Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ - Καμία ανησυχία για τις τράπεζες

Γ. Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ. ευρώ - Καμία ανησυχία για τις τράπεζες
Στόχος της Ελλάδας να διαπραγματευθεί το σύνολο του προγράμματος και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Η Ελλάδα δεν επιθυμεί την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7 δισ. ευρώ τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times.
Ο νέος ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της, ωστόσο δεν επιδιώκει σύγκρουση μαζί τους.
«Αυτό που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πρότασή μας, η οποία θα ελαχιστοποιήσει το κόστος της δανειακής σύμβασης και να δώσουμε στη χώρα μια ευκαιρία να ανασάνει μετά τις πολιτικές που προκάλεσαν κοινωνική κρίση», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης στην αμερικανική εφημερίδα.
Όπως σχολιάζουν οι NYT τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την Ελλάδα, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η χώρα δεν επιθυμεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ.
«Αυτό που επιθυμούμε είναι την επανεξέταση του συνολικού προγράμματος. Το ζήτημα δεν είναι η εκταμίευση της δόσης», τονίζει, αλλά η αναδιάρθρωση του χρέους.
Οι πιστωτές απαιτούν από την Ελλάδα πρωτογενές πλέονασμα ύψους 4,5% του ΑΕΠ, ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης θα προτείνει τη μείωση του στόχου στο επίπεδο του 1-1,5% του ΑΕΠ.
Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών, παρά το γεγονός ότι δις. ευρώ έκαναν «φτερά» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους μήνες.
«Περιμέναμε ότι τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα.
Μόλις οι αγορές αντιληφθούν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν», τόνισε.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι δεν αναστέλλονται, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις από τους κ.κ. Λαφαζάνη και Δρίτσα.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι αυτή η χώρα θα καταστεί ένα ελκυστικός προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις, ωστόσο δεν ενδιαφερόμαστε για ξεπούλημα των «ασημικών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία των εταίρων ότι αν η Ελλάδα χάσει την ευκαιρία για επανεκκίνηση, θα επιστρέψει στις παλιές κακές συνήθειες, ωστόσο είναι σημαντικό «να τους διαβεβαιώσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης