Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχεδόν βέβαιο το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 30-50 δισ. ευρώ – Γιατί διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι

tags :
Σχεδόν βέβαιο το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ύψους 30-50 δισ. ευρώ – Γιατί διαψεύδουν οι Ευρωπαίοι
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ σύντομα σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης
Μονόδρομος φαίνεται να είναι το ελληνικό αίτημα για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 50 δις. ευρώ, όσο η Ελλάδα μένει αποκλεισμένη από τις αγορές και η εκτέλεση του προϋπολογισμού απειλείται από έναν νέο κύκλο ύφεσης που βρίσκεται προ των πυλών.
Μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχουν διαψεύσει ότι εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ήδη συζητείται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες των ισχυρών της Ευρωζώνης.
Ήδη ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos έχει επαναλάβει αρκετές φορές τη φράση ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης, το οποίο θα αποφασιστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της τετράμηνης παράτασης, όπου η Ευρώπη θα δει την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας και τον βαθμό τήρησης των όρων του προγράμματος διάσωσης, προκειμένου να αρχίσει να καθορίζει τα επόμενα βήματά της.
Σύμφωνα με τον ισπανό αξιωματούχο, το τρίτο πρόγραμμα επέκτασης θα προσέφερε χρηματοδότηση υπό συμφέρουσες συνθήκες, όμως παράλληλα θα περιελάμβανε και μια σειρά από όρους που θα έπρεπε να τηρήσει η Ελλάδα, οι οποίοι θα επικεντρώνονται σε ένα μνημόνιο κατανόησης.
Ανοιχτά σε τρίτο πακέτο στήριξης έχει αναφερθεί και ο  αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο οποίος έχει εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης όταν λήξει το υφιστάμενο πρόγραμμα τον Ιούνιο, ακόμη και με τη μορφή μιας πιστωτικής γραμμής,  διότι οι αγορές μπορεί να μην είναι ακόμη έτοιμες να δανείσουν στην κυβέρνησή της.
Τα σχόλια αυτά καθόλου δεν «εξέπληξαν» την Deutsche Bank, όπως η ίδια ανέφερε σε πρόσφατη ανάλυση της, παρά το γεγονός ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αρνούνται προς το παρόν κάθε συζήτηση, πέραν της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με την ίδια, βραχυπρόθεσμα, το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας θα παραμείνει στο επίκεντρο, καθώς η Αθήνα κινδυνεύει να ξεμείνει από μετρητά, ακόμη και εντός του Μαρτίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι συζητήσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα για τις κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας, την ώρα μάλιστα που η εχθρική ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει διφορούμενα σχόλια για τις προθέσεις τους.
Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε αποδίδουν οι αναλυτές και τις διαψεύσεις των Ευρωπαίων περί ενός τρίτου πακέτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης