Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κλειστή η πόρτα από τους Κινέζους – Ανταλλάγματα ζήτησε η Κίνα για να αγοράσει έντοκα

Κλειστή η πόρτα από τους Κινέζους – Ανταλλάγματα ζήτησε η Κίνα για να αγοράσει έντοκα
Οι Κινέζοι έθεσαν το ζήτημα της επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά
Στην Κίνα για αναζήτηση οικονομικής στήριξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ταμειακές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου, μετέβη τα τελευταία 24ωρα υψηλόβαθμο κλιμάκιο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να εξευρεθούν πόροι για τις ανάγκες του Απριλίου, χωρίς όμως απτά αποτελέσματα, καθώς οι Κινέζοι ζήτησαν ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Realnews, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μετέφερε στους κινέζους – σε ανώτατο πολιτειακό επίπεδο – το αίτημα της κυβέρνησης να τοποθετήσουν κεφάλαια στις επικείμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων της Ελλάδας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αίτημα αφορούσε, πρωτίστως την κρίσιμη έκδοση εντόκων της 8ης Απριλίου ύψους 1,4 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ ευρώ πρέπει να καλυφθούν από το Δημόσιο καθώς πρόκειται για αποπληρωμή προς ξένες τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας προς τους Κινέζους αξιωματούχους για χρηματοδοτική στήριξε έτυχε θετικής ακρόασης, ωστόσο οι Κινέζοι ζήτησαν ως αντάλλαγμα την άμεση απόκτηση μεγαλύτερης πίτας στο λιμάνι του Πειραιά στον ΟΛΠ και στο βάθος επενδυτική πρόσβαση στις μεταφορές (ΟΣΕ).
Μάλιστα υπενθύμισαν ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί σε πρόσφατη έκδοση εντόκων του ελληνικού δημοσίου 100 εκατ ευρώ μέσω των τραπεζών τους, ως μία κίνηση καλής θέλησης προς την ελληνική οικονομία.
Ωστόσο οι Κινέζοι έθεσαν στο τραπέζι της συζήτησης και το ζήτημα που έχει προκύψει όσον αφορά την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά με την Γενική Διεύθυνση ανταγωνισμού της Κομισιόν, η οποία εγείρει θέμα για μια σειρά ευνοϊκών, φορολογικού τύπου, διευκολύνσεων, που δόθηκαν στην Cosco όταν υπεγράφη η συμφωνία για το λιμάνι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης