Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με 1 δισ. το μήνα «τρέχουν» τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό - Στα 3 δισ. η δημοσιονομική τρύπα τον Απρίλιο

Με 1 δισ. το μήνα «τρέχουν» τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό - Στα 3 δισ. η δημοσιονομική τρύπα τον Απρίλιο
«Ράβουν» νέο «κουστούμι» για την Ελλάδα οι Βρυξέλλες
Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ τον μήνα έχει ξεκινήσει να συσσωρεύει κάτω από το χαλί ο προϋπολογισμός ξυπνώντας τον εφιάλτη στο υπουργείο Οικονομικών, τότε που η Ελλάδα υφίστατο το δυνατό ράπισμα των Βρυξελλών για τον δημοσιονομικό της εκτροχιασμό.
Από τις προβολές που έχουν κάνει σε έσοδα και δαπάνες στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου προκύπτει ότι ο Απρίλιος μπαίνει… με χρέη που σε σωρευτική βάση φτάνουν τα 2,918 δισ. ευρώ.
Τα χρέη αυτά συνιστούν το ύψος της δημοσιονομικής εκτροπής που θα παρουσιάσει ο προϋπολογισμός στα τέλη Απριλίου έναντι των 2,1 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα συνολικά έσοδα τον Απρίλιο προβλέπεται να φτάσουν στα 15,444 δισ. ευρώ, ενώ τον ίδιο μήνα οι δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 18,361 δισ. ευρώ.
Έτσι δημιουργείται ένα σημαντικό αρνητικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό που αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ και αυτό, πριν καλά καλά προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο.
Το ύψος αυτής της «τρύπας» θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν δεν μεσολαβούσε η έκκληση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη για την πληρωμή των φόρων και κυρίως της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ.
Τούτο είχε αποτέλεσμα να ενισχυθούν κατά 200 με 250 εκατ. ευρώ οι φορολογικές εισπράξεις και να περιοριστεί κατά αντιστοιχία το ποσό της υστέρησης στα έσοδα.
Πάντως, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 η «βουτιά» των εσόδων ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ.
Για το δημοσιονομικό ολίσθημα του προϋπολογισμού, που θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, έχουν ενημερωθεί οι δανειστές που ράβουν ήδη κοστούμι με νέα μέτρα τα οποία θα επιβληθούν από 1ης Ιουλίου σε φορολογουμένους και νοικοκυριά.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης προσέρχεται με άλλες προσδοκίες στο Eurogoup της Δευτέρας.
Το δικό του… πακέτο μέτρων περιλαμβάνει προτάσεις για στοχευμένους φορολογικούς ελέγχους από ειδικό σώμα ελεγκτών (πιθανότατα ορκωτών ελεγκτών), ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και τη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μια πρώτη αξιολόγηση του περιεχομένου του έλαβε χώρα στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης με κλιμάκια των δανειστών.
Οι αποφάσεις όμως θα ληφθούν στο Eurogroup της Δευτέρας, στη διάρκεια του οποίου ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να μεταφέρει τις κυβερνητικές προθέσεις για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση ακινήτων μέσω σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
Με τις προτάσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί να δώσουν οι Ευρωπαίοι το «πράσινο φως» για να εκταμιευτεί σύντομα μέρος της εκκρεμούσας δανειακής βοήθειας - πιθανόν τα 1,9 δισ. ευρώ από την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων.
Έτσι θα αμβλυνθεί η χρηματοδοτική στενότητα του Μαρτίου που «πολιορκεί» τα κρατικά ταμεία.
Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιχειρεί να αναχρηματοδοτήσει τα 6μηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή.
Από το ποσό αυτό, περίπου 800 εκατ. ευρώ είχαν αγοραστεί προ εξαμήνου από ξένους επενδυτές και πλέον θα πρέπει να καλυφθούν είτε από τις ελληνικές τράπεζες - πράγμα δύσκολο - είτε από το ίδιο το Δημόσιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης