Οικονομία

Διάθεση για άρση εμποδίων στο Brussels Group αλλά δεν υπάρχει συμφωνία - Μετά τις 6/4 το Eurogroup - Στην Βουλή ο Τσίπρας

Διάθεση για άρση εμποδίων στο Brussels Group αλλά δεν υπάρχει συμφωνία - Μετά τις 6/4 το Eurogroup - Στην Βουλή ο Τσίπρας
Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες στο Brussels Group συνεχίζονται, υπάρχουν δυσκολίες αλλά και διάθεση να ξεπεραστούν τα εμπόδια
(upd8) Διάθεση για άρση των εμποδίων διαφαίνεται στις Βρυξέλλες στο Brussels Group μεταξύ της Ελλάδος και του Brussels Group δηλαδή της Τρόικα...ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία, τα δύο μέρη συμφωνούν στις λύσεις αλλά διαφωνούν στους τρόπους, όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές με το ασφαλιστικό να παραμένει....σοβαρό πρόβλημα.
Με βάση τους σχεδιασμούς για μετά τις 6 Απριλίου προγραμματίζεται το έκτακτο Eurogroup (λόγω του Πάσχα των Καθολικών) που θα αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες ενώ ακόμη δεν είναι οριστικό αν θα υπάρξει την 1η Απριλίου EuroWorking Group για να εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και την πρόοδο που έχει υπάρξει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων στο σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται η πώληση του ΟΛΠ και 14 αεροδρόμια.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Brussels Group δηλαδή της Τρόικα που μετονομάστηκε σε Brussels Group και της Ελλάδος συνεχίστηκαν και σήμερα Κυριακή για τα μέτρα που θα περιληφθούν στο νέο «Συμβόλαιο» το οποίο θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές ενώ ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε συμφωνία όσον αφορά την κατανομή των φορολογικών βαρών.
Οι έχοντες θα κληθούν να πληρώσουν στην νέα φάση διάσωσης της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και προχωρούν, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group) την ερχόμενη Τετάρτη 1η Απριλίου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Σε κάθε περίπτωση, κοινοτικές πηγές εκτιμούν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.
Είναι πιθανότερο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Eurogroup να συγκληθεί μετά τις αργίες του καθολικού Πάσχα, δηλαδή μετά τη Δευτέρα 6 Απριλίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει την Βουλή αύριο 30 Μαρτίου για την πορεία των διπαραγματεύσεων με την ΕΕ.
Θα υπάρξει έκτακτη ενημέρωση της Βουλής από τον Τσίπρα στις 20:00 το βράδυ με επίκεντρο την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα πεδία στα οποία υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες.
Ορισμένες πηγές νωρίτερα στις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος και άλλες πηγές για σοβαρά σημεία διαφωνιών αλλά οι επαφές συνεχίζονται, δεν έχει υπάρξει απόρριψη της ελληνικής λίστας και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν καλές προθέσεις εκατέρωθεν....
Από το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι....ότι θα υπάρξει συμφωνία και αποδοχή των μεταρρυθμίσεων.
Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν τις πολύωρες συνομιλίες στο Brussels Group λεπτομερείς και ουσιαστικές, σημειώνοντας δε, ότι γίνονται σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να απουσιάζουν οι διαφωνίες.
Το αποτέλεσμα και της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Brussels Group θα εξεταστεί στο κυβερνητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει  το απόγευμα της Κυριακής.
Από την πλευρά τους κοινοτικές πηγές ανέφεραν χθες Σάββατο 28 Μαρτίου του 2015, ότι είναι ενθαρρυντικό στοιχείο ότι υπάρχει εκατέρωθεν διάθεση για διαπραγμάτευση. 
"Δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της συμφωνίας, απομένει ακόμη πολλή δουλειά αλλά υπάρχει διάθεση να εξεταστούν οι μεταρρυθμίσεις"

Οι σχεδιασμοί και η λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης

Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με ένα σχέδιο 13 μεταρρυθμίσεων που προσβλέπει σε έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτά δεν θα προέλθουν σε «καμία περίπτωση από νέες περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τα μέτρα είναι πλήρως κοστολογημένα και έχουν ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% για το 2015 επιτρέποντας παράλληλα στην ελληνική οικονομία να πιάσει ένα ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 1,4% από 0,8% το 2014.
Αν τα μέτρα κριθούν επαρκή στην διάρκεια των διαβουλεύσεων του Brussel Group τότε στο Eurogroup της Τετάρτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της χρηματοδότησης.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ότι «πάμε καλά, το πρόγραμμά μας έχει αναπτυξιακό πρόσημο και αυτό δεν μπορούν εύκολα να το αγνοήσουν οι εταίροι μας».
Ταυτόχρονα όμως δεν παραβλέπουν ότι «θα δεχτούμε πιέσεις» και στη λογική αυτή ετοιμάζουν την δική τους άμυνα.
Μια πρώτη γεύση του τι θα αντιμετωπίσουν πήραν από τα «Βρυξελλιώτικα κλιμάκια» τα οποία επιμένουν ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου οι απαιτήσεις των εταίρων, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν το όριο του «μη περαιτέρω».
Για να αντιμετωπισθεί αυτό το «μη περαιτέρω» η κυβέρνηση οργανώνει την άμυνά της γύρω από τη λέξη «ρήξη».
Όπως σε κάθε διαπραγμάτευση έτσι και τώρα πρέπει να υπάρχει μια γραμμή επιθετικής άμυνας και σε αυτή ακριβώς ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση.
Ουδείς επιθυμεί τη ρήξη, όμως όταν οι καταστάσεις πιέζουν τότε "ρίχνεις όλα τα όπλα στη μάχη" λένε στελέχη της κυβέρνησης τα οποία εκτιμούν ότι "δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτή", αφήνοντας όμως ανοικτό το χρυσό κανόνα του "50%-50%".
Εξάλλου δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία, το αντίθετο μάλιστα, η αναφορά στελεχών του Μαξίμου ότι " η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που εξοφλεί το δημόσιο χρέος, χωρίς αναχρηματοδότησή του από ίδιους εθνικούς πόρους και εσωτερικό δανεισμό", τονίζοντας ταυτόχρονα ότι " η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων".
Κεντρική θέση στις 13 μεταρρυθμίσεις έχει η νέα φορολογική αμνηστία που ετοιμάζεται.
Το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15% -20% με στόχο την είσπραξη ενός ποσού που θα φθάνει τα 3 δισ. ευρώ.
Επίσης, αλλαγές θα υπάρξουν και στον φόρο εισοδήματος με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.
Ένα από τα πολλά που τα μολύβια των τεχνοκρατών σημείωσαν στα χαρτιά τους κάνει λόγο ακόμη και για μετάταξη μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (13%) με τον οποίο επιβαρύνονται σήμερα στον υψηλό που ανέρχεται στο 23%.
Το μέτρο θα συνδυαστεί με μια μεγάλη αύξηση που θα γίνει στο αφορολόγητο ποσό, το ύψος του οποίου μελετάται να φτάσει ακόμη και τα 14.000 ή τα 15.000 ευρώ προκειμένου να προστατευθούν τα εισοδήματα μέχρι αυτού του ορίου.
Η πρόταση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έγινε με το εξής σκεπτικό: ότι με την αύξηση του αφορολογήτου θα προστατευθεί το εισόδημα της «μαρίδας» των φορολογουμένων από το νέο κύμα ακρίβειας που θα σαρώσει την αγορά και θα προκαλέσει η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση τις δημοσιονομικές απώλειες που θα έχει από το νέο αφορολόγητο θα προσπαθήσει να τις καλύψει μέσα από την κατανάλωση, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, όχι μόνο δεν θα μειωθεί, αντίθετα θα ενισχυθεί.
Υπό εξέταση είναι ακόμη και το έτερο σχέδιο πρότασης που προβλέπει την κατάρτιση νέας φορολογικής κλίμακας με περισσότερα κλιμάκια και μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα.
Αντίθετα, για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ», δηλαδή τα ετήσια εισοδήματά τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, προτείνεται η φορολόγησή τους με έναν συντελεστή κοντά στο 45%.
Με την ισχύουσα κλίμακα ο καταληκτικός συντελεστής 42% ενεργοποιείται πάνω από τα 42.000 ευρώ εισόδημα.
Πρόκειται για μέτρα που στοχεύουν στο να καλυφθεί η «τρύπα» του 1 δισ. ευρώ στα ταμεία.
Αυτή θα καλυφθεί με τις εφεδρικές παρεμβάσεις που θα γίνουν σε δεύτερο χρόνο και προβλέπουν αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και πιο συγκεκριμένα στα καπνικά προϊόντα.
Ένας τομέας που για την κυβέρνηση θεωρείται προτιμώμενος για να αυξηθούν τα έσοδα κατά 250 με 300 εκατ. ευρώ τόσο από τον ΕΦΚ όσο και από ΦΠΑ που επιβάλλονται επί των προϊόντων αυτών.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ στα νησιά και ακριτικές περιοχές.
Ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκαλώντας αναστάτωση στο Μαξίμου με τις αποκαλύψεις τις οποίες έκανε.
Κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούσαν να «μαζέψουν» τις δηλώσεις της, αντιμετωπίζοντάς τες σαν «προσωπικές σκέψεις» της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών και όχι ως μέτρο κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Το σενάριο της αύξησης του φόρου μόνο στα κοσμοπολίτικα νησιά δεν «περπάτησε» λόγω νομικών κωλυμάτων που έθεσαν οι Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην λίστα περιλαμβάνονται 13 βασικές μεταρρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

1. Φορολογική αμνηστία.

Δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις ως μια νέα εκδοχή φορολογικής αμνηστίας. Το υπουργείο Οικονομικών θα απευθύνει πρόσκληση σε όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό να τα αποκαλύψουν, καταβάλλοντας χαμηλό φόρο π.χ. 15% -20% με στόχο την είσπραξη ενός ποσού που θα φθάνει τα 3 δις. ευρώ. Η δήλωση εισοδημάτων δεν θα συνοδεύεται από υποχρέωση επαναπατρισμού των κεφαλαίων, ήτοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να τα διατηρήσουν στο εξωτερικό αρκεί να πληρώσουν τον φόρο. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν μέσω φόρων προστίμων και προσαυξήσεων να απολέσουν ακόμα και του 80% του κεφαλαίου τους.
2. Εισόδημα.
Στο στόχαστρο η φορολόγηση του μεγάλου πλούτου. Θεσπίζεται νέα κλίμακα με μικρότερους συντελεστές για όσους βρίσκονται στα… κάτω πατώματα. Αντίθετα, αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για όσους κατοικούν στα «ρετιρέ» δηλαδή τα ετήσια εισοδήματα τους ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνει στο 45% από 43%.
3. Ακίνητα - Περιουσιολόγιο - Αντικειμενικές.
Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με νέες αντικειμενικές αξίες. Αναζητείται ισορροπία ώστε οι εισπράξεις να μην πέσουν κάτω από τα 2,65 δις. ευρώ. Κατάρτιση περιουσιολογίου.
4. Ρυθμίσεις.
Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων χρεών σε Εφορία (76 δις. ευρώ) και Ταμεία.
5. Κοινωνική ασφάλιση.
Μαχαίρι στις προκλητικές πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και νοικοκύρεμα των ταμείων.
6. Ιδιωτικοποιήσεις.
Ολοκλήρωση των διαγωνισμών για τους οποίους έχει ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής προσφορών, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θεωρείται «νούμερο ένα» project για τους δανειστές. Έχει επιλεγεί ο ανάδοχος αλλά δεν έχει προωθηθεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
7. Λοταρία. 
Σε «λοταρία» θα μπαίνουν οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταναλωτές από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στο πλαίσιο των κινήτρων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο κατά της φοροδιαφυγής. Ο εισπρακτικός στόχος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ.
8. Αγορά Εργασίας.
Μεταρρυθμίσεις με βάση τη βέλτιστη πρακτική της ΕΕ, με τεχνογνωσία των ILO - ΟΟΣΑ. Σταδιακή εισαγωγή «έξυπνης» προσέγγισης στις συλλογικές συμβάσεις. Φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου, αύξηση κατώτατου μισθού.
9. Τράπεζες.
Αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνοντας υπόψη τη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κάθε δυσμενή επίπτωση στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης.
10. Αναθεώρηση συντελεστών ΦΠΑ, σε δεύτερη φάση.
Το σενάριο της αύξησης του φόρου στα κοσμοπολίτικα νησιά ( Σαντορίνη, Μύκονος) δεν «περπάτησε» λόγω νομικών κωλυμάτων που έθεσαν οι Βρυξέλλες κάνοντας λόγο για ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων» στο Αιγαίο. «Ζεστό» παραμένει όμως το σενάριο μετάταξης προϊόντων από τον χαμηλό 13% στον υψηλό ΦΠΑ 23%.
11. Παραοικονομία.
Καταπολέμηση διαφθοράς και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και καπνικά προϊόντα.
12. Φορολογικοί έλεγχοι. 
Αναδιάρθρωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού που προβλέπει την σύσταση ακόμη και νέας ανειδίκευτης μονάδας «ράμπο». Προωθείται ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Διάλυση καρτέλ.
13. Δημόσιος τομέας.
Αναθεώρηση δαπανών για μη μισθολογικά επιδόματα.

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 28 Μαρτίου 7:11)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης