Οικονομία

Έρευνα ΔΝΤ για ευθύνες Tomsen στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

tags :
Έρευνα ΔΝΤ για ευθύνες Tomsen στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
Ενδεικτική των προθέσεων του IEO είναι η σαφής διαφοροποίησή του από την έκθεση αξιολόγησης που είχε καταρτίσει κλιμάκιο του ΔΝΤ τον Μάιο 2013
Στα λάθη, στις παραλείψεις, αλλά και στους πολιτικούς συμβιβασμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και άλλων χωρών, από το 2010 ως και σήμερα, εστιάζει έκθεση που συντάσσει αυτή την περίοδο το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Independent Evaluation Office - ΙΕΟ).
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, η έκθεση που θα τιτλοφορείται «Το ΔΝΤ και η κρίση της ευρωζώνης» (The IMF and the euro area crisis) αναμένεται να φέρει στο επίκεντρο τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Οργανισμού P. Tomsen, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά και στην Πορτογαλία.
Το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ ολοκλήρωσε την προηγούμενη Τρίτη 16 Δεκεμβρίου την πρώτη φάση κατάρτισης της απολογιστικής έκθεσής του, η οποία περιλαμβάνει τη συγκέντρωση σχολίων και επισημάνσεων από θεσμικούς και μη θεσμικούς φορείς για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην ευρωπαϊκή κρίση.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με νυν και πρώην αξιωματούχους του ΔΝΤ, με στελέχη κυβερνήσεων και εθνικών αρχών, με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες.
Στη βάση αυτή θα πρέπει να αναμένεται και κλιμάκιο του ΙΕΟ στην Αθήνα.
Ενδεικτική των προθέσεων του IEO είναι η σαφής διαφοροποίησή του από την έκθεση αξιολόγησης που είχε καταρτίσει κλιμάκιο του ΔΝΤ τον Μάιο 2013 για την αξιολόγηση του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και η οποία ήταν μάλλον «επιεικής» για τα στελέχη του Ταμείου.
Σε εκείνη την έκθεση είχε περάσει στα μαλακά η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ στην ευρωζώνη.
Χαρακτηριζόταν «συμμετοχική επιχείρηση» (holding operation), ενώ το βάρος της καθυστερημένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ριχνόταν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες και θεσμούς, με τη σημείωση πως «αν και μια εκ των προτέρων αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καλύτερη για την Ελλάδα, αυτό δεν ήταν αποδεκτό από τους εταίρους της στη ζώνη του ευρώ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης