Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τι θα σήμαινε για μια οικονομία αν καταργούνταν τα Χριστούγεννα;

Τι θα σήμαινε για μια οικονομία αν καταργούνταν τα Χριστούγεννα;
Βουτιά 75 – 100 δισ. δολαρίων στις καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ από υποθετική κατάργηση των Χριστουγέννων
Το υποθετικό σενάριο κατάργησης των Χριστουγέννων, εξετάζει σε άρθρο του το Bloomberg, προσπαθώντας να εξετάσει τις πιθανές επιπτώσεις για την οικονομία από μια τέτοια -παράδοξη- απόφαση.
Εάν ο κόσμος συμμορφωνόταν με την αναγγελία του Πάπα και της βασίλισσας Ελισάβετ ότι τα Χριστούγεννα επισήμως καταργούνται, στη σημερινή μορφή τους, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα έκαναν βουτιά 75 – 100 δισ. δολαρίων, αναφέρει ο αρθρογράφος.
Σύμφωνα με το ένα σενάριο, το οποίο συμφωνεί με την κλασική μακροοικονομική άποψη, η οικονομία δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα, καθώς τίποτα ουσιαστικό δεν θα άλλαζε.
Το εργατικό δυναμικό θα παρέμενε το ίδιο, με τα ίδια προσόντα, τα εργοστάσια θα έμεναν τα ίδια, με τους ίδιους παραγωγικούς πόρους κ.ο.κ.
Η ικανότητα της οικονομίας να παράγει αγαθά και υπηρεσίες δεν θα επηρεαζόταν και, μετά από ένα διάστημα προσαρμογής, η οικονομία θα ανακτούσε την ισορροπία της.
Τι όμως θα αντικαθιστούσε τις καταναλωτικές δαπάνες ύψους 100 δισ. δολαρίων;
Τίποτα συγκεκριμένο, οι παραγωγικοί πόροι που αφιερώνονται στα χριστουγεννιάτικα ψώνια θα στρέφονταν σε άλλες χρήσεις.
Οι τιμές θα υποχωρούσαν τόσο ώστε να οι καταναλωτές να αυξήσουν τα ψώνια τους τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Μάλιστα, η ακύρωση των Χριστουγέννων μπορεί να δώσει ακόμη και ώθηση στην ευημερία, τονώνοντας την παραγωγή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η κεϋνσιανή άποψη σχετικά με το πώς λειτουργεί η οικονομία διαφέρει ριζικά από την κλασική, καθώς υποστηρίζει ότι η προσφορά δεν δημιουργεί πάντοτε και αυτόματα ζήτηση.
Σε περίπτωση κατάργησης των Χριστουγέννων, οι καταναλωτές θα προγραμματίσουν μικρότερες δαπάνες και, σε αυτή την περίπτωση, οι αναπροσαρμογές των τιμών προς τα κάτω μπορεί να μην είναι αρκετές για να τους αλλάξουν γνώμη.
Εάν, όμως, οι χριστουγεννιάτικες δαπάνες εκλείψουν, η οικονομία μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χρόνια για να καλύψει το κενό.
Μπορεί τα εργοστάσια να μείνουν στη θέση τους, όπως και οι εργαζόμενοι, αλλά δεν θα έχουν αντικείμενο.
Ο αρθρογράφος κάνει μια σύγκριση ανάμεσα στις αποφάσεις των χριστουγεννιάτικων αγορών και την αποτελεσματικότητα πολλών κυβερνητικών προγραμμάτων δαπανών. Και στις δύο περιπτώσεις, καταλήγει, δίνεται υπερβολική προσοχή στην εμφάνιση και όχι στις πραγματικές ανάγκες του αποδέκτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης