Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι Eυρωπαίοι θα δείξουν επιείκεια στην Ελλάδα... υπό έναν όρο: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με τρόικα

tags :
Οι Eυρωπαίοι θα δείξουν επιείκεια στην Ελλάδα... υπό έναν όρο: Επανεκκίνηση διαπραγματεύσεων με τρόικα
Τι συνέβη στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου
Μια θετική στροφή στην αντιμετώπιση της Ελλάδος από τους Ευρωπαίους εντοπίζει η εφημερίδα Financial Times, η οποία, επικαλούμενη εσωτερική πληροφόρηση από το τελευταίο Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schauble λαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της ελληνικής υπόθεσης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου, υπήρξε συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας- Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ – με τους υπουργούς  Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή γραμμή για τις συνομιλίες με την Ελλάδα.
Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ανοικτοί στο να δείξουν κάποια επιείκεια, υπό τη μορφή επέκτασης της αποπληρωμής του χρέους, μείωσης των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και έγκρισης περισσότερων κοινωνικών δαπανών.
Αυτό θα γίνει εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις περισσότερες των δεσμεύσεων του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, για να γίνει αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τη τρόικα, οι οποίες εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο.
Αυτός ήταν ο όρος του Schauble, ο οποίος δεν βλέπει με καλό μάτι μια γρήγορη τεχνική επέκταση του προγράμματος διάσωσης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι "χρειάζεσαι μια δομή για να διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση και πως έως τώρα δεν είναι ξεκάθαρη σε αυτό".
Οι ελληνικές απαιτήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να προσκρούσουν στην ισχυρή αντίσταση όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά και της Μαδρίτης. Οι Ευρωπαίοι, άλλωστε, εμφανίζονται ανένδοτοι η νέα κυβέρνηση Τσίπρα να αντιμετωπίζεται πιο ευνοϊκά από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, η ισπανική κυβέρνηση προώθησε σκληρά μέτρα λιτότητας, φορολογικών αυξήσεων και αντιλαϊκών οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Τα μέτρα αυτά είναι πιθανό να βρεθούν στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης κατά την περίοδο πριν από τις γενικές εκλογές της φετινής χρονιάς.
Η ισπανική στάση σχετίζεται προφανώς με την δημοσκοπική άνοδο του κόμματος Podemos.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης