Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καταρχήν συμφωνία στο Brussels Group για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2%- 1,5% και ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ Ελλάδος - ΕΕ

Καταρχήν συμφωνία στο Brussels Group για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2%- 1,5%  και ιδιωτικοποιήσεις μεταξύ Ελλάδος - ΕΕ
Αποδεκτός ο στόχος για πλεόνασμα στο 1,2%-1,5% από το Brussels Group για την Ελλάδα
(upd5) Σε κατ' αρχήν συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο θα κυμανθεί στο 1,2%- 1,5% και τις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται πως κατέληξαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις του Brussels Group στο Παρίσι, οι οποίες ωστόσο πρόκειται να συνεχιστούν και σήμερα 20 Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά με επικεφαλής τον γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ν. Θεοχαράκη, συμφώνησε με τους εταίρους για την συμμετοχή του κράτους στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων αν και διαφωνεί ως προς το πού θα πάνε τα χρήματα.
Επίσης, οι δύο πλευρές φαίνεται πως κατ' αρχήν συμφωνούν για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,2%-1,5%, με ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσει το 2% το 2016.
Διαφωνία ωστόσο καταγράφεται στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, το οποίο ενδέχεται να μην οριστικοποιηθεί στη συνάντηση του Παρισιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε θετικό κλίμα.
Μετά την απόφαση του Brussels Group του Σαββάτου, η έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου, δύο μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρήγα της Λετονίας στις 24 Απριλίου όπου δεν αναμένεται αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ξεκίνησε σήμερα Κυριακή το μεσημέρι, για 2η ημέρα, το Brussels Group στο Παρίσι, στο οποίο θα επιχειρηθεί η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ελλάδας, ΔΝΤ και Ευρωπαίων στο θέμα του ασφαλιστικού με αιχμή την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων - εν όψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Απριλίου που οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν σε μία νέα αποτίμηση της προόδου. Έκτακτο EuroWorking Group την Τετάρτη 22 Απριλίου.
To έκτακτο EuroWorking Group θα πραγματοποιηθεί δύο μόλις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Απριλίου, σε αναζήτηση συμφωνίας που θα άνοιγε το δρόμο στην εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα.
H χθεσινή συνεδρίαση του Brussels Group ξεκίνησε λίγο μετά τις  5 το απόγευμα, όπου πληροφορίες λένε ότι έγινε σε "καλό κλίμα και με καλή διάθεση".
Οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στα θέματα της μακροοικονομίας και των δημοσιονομικών, ενώ μπήκε στο τραπέζι το ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος με την ελληνική πλευρά να επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτός σύμφωνα με πηγή πολύ κοντά στις συνομιλίες.
Nα σημειωθεί ότι ο «λογαριασμός» της λίστας Βαρουφάκη έχει ήδη φθάσει τα 10 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Η καθαρή φορολογική «σοδειά» υπολογίζεται σε 8,5 δισ. ευρώ από 7,1 δισ. ευρώ που ήταν πριν από το Πάσχα.
Η κυβέρνηση αντικατέστησε τα περισσότερα έκτακτα μέτρα από μόνιμα σε μια προσπάθεια να κάμψει τις αντιστάσεις των δανειστών και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις έστω και μερικής συμφωνίας.
Παρά τη νέα κίνηση της Αθήνας οι θεσμοί δείχνουν μία ανεξήγητη εμμονή για την εφαρμογή εκείνων των μέτρων που περιελάμβανε το mail Χαρδούβελη και αποτελούν παρεμβάσεις που αν εφαρμοστούν η χώρα θα παραμείνει στο αποπνικτικό περιβάλλον της ύφεσης.
Πρόκειται για τις πολυθρύλητες αυξήσεις στο καθεστώς του ΦΠΑ με την κατάργηση όλων των προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και τις ακριτικές περιοχές, τις νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, τη συνέχιση των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές σε εργασιακά και Ασφαλιστικό.
Ως προς το τελευταίο «αγκάθι» η κυβέρνηση εμφανίζεται να βάζει «νερό στο κρασί της» δουλεύοντας μαζί με το ΔΝΤ όλα τα «παράθυρα» που οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ στην πρόωρη σύνταξη με το πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία να είναι τεράστιο.
Για να μπορέσουν να ζήσουν χρειάζονται μόνιμη μετάγγιση πόρων από τον προϋπολογισμό.
Τόσο το ΔΝΤ όσο και οι ελληνικές αρχές έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν.
Εκπρόσωπος του Ταμείου, γνωστή και ως «σφαγέας των ελληνικών συντάξεων» που ήρθε στην Αθήνα για αυτό τον σκοπό είχε χθες πολύωρη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΟΕ καθηγητή Γιώργο Χουλαριάκη, ενώ την ίδια πόρτα πέρασε χθες και ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου.
Και ενώ οι δανειστές επιμένουν στην εφαρμογή των μνημονιακών νόμων η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μεσολάβησης και της διαιτησίας, και κατ' επέκταση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το μέσο επίπεδο από 380 ευρώ μηνιαίως έχει πέσει στα 230 ευρώ μετά από πέντε διαδοχικές παρεμβάσεις και αντίστοιχες περικοπές, και αν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσα σε μια τριετία θα μειωθούν κατά 90%.

Αθέτηση πληρωμών
«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος», δήλωσε ο Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Huffington Post, ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και δεν προκύψει συμφωνία προκειμένου να υπάρξει και πάλι χρηματοδοτική ροή.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές, πληρώνει κανονικά τα χρέη της, χρησιμοποιώντας την ελάχιστη ρευστότητα που διαθέτει. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν οι εταίροι μας πουν δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».
Ερωτηθείς ο κ. Βαρουφάκης για το κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, τόνισε ότι η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου.
Πάντως διευκρίνισε ότι: οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα. Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».

(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 18 Απριλίου 00:09)

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης