Τελευταία Νέα
Οικονομία

Περικοπή όλων των εξαιρέσεων σε φόρους και ασφαλιστικό σκέφτεται η κυβέρνηση

tags :
Περικοπή όλων των εξαιρέσεων σε φόρους και ασφαλιστικό σκέφτεται η κυβέρνηση
Mόνο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά κοστίζει στο Δημόσιο σε ετήσια βάση 533,4 εκατ. ευρώ
Να βάλει τέλος στις εξαιρέσεις από τη φορολογία και το Ασφαλιστικό εισηγούνται παράγοντες της οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ ως λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες εξοικονομήσεις και να κερδίσει τους εταίρους μας στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με τα Νέα, η κυβέρνηση, μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες που προκάλεσαν αναστάτωση και αντιδράσεις στην Ευρώπη, εμφανίζεται να θέλει να καθησυχάσει τα πνεύματα.
Δεν θέλουμε σύγκρουση, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στους «New York Times», ενώ για διάθεση συνεννόησης με τους επενδυτές έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δυο ημέρες πριν.
Οι εταίροι της χώρας, όμως, περιμένουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τις συγκεκριμένες της προτάσεις.
«Περιμένουμε τι έχει να μας πει», έλεγε χθες πηγή από την Κομισιόν.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μόνο ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά κοστίζει στο Δημόσιο σε ετήσια βάση 533,4 εκατ. ευρώ. Επίσης, στα νησιά ισχύει έκπτωση 30% στους κανονικούς συντελεστές, από την οποία προκύπτουν απώλειες 291,3 εκατ.
Σύνολο 824,7 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν μόνο από την κατάργηση της συγκεκριμένης εξαίρεσης.
Σήμερα στα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μειωμένοι κατά 30% σε σχέση με τους συντελεστές που επιβάλλονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ενώ μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών όπως διαμονή σε ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων επιβαρύνονται με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ που ανέρχεται σε μόλις 6,5%.
Συγκεκριμένα, για τα νησιά του Αιγαίου πλην Κρήτης (Νομοί Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσος, ςΣαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρος), οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά τριάντα 30% δηλαδή ο κανονικός γίνεται 16%, ο μειωμένος 9% και ο υπερμειωμένος 5%.
Στο Ασφαλιστικό οι εξαιρέσεις που εξακολουθούν να υφίστανται αφορούν μεταξύ άλλων τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.
Αυτά ισχύουν ακόμη σε ορισμένα από τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, καθώς και για τις μητέρες ανηλίκων και για τους εργαζόμενους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Τα ειδικά όρια επιτρέπουν να βγει στη σύνταξη ο εργαζόμενος πριν από τα θεσμοθετημένα όρια (67ο έτος γενικά και 62ο με 40 χρόνια δουλειάς).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης