Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα – Παραμονή στο ευρώ, παράλληλο νόμισμα ή Grexit

tags :
Bloomberg: Τα 3 σενάρια για την Ελλάδα – Παραμονή στο ευρώ, παράλληλο νόμισμα ή Grexit
Εάν περιμένει κανείς μια επίσημη ανακοίνωση μιας καθαρής λύσης, μπορεί να περιμένει πολύ καιρό
Παλεύοντας η Ελλάδα να κρατηθεί στο ευρώ επί έξι χρόνια, διαφαίνεται ότι η υπομονή όλων εξαντλείται.
Το πιο σημαντικό, είναι ότι για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τελειώνουν τα χρήματα.
Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναλύει τρία σενάρια για την τύχη της Ελλάδας, επικαλούμενο τον αναλυτή της UniCredit Bank, Erik Nielsen, ο οποίος εκτιμά ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αναγκαστεί η Ελλάδα να εκτυπώσει ένα νέο νόμισμα.
Ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων δείχνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, οικονομολόγοι, όπως ο UniCredit Bank, Erik Nielsen, αναφέρει ότι μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αναγκαστεί να εκτυπώσει ένα νέο νόμισμα.
Η υιοθέτηση του ευρώ ήταν υποτίθεται πάντα  ένα μονόδρομο εισιτήριο, οπότε δεν υπάρχει νομικό προηγούμενο ή ένας πολιτικός χάρτης για μια έξοδο.
Εάν περιμένει κανείς μια επίσημη ανακοίνωση μιας καθαρής λύσης, μπορεί να περιμένει πολύ καιρό.
Τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα είναι μεταξύ της διατήρησης στην Ευρωζώνη και σε ένα καταστροφικό διαζύγιο.
Ημίμετρα, όπως να κυκλοφορούν πολλαπλά νομίσματα, με τις δόσεις να ανακυκλώνονται για να εξοφλήσουν τα χρέη σε ξένο νόμισμα, είναι επίσης στα χαρτιά.
Εξίσου ασαφές είναι ποιος θα πει στον κόσμο - και πώς - ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια οικονομική μετά θάνατον ζωή.
Πιθανοί αγγελιοφόροι είναι ο Τσίπρας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Donald Tusk και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, μεταξύ άλλων.
Το Bloomberg παρουσιάζει τα πιο πιθανά σενάρια, βασίζόμενο σε συνεντεύξεις με οικονομολόγους, επενδυτές και πρώην υπεύθυνους χάραξης πολιτικής:

ΣΕΝΑΡΙΟ Α - Αποφυγή Grexit

Ο Τσίπρας, αν και υποσχέθηκε να ανατρέψει τους σκληρούς όρους των δανείων διάσωσης, συνθηκολογεί με τις απαιτήσεις των πιστωτών.
Η μικροπολιτική του στράγγισε τα ταμειακά αποθέματα και επιβάρυνε τις ελληνικές τράπεζες.
Αντιμέτωποι με την επιλογή μεταξύ της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή την εφαρμογή της λιτότητας σε αντάλλαγμα για τα δάνεια, ο Τσίπρας παίρνει τα χρήματα.
Η ΕΚΤ διατηρεί την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ενώ οι χρηματικές ροές αυξάνονται, οι ημέρες της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της σκληροπυρηνικής πτέρυγας.
Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται, που θα υποστηρίζεται από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης και ο Τσίπρας κρατά την πρωθυπουργία ή προκηρύσσει εκλογές.
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι τελικά εξασφαλισμένη με τα νέα δάνεια να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Ελλάδα κερδίζει ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής για τα δάνεια διάσωσης και πιο επιεικείς όρους για να κάμψει τη λαϊκή αντίδραση.

ΣΕΝΑΡΙΟ Β - Hotel California

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει αναφέρει ότι η ένταξη στη ζώνη του ευρώ είναι κάπως σαν το τραγούδι του 1976 των Eagles: "Μπορείτε να δείτε έξω οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, αλλά δεν μπορείτε ποτέ να φύγετε".
Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, εάν Τσίπρας δεν καταφέρει να επιτύχει μια συμβιβαστική λύση αποδεκτή από τα ενδιαφερόμενα μέρη, δηλαδή τη γερμανική κυβέρνηση και τις κομμουνιστικές φατρίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δάνεια διάσωσης, η μόνη πηγή χρηματοδότησης, παραμένουν "παγωμένα.
Με τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να μην επιθυμούν να προβούν σε ενίσχυση της ρευστότητας, ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας διατηρώντας εν ζωή τον τραπεζικό κλάδο.
Αυτό απαιτεί την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου - καθώς δεν υπάρχουν αρκετά μετρητά για να καλύψουν τη ζήτηση - και πιθανώς μια "τραπεζική αργία".

Τα δύο πιθανά αποτελέσματα που θα ακολουθήσουν το Bloomberg τα ονοματίζει «τούμπα» και «check out»:

ΣΕΝΑΡΙΟ Β1: Τούμπα

Οι δραματικές συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων - όρια σε αναλήψεις και μεταφορές - θα αναγκάσουν τον Τσίπρα να συμβιβαστεί.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες - ανάμεσα στα δύο τρίτα και τα τρία τέταρτα του πληθυσμού - θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ "με οποιοδήποτε κόστος".
Ο Τσίπρας δημιουργεί ένα νέο συνασπισμό με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που ανήκουν σε φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Πιθανό δημοψήφισμα που θα γίνει εν μέσω ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και με τις τράπεζες κλειστές, θα δώσει την εντολή να αλλάξει πορεία.
Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας διαμορφώνεται και η Ελλάδα παραμένει στη ζώνη του ευρώ, αλλά όχι πριν από η διάσπαση πυροδοτήσει μια νέα ύφεση.

ΣΕΝΑΡΙΟ Β2: check out

Με τις τράπεζες κλειστές, η πολιτική κατάσταση επιδεινώνεται και μια λαϊκή εξέγερση εντείνεται, με τη Γερμανία να στοχοποιείται ως ο κύριος ανταγωνιστής της χώρας.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια στροφή υπέρ της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.
Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι δίνουν στην κυβέρνηση το χώρο και το χρόνο για να εκτυπώσει είτε ένα νέο νόμισμα είτε IOUs για τις εγχώριες πληρωμές.
Το νέο νόμισμα βυθίζεται γρήγορα, αντικατοπτρίζοντας τις αδύναμες βασικές αρχές μιας οικονομίας που έχει συρρικνωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο από το 2008.
Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα δώσουν στην Ελλάδα ένα «γλυκαντικό», ένα δάνειο σε σκληρό νόμισμα.
Το σκεπτικό είναι να αποφευχθεί η ολική οικονομική κατάρρευση, η οποία θα δημιουργήσει ένα αποτυχημένο κράτος σε στρατηγικά κρίσιμη περιοχή.
Το ελληνικό χρέος που ανήκει σε δημόσιους φορείς αναδιαρθρώνεται, με προτεραιότητα την αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, είτε από το ταμείο κατά της κρίσης της ευρωζώνης είτε από τους αναχωρούντες πιστωτές.
Η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών.
Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και τράπεζες χρεοκοπούν.
Μερικές τραπεζικές καταθέσεις κατάσχονται για την ανακεφαλαιοποίηση του κατεστραμμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους από το 2012 έχει ήδη εξασφαλίσει ότι το κράτος δεν έχει να πληρώσει για τα περισσότερα από τα υφιστάμενα δάνεια σε ιδιώτες επενδυτές και την Ευρωζώνη  για τα επόμενα χρόνια και μέχρι η οικονομία να σταθεροποιηθεί.
Ήδη κυκλοφορούν παράλληλα το νέο νόμισμα και το ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έχει εγκαταλείψει επίσημα την Ευρωζώνη - η πόρτα είναι ανοιχτή σε μια επιστροφή σε καλή κατάσταση - αν και η χώρα υποφέρει σε ένα οικονομικό καθαρτήριο.

ΣΕΝΑΡΙΟ Γ - «Κ» για καταστροφή

Η Ελλάδα βγαίνει από την Ευρωζώνη με μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, εν μέσω διαδηλώσεων, εμβάθυνση της δυστυχίας για τους περισσότερους και με την κυβέρνηση να κατηγορεί για τα πάντα τους Γερμανούς.
Δεν παρέχεται βοήθεια για να στηριχθεί ένα νέο νόμισμα και να εξυπηρετηθούν τα ομόλογα του χρέους και του ΔΝΤ.
Αυτό προκαλεί την ενεργοποίηση των ρητρών δανειακών συμβάσεων με όλους τους πιστωτές.
Η κυβέρνηση και οι τράπεζες καταρρέουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν χρόνια πριν αναδειχθεί μια νέα δομή.
Η οικονομία βυθίζεται σε μια δεύτερη ύφεση.
Το πλήγμα από τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία του καπιταλισμού οδηγεί την Ευρώπη πίσω σε μια περίοδο ύφεσης, ασκώντας πιέσεις σε πολλές ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.
Οι εξελίξεις οδηγούν την Ελλάδα εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ιδέα ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο τίθεται υπό αμφισβήτηση στις παγκόσμιες αγορές.
Η οικονομική κατάρρευση ανοίγει το δρόμο για τους εξτρεμιστές, είτε από τα αριστερά είτε από τα δεξιά.
Όσοι μπορούν, εγκαταλείπουν τη χώρα.
Ο σάλος δημιουργεί αμφιβολίες για την ελληνική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Μια νέα - και ασταθής - κυβέρνηση στρέφεται προς τη Ρωσία για την υποστήριξη, παρέχοντας ένα μεσογειακό "φυλάκιο" στον Vladimir Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης