Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σηκώνουν 1 δισ. από τις καταθέσεις των φορέων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Θύελλα αντιδράσεων

Σηκώνουν 1 δισ. από τις καταθέσεις των φορέων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου - Θύελλα αντιδράσεων
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν αυτή την κίνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση με τη Ν.Δ να θέτει θέμα απόδοσης ευθυνών
Στην… απαλλοτρίωση των τελευταίων κρατικών χρημάτων προχώρησε χθες η κυβέρνηση, «σηκώνοντας» αποταμιεύσεις 1 δισ. ευρώ από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης αφήνοντας απ' έξω ασφαλιστικά ταμεία και εισηγμένες ΔΕΚΟ.
Τη δέσμευση αυτών των αποθεματικών προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηλίτευσαν αυτή την κίνηση που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση με τη Ν.Δ να θέτει θέμα απόδοσης ευθυνών.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευθεία παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ξεσηκώθηκαν μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Βαρείς ήταν οι χαρακτηρισμοί και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλε για πραξικόπημα την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «καταφεύγει σε αυτήν λύση για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησε η ανικανότητα της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους».
Τα «πυρά» του Ποταμιού εστίασαν στην περιορισμένη αξιοπιστία του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι άλλα έλεγε στις προγραμματικές δηλώσεις στις 8 Φεβρουαρίου και άλλα πράττει τώρα.
Για την κυβέρνηση η θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η ΠΝΠ είναι υποδεέστερης της ταραχής και της αγωνίας που η ίδια βιώνει για την κάλυψη των υποχρεώσεων της χώρας.
Μόνο το νέο «γραμμάτιο» της 12ης Μαΐου που έχει η χώρα προς το ΔΝΤ και το οποίο φθάνει τα 746 εκατ. ευρώ είναι «από μόνο του αρκετό» όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές για να κρατήσουν τη χώρα σε αναμμένα κάρβουνα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις τέσσερις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουνίου προς το Ταμείο που θα πρέπει να πληρωθούν στις 5, 12,16 και 19 του μήνα με τα αντίστοιχα ποσά των δόσεων να φθάνουν τα 298,6 εκατ. ευρώ, 336 εκατ., ευρώ, 560 εκατ. ευρώ και 336 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για υποχρεώσεις που δεν εντάσσονται στον μεγάλο «κάβο» με τις πληρωμές του καλοκαιριού και οι οποίες έχουν να κάνουν με τα «ακούρευτα» ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι πρώτοι τίτλοι αξίας 3,455 δισ. ευρώ ωριμάζουν στις 20 Ιουλίου και οι δεύτεροι 3,18 δισ. ευρώ ένα μήνα μετά.
Να σημειωθεί ότι από αυτές τις πληρωμές απουσιάζουν οι υπόλοιπες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν.
Όπως για παράδειγμα ότι μέσα σε δύο εβδομάδες το Δημόσιο καλείται να καταβάλει μισθούς ύψους 1,1 δισ. ευρώ, να ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με 850 εκατ. ευρώ περίπου και να καταβάλει τόκους 200 εκατ. ευρώ στους δανειστές.
Μπροστά σε αυτό το «βουνό» των υποχρεώσεων η κυβέρνηση «στράγγιξε» και τα τελευταία αποθεματικά που έχουν στο «μπαούλο» οι φορείς της γενικής κυβέρνησης κάνοντας υποχρεωτική την μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Εκεί υπάρχει λογαριασμός με διαθέσιμα αξίας 8,8 δισ. ευρώ από φορείς που τα έχουν ήδη καταθέσει.
Έτσι μαζί μετά αυτά που θα έρθουν μέσω της ΠΝΠ θα «ψηλώσουν» στα 9,8 δισ. ευρώ συνολικά.
Η ρύθμιση αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.
Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5% μέσω των συμφωνιών επαναγοράς (repos).
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.
Ανά πάσα στιγμή που προκύπτει ανάγκη για τους φορείς να κάνουν χρήση αυτών των διαθεσίμων μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία σήκωσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει αναδρομική ισχύ από τις 17 Μαρτίου του 2015.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 20 Απριλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης