Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές επαναπρογραμματισμό του χρέους - Πιθανός ένας έκτακτος φόρος

tags :
Βαρουφάκης (ΥΠΟΙΚ): Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές επαναπρογραμματισμό του χρέους - Πιθανός ένας έκτακτος φόρος
Πρώτη προτεραιότητα η αποπληρωμή του χρέους του ΔΝΤ τον Μάρτιο
(upd2)Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτου φόρου στα υψηλά εισοδήματα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η κυβέρνηση θα ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για επαναπρογραμματισμό (rescheduling) του χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ΥΠΟΙΚ στο «Βήμα της Κυριακής», υπογραμμίζει ότι το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν και επιμένει ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επανόδου στο καθεστώς δουλοπαροικίας χρέους».
«Το μνημόνιο ως κείμενο αυστηρών εντολών της τρόικας για αέναη λιτότητα, εσωτερική υποτίμηση και χρηματοπιστωτική ασφυξία δεν υπάρχει πια», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, αυτοί είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην εσωτερική αγορά με άμεση άρση των περιορισμών που έχει επιβάλει η ΕΚΤ στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών και κράτους, καθώς και η ομαλή ροή φορολογικών εσόδων.
«Η δέσμευσή μας για την παράταση της δανειακής σύμβασης, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήσαμε, αφαιρεί και το τελευταίο νομότυπο επιχείρημα των "θεσμών" της ευρωζώνης που απαιτούσαν την υπαγωγή μας σε "πρόγραμμα" προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς στη χρηματοπιστωτική στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος», εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης.
Σε ότι αφορά το χρέος, επισημαίνει πως «η λύση -ελάφρυνση που θα προτείνουμε, δεν απαιτεί θυσίες από τους Έλληνες ή τους Ευρωπαίους φορολογούμενους».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Associated Press, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει συζητήσεις με τους πιστωτές για αναπρογραμματισμό (rescheduling) του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Όπως ξεκαθάρισε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η εξυπηρέτηση του χρέους προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο, ενώ για τις αποπληρωμές στην ΕΚΤ σχολίασε ότι «αυτό είναι άλλο θέμα».
Όπως εξήγησε, η Αθήνα δεν θα ζητήσει καθυστέρηση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων προς την ΕΚΤ, αλλά κάτι που θα καταστήσει ευκολότερες τις πληρωμές αυτές.
«Δεν πιστεύω πως η ΕΚΤ θα αποδέχονταν μια καθυστέρηση, όμως αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι μπορούμε να 'πακετάρουμε' μια συμφωνία που κάνει τις αποπληρωμές πιο 'εύπεπτες' και λογικά εφικτές στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσής μας αναφορικά με το ελληνικό χρέος, και το επόμενο... συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ ημών και των εταίρων».
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στον ΣΚΑΙ το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος αλλά θα αφορά στους στους «έχοντες από ένα όριο εισοδήματος και πάνω».
«Εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι θα έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι θέλουμε να επανακτήσουμε την ανεξαρτησία της χώρας και τη λαϊκή κυριαρχία επί των τειχών μας εξασφαλίζοντας ότι ποτέ δεν θα ξαναμπούμε στην αναξιοπρέπεια του να έχουμε πρωτογενή ελλείμματα.
Εάν χρειαστεί να βάλω έκτακτο φόρο γι’ αυτό. θα το κάνω, αλλά θα το κάνω σ’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν όχι σ’ αυτούς που δεν έχουν. Προφανώς θα είναι στοχευμένος» δήλωσε.
Όπως σημείωσε, επίσης, «αυτοί που μού δίνουν συγχαρητήρια θα πρέπει να πληρώνουν και παράλληλα τους φόρους τους».
Ο κ. Βαρουφάκης αφήνει επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, και ξεκαθαρίζει ότι η αύξηση αυτή δεν θα αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και τις παραμεθόριες περιοχές.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση για την αποπληρωμή των δανείων στους δανειστές της χώρας και προσέθεσε: «Δεν θα διαφωνήσω με τον Schaeuble - εμείς δεν είπαμε ότι δεν θέλουμε δεσμεύσεις».
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι «έγινε κακή διαπραγμάτευση στο θέμα της αγοράς ομόλογων από την ΕΚΤ προσθέτοντας ότι είναι απίστευτο να μας ζητούν αξιολόγηση για χρήματα που είναι δικά μας».
«Μας ζητούν να πληρώσουμε λεφτά την ώρα που η ΕΚΤ τυπώνει 1 τρισ. για να δώσει στους άλλους λαούς».
Αναφερόμενος εξάλλου στις σχέσεις του με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη τονίζει ότι «προφανώς και υπάρχει μια διαφορά».
«Εγώ», εξηγεί, «διαφωνώ και με τον εαυτό μου. Οι έντονες διαφωνίες εμένα με τρέχουν».
Σχετικά με τον περιόβητο ψίθυρο του Jeroen Dijsselbloem, ο υπουργός είπε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup του είπε θυμωμένος στο αφτί «μόλις σκότωσες την τρόικα και εγώ του απάντησα "τιμή μου"».

(Πρώτη ενημέρωση: Σάββατο 28 Φεβρουαρίου, 09.13)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης