Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Επενδύσεις zompie στον πετρελαϊκό κλάδο αξίας 1 τρισ. δολαρίων

Bloomberg: Επενδύσεις zompie στον πετρελαϊκό κλάδο αξίας 1 τρισ. δολαρίων
Τα πετρελαϊκά έργα που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος δεν παρουσιάζουν πλέον προοπτικές κερδοφορίας
Για «επενδύσεις-zompie» στον πετρελαϊκό κλάδο κάνει λόγο το Bloomberg σε σημερινό του δημοσίευμα, συνολικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών.
Μετά τη βύθιση της τιμής του αργού κατά 49% το τελευταίο εξάμηνο, τα πετρελαϊκά έργα που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο έτος έχουν καταλήξει «ζόμπι», καθώς δεν παρουσιάζουν πλέον προοπτικές κερδοφορίας.
Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Goldman Sachs που περιλαμβάνει 400 από τα μεγαλύτερα νέα διυλιστήρια και μονάδες εξόρυξης φυσικού αερίου στον κόσμο, υπολογίζεται ότι επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων θεωρούνται εξαιρετικά επίφοβα.
Στο γράφημα που ακολουθεί παρουσιάζεται το σημείο μηδενικής κερδοφορίας (break-even) 400 νέων διυλιστηρίων και το μερίδιο που τους αναλογεί στη μελλοντική παραγωγή.
Εάν έκλειναν οι μη κερδοφόρες μονάδες, αυτό θα σήμαινε  συρρίκνωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 7,5 εκατ. βαρελιών το 2025, το οποίο αντιστοιχεί στο 8% της τρέχουσας παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Πόσο κερδοφόρο είναι το πετρέλαιο στα 70 δολάρια;
Source: Goldman Sachs Global Investment Research. Annotated by Tom Randall/Bloomberg

Ακόμη χειρότερα, η τιμή του Brent κατρακύλισε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.
Ο λόγος είναι το σχιστολιθικό πετρέλαιο (shale-oil) που έχει κατακλύσει την αγορά, καθώς η προσφορά αυξάνεται ενώ η ζήτηση –που προέρχεται κυρίως από την Κίνα- υποχώρησε ελαφρώς.
Δεν είναι σαφές πόσο ακόμη θα αφήσει ο ΟΠΕΚ τις τιμές να κατρακυλίσουν.
Εάν συνεχιστεί όμως η πτώση στην τιμή του πετρελαίου, θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου στις ΗΠΑ, καταλήγει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης