Τελευταία Νέα
Οικονομία

Zerohedge: Παγκόσμια μετάδοση της κρίσης σε περίπτωση Grexit - Ανικανότητα από την Ευρώπη

Zerohedge: Παγκόσμια μετάδοση της κρίσης σε περίπτωση Grexit - Ανικανότητα από την Ευρώπη
Eπική αποτυχία σχεδιασμού, πολιτική δεινότητα και κοινωνική δικαιοσύνη επιδεικνύει η Ευρωζώνη
Εξαιρετικά πιθανός είναι ο κίνδυνος παγκόσμιας μετάδοσης της κρίσης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με τον ιστότοπο οικονομικών αναλύσεων zerohedge.com.
Κανονικά, αναφέρει το δημοσίευμα, μια τέτοια κρίση προϋποθέτει μαζική και συντονισμένη προσπάθεια από τα εμπλεκόμενα μέρη, σε διεθνές επίπεδο, ίσως υπό τις οδηγίες του ΔΝΤ ή κάποιου διεθνικού χρηματοοικονομικού φορέα.
Αλλά κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση: η ρητορική έχει εθνικό χαρακτήρα και δεν καταδεικνύει την ενότητα υπό τον ίδιο σκοπό μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών, σημειώνει ο αναλυτής.
Οι πρόσφατες δηλώσεις από κρατικούς αξιωματούχους της Βρετανίας και της Γερμανίας ότι η έκθεσή τους στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, το μόνο που κάνει είναι να υπογραμμίζει το μέγεθος της άρνησης, της άγνοιας και της απουσίας συναίνεσης η οποία παρατηρείται στην Ευρωζώνη.
Μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ θα αποδυνάμωνε συθέμελα το πείραμα του ευρώ και θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλες τις μελλοντικές κρίσεις στην περιοχή, εκτιμά το Ζerohedge.
Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της μεσαίας τάξης παγκοσμίως.
Με περισσότερα από 400 εκατ. σχετικά εύπορους καταναλωτές, αντιστοιχεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της καθαρής παγκόσμιας οικονομίας και η διάσπαση ενός μέρους αυτής θα γινόταν αισθητή σε ολόκληρο τον κόσμο, τόσο σε επίπεδο spreads όσο και σε επίπεδο αποφάσεων για τη διακίνηση κεφαλαίων τα προσεχή έτη.
Αυτό δεν θα συνέβαινε εξαιτίας του Grexit, αλλά εξαιτίας της ανικανότητας των ευρωπαϊκών αρχών να διαχειριστούν την κρίση, η οποία αποδεικνύεται αρχικά με τη συσσώρευση των κινδύνων, έπειτα με τα προγράμματα διάσωσης που σχεδίασαν και εφάρμοσαν και τέλος με την αναμφίβολη αποτυχία των εν λόγω προσπαθειών.
Είμαστε μάρτυρες μια επικής αποτυχίας σχεδιασμού, πολιτικής δεινότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης και, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του καθενός, τα στοιχεία αυτά είναι καθοριστικά προκειμένου να λειτουργήσει μια σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία, σημειώνει η ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης