚ και στόχος είναι ή να κατατεθεί την Δευτέρα σαν τροπολογία στην Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ή να έρθει σαν αυτόνομο νομοσχέδιο στο ελληνικό κοινοβούλιο στις εργάσιμες μέρες των εορτών μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Με τη χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 και η διαθεσιμότητα των 11,1 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης