Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις προτείνει ο Schaeuble - Διαψεύδει το Βερολίνο

tags :
Παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις προτείνει ο Schaeuble - Διαψεύδει το Βερολίνο
«Φωτιά» στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – πιστωτών βάζει ο Schaeuble - Έτοιμο για τα χειρότερα το Βερολίνο
(upd) «Φωτιά» στη διαπραγμάτευση Ελλάδας – πιστωτών βάζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble, ο οποίος προτείνει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.  
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έριξε στο τραπέζι την ιδέα κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνάντησης, χωρίς να την υιοθετεί, σύμφωνα με τις πηγές που διατηρούν την ανωνυμία τους.
Ο Schaeuble επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg η αναφορά Schaeuble καταδεικνύει ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για τα χειρότερα, όσον αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές, η οποί «σέρνεται» από τον Φεβρουάριο.
Merkel και Schaeuble μπορεί να διαμηνύουν ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει αποκλείσει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνης, σημειώνει το Bloomberg.
Σημειώνεται ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχουν αποκλείσει τα σενάρια για διπλό νόμισμα. 
Όπως σχολιάζει ο Jacob Funk Kirkegaard, συνεργάτης του Ινστιτούτου Peterson, η Γερμανία είναι έτοιμη να το τραβήξει στα άκρα, και ο Schaeuble έχει αναλάβει τον επιθετικό ρόλο.
Επισημαίνει επίσης ότι το ρίσκο της μετάδοσης λόγω επιδείνωσης της ελληνικής κρίσης, είναι πολύ χαμηλό.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη «το παιχνίδι του δειλού».
«Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καβαλήσει…σκούτερ και ο Schaeuble οδηγεί…BMW», αναφέρει χαρακτηριστικά, προκειμένου να τονίσει την αδύναμη θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα έναντι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Οικονομολόγοι και αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος όπως τα IOU΄s, ενδεχομένως αποτελεί μέρος ενός σεναρίου που θα εξελιχθεί εάν συνεχιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και η χώρα χρεοκοπήσει.
Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι ο Schaeuble είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι οι Γερμανοί αξιωματούχοι «προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα».
Το υπουργείο οικονομικών της Γερμανίας, ερωτώμενο για τις θέσεις Schaeuble σχετικά με το το παράλληλο νόμισμα, επικαλέστηκε το σχόλιο που είχε κάνει σε συνέντευξή του στη Les Echos αυτή την εβδομάδα, ότι «επισημαίνουμε την ύπαρξη σχετικής συζήτησης αλλά δεν τη σχολιάζουμε».
Σύμφωνα με το Bloomberg έκθεση της Goldman Sachs τον Φεβρουάριο έκανε λόγο για τις υβριδικές καταστάσεις σε Κύπρο, Μαυροβούνιο και Κόσοβο, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν.

Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ
Το δημοσίευμα του Bloomberg περί διπλού νομίσματος για την Ελλάδα διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Ειδικότερα, το γερμανικό υπουργείο κατέστησε σαφές πως το σενάριο διπλού νομίσματος είναι εκτός των συζητήσεων.
Παράλληλα, αναφερόμενο στο επίμαχο δημοσίευμα του Bloomberg, στο οποίο ο Wolfgang Schaeuble φέρεται να τάσσεται υπέρ της λύσης του διπλού νομίσματος, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για ανακριβή αναφορά.

Δεν αποκλείει ελληνική χρεοκοπία
Προ διημέρου ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
"Δεν μπορώ να αποκλείσω μια ελληνική χρεοκοπία" φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος, σε κοινή συνέντευξή του στη Wall Street Journal και τη Les Echos.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν είναι σε θέση να παράσχει διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Schaeuble απάντησε χαρακτηριστικά:
"Θα πρέπει να το σκεφτώ πολύ σοβαρά προτού επαναλάβω (τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει) στην τρέχουσα συγκυρία".
"Η δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας οδήγησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση", πρόσθεσε ο Schaeuble, αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Οι δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου, συνεχίζει η Wall Street Journal, καταδεικνύουν πως ο Schaeuble δεν εμφανίζει καμία προθυμία να συμβιβαστεί στις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες η Ελλάδα επιδιώκει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας.
Μάλιστα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν δίστασε να βάλλει και κατά της Κομισιόν, επικρίνοντάς την πως εμφανίζεται υπερβολικά επιεικής απέναντι στην Ελλάδα.
Ο Γερμανός αξιωματούχος ζητά από την Κομισιόν να διατηρήσει τον ρόλο της ως ένας από τους τρεις ελεγκτές της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Ο Schaeuble απέρριψε τα σενάρια για νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως:
"Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το (υφιστάμενο) πρόγραμμα, δεν έχει το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε πέρυσι, ενώ έχει πει πολλές φορές πως δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα".
Ταυτόχρονα ο Schaeuble απορρίπτει τα σενάρια περί σταδιακής και μερικής εκταμίευσης των κεφαλαίων της δόσης, σε μικρότερες υπο-δόσεις.
"Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι πάντα δύσκολες, αλλά πάντα πετυχαίνουν.
Εγώ δεν έχω καμία πρόθεση να παρέμβω στη διαδικασία", τόνισε.
"Από το 2010 έχουμε επιτύχει τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα μεγαλύτερο από όσο περίμεναν οι επικριτές μας", σχολιάζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Schaeuble, αναφερόμενος στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
"Εάν δεν ενισχυθεί η διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, τότε αυτή θα είναι πάντα εύθραυστη", συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης