Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης: Οι πιστωτές αρνούνται την αναδιάρθρωση του χρέους για να ελέγχουν την Ελλάδα

Βαρουφάκης: Οι πιστωτές αρνούνται την αναδιάρθρωση του χρέους για να ελέγχουν την Ελλάδα
"Το χρέος μας είναι είναι μία μεταβλητή ελέγχου"
Στην επιδίωξη του πολιτικού ελέγχου της Ελλάδας αποδίδει ο Γιάννης Βαρουφάκης τη σθεναρή άρνηση των Ευρωπαίων στην πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, μιλώντας στο γαλλικό περιοδικό «Le Contrarien Matin», ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει πως οι πιστωτές απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνηση για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα, τα οποία θα εμπεριέχουν ρήτρα ανάπτυξης.
«Μου λένε συνέχεια ότι η λέξη κούρεμα είναι τοξική πολιτικά, αλλά συγχρόνως, μου λένε ότι οι πιστωτές μας θα ήταν έτοιμοι να συζητήσουν μία σημαντική επιμήκυνση των λήξεων του χρέους με μία συνοδευτική μείωση των επιτοκίων - που αποτελούν φυσικά ένα σημαντικό... κούρεμα» εξηγεί αναλυτικά.
Επιχειρώντας να αιτιολογήσει την άρνηση για την ανταλλαγή ομολόγων (swaps), ο Γ. Βαρουφάκης τονίζει πως «η μόνη εξήγηση γι' αυτό το παράδοξο είναι ότι το ερώτημα του χρέους έχει λίγο να κάνει...με το χρέος. Ότι το χρέος μας είναι είναι μία "μεταβλητή ελέγχου", όπως θα έλεγαν οι μαθηματικού, στο πλαίσιο μίας "σχεδιαζόμενης" άσκησης, σκοπός της οποίας είναι η μεγιστοποίηση της πολιτικής εξουσίας σε χώρες που έχουν ελλείμματα. Εάν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, θα ήθελα να την ακούσω».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης