Τελευταία Νέα
Οικονομία

Krugman: Επενδύσιμη αγορά η Ελλάδα - Δεν χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση το χρέος - Όχι σε νέες μειώσεις συντάξεων

tags :
Krugman: Επενδύσιμη αγορά η Ελλάδα - Δεν χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση το χρέος - Όχι σε νέες μειώσεις συντάξεων
"Η δράση της ΕΚΤ δεν πρέπει να ξεπερνά τα όρια - Κάνει λάθος όποιος λέει ότι δεν φοβάται το Grexit"
(upd2) Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε τους επενδυτές ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως το ελληνικό χρέος δεν χρήζει νέας αναδιάρθρωσης.
Παράλληλα, ο διάσημος οικονομολόγος εξαπέλυσε επίθεση προς τη Γερμανία, καλώντας την Angela Merkel να σταματήσει την καταστροφική λιτότητα και να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπτυχθεί.
Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου, του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής ADGI - INERPOST, η οποία δόθηκε το Σάββατο το πρωί, στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάννια", ο βραβευμένος οικονομολόγος κατέστησε σαφές πως οι Έλληνες και η Ελλάδα έχουν υποστεί αρκετές θυσίες τα τελευταία χρόνια, βιώνοντας τις καταστροφικές συνέπειες της λιτότητας.
"Η Γερμανία πρέπει να σταματήσει να ηθικολογεί και να επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακάμψει, εφαρμόζοντας διαφορετικές πολιτικές" τόνισε χαρακτηριστικά ο Paul Krugman.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η Γερμανία δεν συνειδητοποιεί πως η λιτότητα έχει αποτύχει, συνέχισε ο νομπελίστας οικονομολόγος.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές πως η ελληνική οικονομία δεν χρήζει νέων μέτρων λιτότητας, τα οποία θα πλήξουν τη συντελεσθείσα ανάκαμψη.
Πάντως, αναγνώρισε πως το τελευταίο διάστημα η Ελλαδα διανύει ορισμένους καλούς μήνες, οι οποίοι, κατά τον ίδιο, θα έχουν παροδική ισχύ στην οικονομία.
"Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις στην Ελλάδα ενέχουν ορισμε ους κινδύνους, αλλά μακροπρόθεσμα οι προοπτικές αναμένονται καλύτερες.
Πάντως, εξήγησε, υπάρχουν επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ορθώς αριθμημένα μέτρα.
Οι ελληνικές προτάσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υποστήριξε, ενώ υπογράμμισε πως δεν απαιτούνται αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή νέες μειώσεις στις συνταξεις.
Απευθυνόμενος προς τον Mario Draghi, o Paul Krugman αποσαφήνισε πως τα όρια δράσης της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι,  περιορισμένα, ενώ συμπλήρωσε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να στερούνται πολιτικών επεμβάσεων.
Η Ελλάδα δεν είναι ανίκανη ή ασήμαντη, διέτεινε εν συνεχεία, τονίζοντας πως όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα.
Επομένως, εξήγησε, είναι λάθος να τρομοκρατούμαστε.
Όσον αφορά την παρέμβαση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή οικονομία, υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον πρέπει να επιδείξει προσοχή σχετικά με τον τρόπο πίεσης προς το Βερολίνο.
"Δεν υπάρχει εναλλακτική για την Ελλάδα, πέραν του τερματισμού της λιτότητας" υπερθεμάτισε παράλληλα.
Επίσης εκτίμησε πως σε περίπτωση ακραίων συνθηκών ασφυξίας, η ΕΚΤ θα παρέμβει προκειμένου να δώσει τις κατάλληλες ανάσες ρευστότητας και να αποτρέψει το Grexit.
Σχετικά με τα σενάρια περί διπλού νομίσματος, εξέφρασε τον προβληματισμό του, θέτοντας σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα του.
"Όποιος υποστηρίζει ότι δεν φοβάται το Grexit κάνει λάθος, καθώς οι συνέπειες θα είναι ουσιαστικές και κυρίως πολιτικές" διέτεινε ο οικονομολόγος.
Σχετικά με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας, επέρριψε την ευθύνη στους δανειστές, τονίζοντας πως αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν πως η λιτότητα απέτυχε.
Όσον αφόρα το ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Paul Krugman εξήγησε πως το χρέος μπορεί να χρηματοδοτηθεί με πολλούς τρόπους, ενώ υποστήριξε πως επί της ουσίας η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας του χρέους, καθώς καμία χώρα άλλωστε δεν μπορεί.
Επομένως, κατέληξε, το ελληνικό χρέος δεν χρήζει μιας νέας αναδιάρθρωσης.

Γεράσιμος Χιόνης

Βασιλική Αντωνοπούλου


Xτες το bankingnews έγραφε: Την ανάγκη να επιτευχθεί μια έντιμη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σύντομα, προς όφελος όλων, εξέφρασε ο διαπρεπής νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman, που βρίσκεται στην Αθήνα.Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί το ερώτημα για το εάν πιάνουν τόπο οι θυσίες της Ελλάδας, ωστόσο πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, τόνισε ο Paul Krugman, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Εurope: What next?», προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση.
Όπως πρόσθεσε ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος, ο πόνος που έζησε η Ελλάδα συνέβη και τέλειωσε.
Πρέπει να υπάρξει συμφωνία, αλλά προσοχή η επιθυμία δεν αρκεί, τόνισε, προειδοποιώντας πως μπορεί να συμβούν και λάθος πράγματα.
Επιχειρώντας να περιγράψει την πηγή των προβλημάτων της Ελλάδας, ο Αμερικανός οικονομολόγος σημείωσε πως το έλλειμμα στη χώρα δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά αντίθετα υπήρξε ανελαστικότητα λόγω του ευρώ.
Το ελληνικό χρέος το 2009 δεν ήταν τόσο υψηλό, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως οι Ευρωπαίοι έδωσαν ηθική διάσταση στην ελληνική κρίση, καταγγέλλοντας πως οι Έλληνες δεν έκαναν αρκετά.
Όπως ανέφερε ο Krugman, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, η Ελλάδα είχε ένα υπερτιμημένο νόμισμα.
Στη χώρα επιβλήθηκε ασύλληπτη και τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά χωρίς αντίκρισμα, αφού απέτυχε, κατήγγειλε επίσης.
Παρά την έντονη κριτική που ασκεί για την Ευρωζώνη και το ευρώ, με κάθε ευκαιρία, ο διάσημος οικονομολόγος προειδοποίησε πως εάν η Ελλάδα δεν είχε μπει στο ευρώ, θα είχε ακολουθήσει την πορεία της Αργεντινής.
Όπως εξήγησε επίσης, το μεγάλο ζητούμενο για κάθε οικονομία - και δη την ελληνική - είναι η τόνωση της ανταγωνιστικότητας χωρίς υποτίμηση του νομίσματος.
Η προσαρμογή στους μισθούς δεν αντανακλάται στις εξαγωγές, λόγω αβεβαιότητας, τόνισε, για να επισημάνει ξεκάθαρα πως η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια δημοσιονομικά άλματα.
Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της και ισχυροποίηση των εξαγωγών, διεμήνυσε, για να επαναλάβει πως η λιτότητα πρέπει να σταματήσει.
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, τόνισε, για να χαρακτηρίσει μάλιστα εξαιρετικά επικίνδυνη την άνεση στις συζητήσεις και τα σενάρια περί Grexit.
To πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας δεν χρειάζεται να είναι υψηλό, πρόσθεσε, για να χαρακτηρίσει αναγκαία την προώθηση συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών.
Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά, επανέλαβε ο Krugman, για να διευκρινίσει μάλιστα πως η χώρα - και οι εξελίξεις που συνδέονται με εκείνην - δεν χρειάζεται να αποτελούν σημείο σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο, η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία και μετριοπάθεια, αλλά και το Ευρωσύστημα χρειάζεται αλλαγές, όπως νομισματική επέκταση και άνοδο του πληθωρισμού.
Ταυτόχρονα, ο Κrugman έσπευσε να τονίσει πως δεν είναι όλοι εχθροί της Ελλάδας, καθώς υπάρχουν αξιωματούχοι στην Ευρώπη που θέλουν λύση στο ελληνικό ζήτημα.
Ο Draghi δεν είναι κατά της Ελλάδας και η ΕΚΤ δεν είναι εχθρός της χώρας, προειδοποίησε.
"Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα... αλλά μόνο ο Θεός ξέρει τι συμβαίνει στη διαπραγμάτευση", δεν δίστασε να επισημάνει.
Ερωτηθείς για το τι θα επέλεγε για το μέλλον της Ελλάδας, έναν έντιμο συμβιβασμό ή μια έντιμη έξοδο από το ευρώ, ο Krugman απάντησε ως εξής:
"Η Ελλάδα χρειάζεται έντιμο συμβιβασμό.
Όσο κι αν πιστεύω ότι το ευρώ είναι λάθος, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν καταστροφή και κόλαση, αφού θα προκαλέσει bank run".
"Kοιτάξτε τι έγινε στην Αργεντινή", δήλωσε.

Η Ευρώπη θα είχε προβλήματα ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση

Γνωστός για την αντίθεσή του στις πολιτικές λιτότητας, προειδοποίησε πως οι αρχιτέκτονες της ακραίας λιτότητας, όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, δεν έχουν διδαχθεί τίποτα.
Ο Krugman προειδοποίησε πως υπάρχει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρώπη, η οποία τείνει να μοιάσει με την Ιαπωνία, αλλά με λιγότερη συνοχή.
Η Ευρώπη θα είχε προβλήματα ακόμη κι αν δεν υπήρχε η ελληνική κρίση, τόνισε.
Κάποιοι στην Ευρώπη πιστεύουν ότι οι Αμερικανοί δεν κατανοούν τι συμβαίνει στην Ευρώπη, σημείωσε, μεταξύ άλλων, για να καταγγείλλει πως αυτό είναι λάθος.
Πρέπει να στηρίξουμε την Ευρώπη, σημείωσε.
"Απαιτείται καλή θέληση, αλλά δεν είναι όλοι καλοί", πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές προς πάσα ευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Σύμφωνα με τον Krugman, η Ευρωζώνη πρέπει να κατανοήσει τι πήγε στραβά με το ευρώ και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη.
Έχω εκφράσει σκεπτικισμό για το ευρώ, αλλά δεν θέλω να το καταργήσουμε, διεμήνυσε.

(Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 17 Απριλίου 18:06)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης