Τελευταία Νέα
Οικονομία

ESM: Δεν νοείται παράταση δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο - Δεν εκταμιεύεται καμία δόση - Tι απαντά η κυβέρνηση

ESM: Δεν νοείται παράταση δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο - Δεν εκταμιεύεται καμία δόση - Tι απαντά η κυβέρνηση
Το μνημόνιο δεν χρειάζεται να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης, τονίζει ο ESM
(upd)Αυστηρό τελεσίγραφο προς την Αθήνα, πως δεν τίθεται θέμα εκταμίευσης καμίας δόσης προς την Ελλάδα, εάν δεν τηρηθούν οι όροι του μνημονίου, στέλνει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ESM.
Όπως διαμηνύει, η συμφωνία για την Ελλάδα, η Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA) συνιστά μια σύμβαση νομικής φύσεως, μεταξύ του ΕFSF - ESM, της ελληνικής κυβέρνησης, της Τραπέζης της Ελλάδας και του ΤΧΣ.
Η νομική σύμβαση περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τα οποία λαμβάνει χρηματοδότηση η Ελλάδα.
Οι όροι αυτοί αφορούν το ακριβές ποσό του δανείου, την περίοδο διαθέσιμότητάς του, τους τόκους, αλλά και ο,τιδήποτε αφορά τις διαδικασίες αποπληρωμής του.
Η εν λόγω νομική σύμβαση φέρει την υπογραφή του επικεφαλής του ESM και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας.
Η παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της Master Financial Assistance Facility Agreement, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης με τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Το μνημόνιο είναι ένα ξεχωριστό και αυτοτελές έγγραφο, αλλά συνδέεται με τη Master Financial Assistance Facility Agreement και επομένως, καμία εκταμίευση δόσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την τήρηση του μνημονίου, διαμηνύει, μέσω της ανακοίνωσής του, ο ESM.
Όπως επίσης εξηγεί, η Master Financial Assistance Facility Agreement της Ελλάδας έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά τελικώς έλαβε δύο παρατάσεις.
Αρχικά στις 19 Δεκεμβρίου του 2014 εγκρίθηκε μια τεχνική παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2015.
Κατόπιν, στις 27 Φεβρουαρίου το ΔΣ του ESM αποφάσισε να παραταθεί η Master Financial Assistance Facility Agreement της Ελλάδας για ακόμη τέσσερις μήνες, ήτοι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015.
Το μνημόνιο δεν χρειάζεται να παραταθεί διότι δεν έχει ημερομηνία λήξης, τονίζει ο ESM.

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου - Τα μνημόνια τελείωσαν στις 25/1 - Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν...
Στην αντεπίθεση περνά το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το τελεσίγραφο των ευρωπαϊκών μηχανισμών EFSF - ΕSM προς την Ελλάδα για την ανάγκη τήρησης των όρων του μνημονίου.
Όπως διαμηνύουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, τα μνημόνια στην Ελλάδα τελείωσαν στις 25 Γενάρη.
Οι αρμόδιοι του EFSF καλό θα είναι να ενημερωθούν για τις σκληρές διαπραγματεύσεις στις τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις του Eurogroup.
Και κυρίως, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στο κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο δεν υπάρχει, όχι τυχαία, καμία αναφορά σε μνημόνια, τονίζουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Γι' αυτό άλλωστε και υπήρξε τελικά συμφωνία, διαμηνύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης