Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μέσω repos με τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων και φορέων θα καλύψει τις ανάγκες της η Ελλάδα

tags :
Μέσω repos με τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων και φορέων θα καλύψει τις ανάγκες της η Ελλάδα
Δεν είναι σαφές αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις αποπληρωμές 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Μέσω repos με τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και τον φορέων του Δημόσιου προσπαθεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΔΔΗΧ, οι οποίοι μίλησαν στο Reuters.
Οι κίνησεις της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζονται στη σύναψη βραχυπρόθεσμων συμφωνιών επαναγοράς έως και 15 ημερών (repos) με τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς του Δημοσίου, με στόχο να καλυφθούν οι αποπληρωμές 1,5 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αν και η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το ζήτημα, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ, κυβερνητική πηγή δηλώνει στο Reuters ότι τα χρήματα που θα αντληθούν μέσω repos δεν μπορούν να διοχετευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτός αν η κυβέρνηση μπορέσει να διασφαλίσει την επιστροφή των χρημάτων στους φορείς εντός του προβλεπόμενου διαστήματος.
Σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση μπορεί αντλήσει μέχρι και 3 δισ. ευρώ μέσω repos, αλλά ότι δεν είναι σαφές μέχρι τι ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση.
Μπορεί πάντα να επιλεγεί η λύση της μετακύλησης της συμφωνίας επαναγοράς, με τον ΟΔΔΗΧ να παρουσιάζει ως επωφελή αυτή τη λύση, με το επιχείρημα ότι οι φορείς μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη απόδοση στα αποθεματικά τους τους από αυτή που είναι διαθέσιμη στην διατραπεζική αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης