Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πενταετές πάγωμα δανείων και αποδέσμευση από τους στόχους για πλεονάσματα οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης

Πενταετές πάγωμα δανείων και αποδέσμευση από τους στόχους για πλεονάσματα οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης
Τι προβλέπει το σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Γ. Βαρουφάκης στον Γ. Ντάισελμπλουμ - Στην… υπηρεσία μισθών και συντάξεων τα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου
Το «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, η κατάργηση των υπερ- φιλόδοξων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για το χρέος, είναι μερικές από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ, θα ανοίξει επισήμως ο κύκλος των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές έχοντας ως βάση συζήτησης την πρόταση που κομίζει η ελληνική πλευρά χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι θα γίνει αποδεκτή από τους εταίρους.
Αν και τα μηνύματα που έστειλε πριν την άφιξη του στην Αθήνα ο προεδρεύων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αποτελούν και τον καλύτερο οιωνό για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος η κυβέρνηση θα επιμείνει στην πρόταση ουσιαστικών λύσεων για το μείζον θέμα του χρέους.
Ο Ολλανδός ανέφερε ότι είναι έτοιμος να ακούσει τις προτάσεις της Αθήνας για την ελάφρυνση του χρέους, πρόσθεσε όμως ότι «αυτό που είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι απλά να τηρήσει τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει». Εάν γίνουν μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες, που θα μετατρέψουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έλλειμμα, «η ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθήσει» πρόσθεσε.
Ανεξαρτήτως των δηλώσεων του κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης είναι έτοιμος να του παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της πρότασης για το «πάγωμα» των δανείων που λήγουν έως το 2020, τα οποία φθάνουν τα 60 δις. ευρώ.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, η χώρα θα απελευθερωθεί προσωρινά από το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους, εξέλιξη που θα επιτρέψει όχι μόνο την άσκηση χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος της νέας κυβέρνησης.
Στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι η απελευθέρωση ζωτικών πόρων θα δώσουν ώθηση στην οικονομία ώστε να καταστεί εφικτή η σχέση κόστους δανεισμού και αύξησης του ΑΕΠ, η οποία θα επιτρέψει την πραγματική αποκλιμάκωση του χρέους.
Σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα η ελληνική πρόταση έχει δύο σκέλη: Το πρώτο προβλέπει μεγάλο «κούρεμα» των ετήσιων στόχων και το δεύτερο πλήρη απαλοιφή αυτής της μνημονιακής δέσμευσης και αντικατάσταση της από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.
Τα ίδια στελέχη, επισημαίνουν ότι σε περίπτωση υλοποίησης των δύο προαναφερθέντων πυλώνων του ελληνικού σχεδίου σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη διευθέτησης του χρέους (έστω και με την μορφή που φαίνεται να συζητούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή επιμήκυνση και μικρότερα ή ακόμη και μηδενικά επιτόκια), διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του.
Τα θέματα αυτά - μαζί με την κατανομή των αρμοδιοτήτων - συζητήθηκαν στην πρώτη σύσκεψη του οικονομικό επιτελείο υπό τον Γιάννη Βαρουφάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών αν και χειρίζεται προσωπικά το θέμα της πρότασης ενημέρωσε ακροθιγώς τους αναπληρωτές κα. Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, οι οποίοι άρχισαν ήδη να «τρέχουν» τις μεγάλες εκκρεμότητες στα μέτωπα των φόρων και των δαπανών.
Το ζητούμενο σε αυτή την φάση είναι η εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων για μισθούς και συντάξεις, η οποία λόγω της καθίζησης των φορολογικών εσόδων θα στηριχτεί στα ταμειακά διαθέσιμα και στα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Επίσης, μεγάλη εξοικονόμηση πόρων αναμένει το οικονομικό επιτελείο από την περιστολή των δαπανών στον χώρος της υγείας που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τον τομέα των προμηθειών και όχι την περίθαλψη. Ήδη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για την περιστολή αυτών των εξόδων ως καθηγητής στο ΑΠΘ.

Διαδοχικές συναντήσεις
Ο μαραθώνιος που ξεκινά ουσιαστικά σήμερα με την συνάντηση Βαρουφάκη Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα εντός και εκτός της χώρας.
Την Δευτέρα το πρωί ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον ομόλογό του George Osborne με στόχο την έναρξη στενής συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά θέματα κοινού, ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα έχει και συνάντηση με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι του Λονδίνου.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον ομόλογό του Michel Sapin, καθώς και τον Υπουργό Οικονομίας της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, ο οποίος θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού δημόσιου χρέους που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι «εύλογη».
Το πρωί της Τρίτης ο κ. Βαρουφάκης θα μεταβεί στη Ρώμη για το προγραμματισμένο ραντεβού με τον Ιταλό ομόλογό του Pier Carlo Padoan. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα «καυτά» μακροοικονομικά ζητήματα της ευρωζώνης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης