Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια - Με περιουσιολόγιο η μάχη κατά της φοροδιαφυγής

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια - Με περιουσιολόγιο η μάχη κατά της φοροδιαφυγής
Τι προβλέπει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Το φιλόδοξο επιχειρησιακό σχέδιο για τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) το τρέχον έτος, είναι έτοιμο.
Το μεγάλο στοίχημα είναι τώρα η εφαρμογή του σχεδίου, υπό δύσκολες μάλιστα συνθήκες, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί (κυρίως περιορισμένου προσωπικού και σε ορισμένες περιπτώσεις μη εξειδικευμένου), αλλά και λόγω της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας η οποία δεν προσφέρεται για αποδοτικό φοροκυνηγητό.
Σε κάθε περίπτωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα επιστρατεύσει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής κάθε διαθέσιμο ηλεκτρονικό εργαλείο, με αιχμή το περιουσιολόγιο ο «εμπλουτισμός» του οποίου συνεχίζεται με νέα στοιχεία για τα περιουσιακά στοιχεία και τον πλούτο των φορολογουμένων.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαϊδου, η φορολογική διοίκηση θα έχει πλέον τη δυνατότητα πρόσβασης εκτός από τα στοιχεία των καταθέσεων των φορολογουμένων και στα στοιχεία των δανείων.
Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, το οποίο αποτελεί το «ηλεκτρονικό μάτι» των ελεγκτών στις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, επεκτείνεται και σε συναλλαγές δανειακών προϊόντων, αντλώντας πολύτιμα στοιχεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των λογαριασμών θα επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 σε όλες τις δανειακές συναλλαγές και έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 και σε όλα τα χρηματιστηριακά προϊόντα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΓΓΔΕ.
Συνεπώς, σε πραγματικό χρόνο, οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που αφορούν όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και τα δάνεια και τα χρηματιστηριακά προϊόντα.
Παράλληλα, έως το τέλος του έτους ενεργοποιείται και το Μητρώο των of shore εταιρειών ενώ προωθείται και η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης και είσπραξης οφειλών.
Στη διάρκεια του έτους, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι με υποχρεώσεις στην εφορία θα λάβουν τηλεφώνημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την ρύθμιση των εκκρεμοτήτων τους, ενώ σχεδιάζεται και αυτοματοποιημένο σύστημα μηνιαίας υπενθύμισης «υποχρεώσεων» μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e mails).

Οι έλεγχοι
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΓΓΔΕ, εντός του 2015 θα πραγματοποιηθούν:
*400 πλήρεις και 500 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων έχει στόχο να βεβαιώσει έσοδα πάνω από 2,925 δισ. ευρώ φέτος
*900 έλεγχοι φορολογουμένων μεγάλου πλούτου στους οποίους περιλαμβάνονται υποθέσεις φορολογουμένων με εμβάσματα, μεγάλη ακίνητη περιουσία, και άλλοι «μεγάλοι» οι οποίοι βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής. Το ΚΕΦΟΜΕΠ ( Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) στόχο έχει να βεβαιώσει φόρους αυξημένους κατά 30% σε σχέση με το 2014, επομένως περισσότερα από 325 εκατ. ευρώ και να εισπράξει περισσότερα από 77 εκατ. ευρώ.
*2.000 έλεγχοι φορολογίας κεφαλαίου από τις εφορίες
*15.000 έλεγχοι πρόληψης από τις εφορίες σε κλάδους ή επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα
*5.000 προληπτικοί έλεγχοι από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) με διαφορές προς καταλογισμό τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ
Παράλληλα επιδιώκεται ολοκλήρωση τουλάχιστον 200 υποθέσεων έρευνας φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου από την ΥΕΔΔΕ από τις οποίες 40 να αφορούν απάτη ΦΠΑ και αύξηση κατά 400% των εντοπιζόμενων διαφυγόντων εσόδων από τη διενέργεια ερευνών της ΥΕΔΔΕ σε σχέση με το 2014.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην είσπραξη παλιών και νέων ληξιπρόθεσμων χρεών.
Η ΓΓΔΕ θέτει στόχο είσπραξης τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ από τις συσσωρευμένες οφειλές έως το 2014 και επιπλέον 25% από τα νέα ληξιπρόθεσμα που θα δημιουργηθούν φέτος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης