Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πασχαλινή «λυπητερή» σε 1 εκατ. φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» ακινήτων του 2013

Πασχαλινή «λυπητερή» σε 1 εκατ. φορολογούμενους που δεν πλήρωσαν το «χαράτσι» ακινήτων του 2013
Πρόκειται για ένα «φέσι» το οποίο σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ
Αναδρομικό «χαράτσι» που κατά μέσο όρο φθάνει τα 350 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μέσα στο Πάσχα περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι οι οποίοι άφησαν απλήρωτο το Ενιαίο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) του 2013.
Πρόκειται για ένα «φέσι» το οποίο σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) φθάνει στα 350 εκατ. ευρώ και για το οποίο έχουν κινηθεί ήδη οι διαδικασίες για την άμεση είσπραξη του, δεδομένων των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν σε φορολογικά έσοδα.
Σε βάση αυτή και προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία η ΓΓΔΕ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την διαδικασία βεβαίωσης με τις συγκεκριμένες απλήρωτες φορολογικές οφειλές και ετοιμάζεται τώρα να αποστείλει τα σχετικά «ραβασάκια» στους υπόχρεους.
Με αυτά θα καλεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε να εξοφλήσουν το χρέος τους έως το τέλος Απριλίου, είτε να το εντάξουν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των εκατό δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 20 ευρώ.
Η μη πληρωμή του ΕΕΤΑ από 1 εκατομμύριο φορολογούμενους είναι ένα θέμα το οποίο «σέρνεται» από το καλοκαίρι του 2014, τότε δηλαδή που στο μεγάλο λογαριασμό των υποχρεώσεων για τους Έλληνες ιδιοκτήτες προστέθηκε και ο ΕΝΦΙΑ που αύξησε σημαντικά τα φορολογικά βάρη.
Το ΕΕΤΑ για το 2013, εξοφλήθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων σε πέντε διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ έως το περασμένο καλοκαίρι.
Χιλιάδες φορολογούμενοι όμως άφησαν απλήρωτο το χαράτσι από άποψη ενώ άλλοι θεώρησαν εσφαλμένα ότι το εξόφλησαν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Αν όμως είχαν καθυστερήσει να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού είναι πιθανό τα χρήματα για το ΕΕΤΑ να τα κράτησε η ΔΕΗ συμψηφίζοντάς τα με μελλοντικές οφειλές για ρεύμα.
Από τις 25 Ιουλίου 2014 και μετά, όποιοι πελάτες της ΔΕΗ πλήρωναν λογαριασμό - εκπρόθεσμα - με χαράτσι, το ποσό του ΕΕΤΑ παρακρατούνταν από την εταιρεία και γινόταν συμψηφισμός με μελλοντικές οφειλές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η φορολογική οφειλή πήγαινε στη Δ.Ο.Υ.
Η ΔΕΗ είχε ενημερώσει σχετικά με επιστολές της τους πελάτες της, ελάχιστοι από τους οποίους όμως αναζήτησαν την οφειλή τους στην Εφορία.
Η ΓΓΔΕ, σχεδίαζε να βεβαιώσει το χαράτσι ακινήτων τον περασμένο Νοέμβριο.
Τα σχέδια «πάγωσαν» εξαιτίας των πολιτικές εξελίξεων ενώ τώρα παίρνουν μπρος.
Τα εκκαθαριστικά σημειώματα πρόκειται να αναρτηθούν στους προσωπικούς λογαριασμούς των υπόχρεων στο taxisnet, ενώ δεν θα υπάρξει η παραμικρή προσαύξηση στην οφειλή που μπορεί να εξοφληθεί ακόμη και σε εκατό δόσεις.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης