Τελευταία Νέα
Οικονομία

FT: Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει 1,7 δισ για να καλύψει μισθούς και συντάξεις

FT: Αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει 1,7 δισ για να καλύψει μισθούς και συντάξεις
Διάχυτες οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ
Την ώρα που η ποσοτική χαλάρωση στην Ευρωζώνη ξεκίνησε με σκοπό να σωθεί το ευρώ, το ενιαίο νόμισμα παραμένει εκτεθημένο στον κίνδυνο να καταστραφεί από μέσα εξαιτίας μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times.
Από τότε που ξεκίνησε αυτό το μήνα το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διάθεση € 60 δις το μήνα σε αγορές περιουσιακών στοιχείων έχει καταφέρει να ρίξει το κόστος του κρατικού δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Με την αποδυνάμωση του ευρώ, έχουν επίσης ενισχυθεί οι εξαγωγές, ενώ οι αξίες των μετοχών αυξάνονται σημαντικά στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα για ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Αλλά με τον τρόπο αυτό, μπορεί επίσης να καμουφλάρει την πιθανότητα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ - μια προοπτική που κάποτε τρομοκρατούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι οποίοι δεν φαίνονται πλέον τόσο τρομοκρατημένοι.
"Για την ώρα όλα είναι πλασματικά κρυμμένα από το Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης" υποστηρίζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Barclays, Phillippe Gudin de Vallerin.
Το κατά πόσο είναι καταστροφικές οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά τους τελευταίους 19 μήνες καθώς η αριστερή κυβέρνηση της Αθήνας κονταροχτυπιέται με τους δανειστές της.
Πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα διαθέτει 1,7 δις ευρώ για να καλύψει μισθούς και συντάξεις για αυτό το μήνα και άλλα 450 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ έως τις 9 Απριλίου.
Για τον οικονομολόγο Erik Nielsen της UniCredit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι καταστροφική για τη χώρα αλλά όχι και για την ευρύτερη περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης