Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόταση για «γενναίο» αφορολόγητο 15.000 ευρώ με υψηλότερο όμως ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες

Πρόταση για «γενναίο» αφορολόγητο 15.000 ευρώ με υψηλότερο όμως ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν μόλις πέντε ημέρες στη διάθεση τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκεται η κυβέρνηση, αναφορικά με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που θα παρουσιάσει στο Eurogroup και να μην μείνει στον… άσο, όπως συνέβη με τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group.
Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος έχουν μόλις πέντε ημέρες στη διάθεση τους προκειμένου να οριστικοποιήσουν το τελικό σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που θα μοιρασθεί στους τρεις θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) και στη συνέχεια θα βρεθεί κάτω από το «μικροσκόπιο» των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η βουλιμία των δανειστών για νέες παρεμβάσεις στην φορολογία, είτε αυτές θα αφορούν τους άμεσους είτε τους έμμεσους φόρους, παραμένει ακόρεστη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Δραγασάκη και Γιάννη Βαρουφάκη που χειρίζονται αποκλειστικά όλο το «πακέτο» των προτάσεων να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Πηγές που βιώνουν από κοντά την αγωνία των δύο ανδρών μιλούν για «ισορροπία τρόμου» η οποία επιβεβαιώνεται και από την πληθώρα των σεναρίων που σβήνονται και γράφονται τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα.
Ένα από τα πολλά, που τα μολύβια των τεχνοκρατών σημείωσαν στα χαρτιά τους κάνει λόγο ακόμη και για μετάταξη μίας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα στον υψηλό που ανέρχεται στο 23%.
Το μέτρο θα συνδυαστεί από μία μεγάλη αύξηση που θα γίνει στο αφορολόγητο ποσό, το ύψος του οποίου μελετάται να φθάσει ακόμη και τα 14.000 ή τα 15.000 ευρώ προκειμένου να προστατευθούν τα εισοδήματα μέχρι αυτού του ορίου.
Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έγινε με το εξής σκεπτικό: Ότι με την αύξηση του αφορολογήτου θα προστατευθεί το εισόδημα της «μαρίδας» των φορολογουμένων από το νέο κύμα ακρίβειας που θα σαρώσει την αγορά και θα προκαλέσει η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές απώλειες που θα έχει από το νέο αφορολόγητο θα προσπαθήσει να τις καλύψει μέσα από την κατανάλωση, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της όχι μόνο δεν θα μειωθεί αντίθετα θα ενισχυθεί.
Υπό εξέταση είναι ακόμη και το έτερο σχέδιο πρότασης που προβλέπει την κατάρτιση νέας φορολογικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια και μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα.
Αντίθετα, για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ» δηλαδή τα ετήσια εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ προτείνεται η φορολόγηση τους με ένα συντελεστή κοντά στο 45%.
Με την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής 42% ενεργοποιείται πάνω από τα 42.000 ευρώ εισόδημα.
Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα ταμεία και να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ ή 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Στη βάση αυτή επί θύραις είναι οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα στα καπνικά προϊόντα.
Ένας τομέας που για την κυβέρνηση θεωρείται προτιμώμενος για να αυξηθούν τα έσοδα κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ τόσο από τον ΕΦΚ όσο και από ΦΠΑ που επιβάλλονται επί των προϊόντων αυτών.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη, κα.).
Ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοικτό και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου με τις αποκαλύψεις τις οποίες έκανε.
Κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούσαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις της, αντιμετωπίζοντάς τες σαν «προσωπικές σκέψεις» της αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών και όχι ως μέτρο κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group η Αθήνα ρωτήθηκε για τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια που θα παρουσιάσει στο έκτακτο Eurogoup και τα οποία οι δανειστές συνέδεσαν την ρευστότητα στο εσωτερικό της χώρας που έχει φθάσει σε χαμηλά επίπεδα.
Με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν παρουσίασε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει, το Euroworking δεν… κατάφερε να βρει μία λύση για το μεγάλο πρόβλημα κάλυψης των πληρωμών που αντιμετωπίζει αφήνοντας έτσι την χώρα στον άσο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης