Τελευταία Νέα
Οικονομία

L. Feld (σύμβουλος Merkel): Ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη

L. Feld (σύμβουλος Merkel): Ένα Grexit δεν θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη
O Γερμανός οικονομολόγος τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απορρίπτει όλους τους όρους των δανειστών της
Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενο Grexit δεν θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην Ευρωζώνη, εκφράζει ο Γερμανός οικονομολόγος και σύμβουλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Α. Merkel, Lars Feld.
Ειδικότερα ο Feld, ένας εκ των πέντε «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης, σε συνέντευξή του στην αυστριακή Die Presse, τονίζει ότι τυπικά η Ευρωζώνη δεν θα μπορούσε καν να αποκλείσει την Ελλάδα, όμως αν η Αθήνα απορρίπτει όλους τους όρους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπεται, πλέον, να αναχρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, καθώς η χώρα θα αποκόπτονταν και από τις κεφαλαιαγορές
Όσο αφορά τα δάνεια σημειώνει ότι θα πρέπει να διατηρείται ψυχραιμία, να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και όποιος παραμένει σκληρός θα νικήσει, όπως συνέβη με τα hedge funds στην περίπτωση της Αργεντινής.
Απαριθμώντας τις συνέπειες για την Ελλάδα, ο Feld αναφέρει ότι η χώρα εισάγει σημαντικά προϊόντα από το εξωτερικό, για παράδειγμα φάρμακα, τα οποία θα ακρίβαιναν πολύ, ο πληθυσμός θα πλήττονταν μαζικά, κανείς δεν θα ήταν πλέον πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το κράτος, ούτε οι Έλληνες φορολογούμενοι, και ολόκληρη η εθνική οικονομία θα κατέρρεε.
Ο σύμβουλος της Merkel τονίζει ότι αυτό δεν μπορεί να το θέλει κανένας, ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και η διάσταση της εξωτερικής πολιτικής και κανείς δεν θέλει την αποσταθεροποίηση μίας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ.
Ως προς την κρίση στην Ελλάδα, ο Feld σημειώνει πως αυτή είναι βαριά διαρθρωτική, υπάρχει έλλειψη απλών βασικών δομών, πολλές διοικητικές διαδικασίες δεν λειτουργούν, η διαφθορά έχει προχωρήσει πολύ, ένας εκσυγχρονισμός του κράτους διαρκεί πολύ και όποιος έχει προσαρμοστεί στο παλιό σύστημα έχει μεγάλο συμφέρον να παραμείνουν τα πάντα όπως έχουν, γι' αυτό και είναι πολύ δύσκολη μία αλλαγή πορείας.
Ερωτηθείς αν οι δανειστές θα πρέπει να «ξεγράψουν» την αποπληρωμή των δανείων τους προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει πως είναι προσεκτικός σε τέτοια σενάρια, η προθεσμία αποπληρωμής είναι μέχρι το 2054 και μετά δεν θα έχουν μεν καμία αξία, ωστόσο, ενόσω οι χώρες δεν παραιτούνται ρητά, δεν πρέπει να «ξεγράψουν» τίποτε και δεν έχουν, ως εκ τούτου, υψηλότερες απώλειες.
Όσον αφορά στην σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται, ο Feld εκφράζει κατανόηση για τις πολιτικές κινήσεις που θέλουν να εξέλθουν από αυτά τα προγράμματα, ωστόσο σημειώνει πως καμία από τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θέλει μία έξοδο από το ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης