Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δανειστές: Καλά τα μέτρα αλλά ακόμη καλύτερες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα κλυδωνίσουν τις τράπεζες

Δανειστές: Καλά τα μέτρα αλλά ακόμη καλύτερες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν θα κλυδωνίσουν τις τράπεζες
«Θα χρειαστείτε νέα κεφάλαια για να στηρίξετε τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες που θα υποστούν σοβαρούς τριγμούς εφόσον εφαρμοστούν οι νέες προτάσεις»
Σε μία τρίτη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών οδηγούν τα μέτρα Βαρουφάκη για την επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις αναλήψεις μετρητών και την φορολόγηση των «μαύρων» κεφαλαίων με συντελεστή έως 30% εφόσον αυτά βρίσκονται παρκαρισμένα σε εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες οι δανειστές μόλις λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεων του υπουργού Οικονομικών οι οποίες έβαλαν φωτιά στην κυβέρνηση.
«Θα χρειαστείτε νέα κεφάλαια για να στηρίξετε τις τέσσερις συστηματικές τράπεζες που θα υποστούν σοβαρούς τριγμούς εφόσον εφαρμοστούν οι νέες προτάσεις» διεμήνυσαν οι θεσμοί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με αξιωματούχο στο Μαξίμου. Επισήμαναν δε ότι θα ήταν καλύτερα να προχωρήσουν τα σχέδια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά οι εύκολες αυτές λύσεις.
Η αναστάτωση στο Πρωθυπουργικό Γραφείο ήταν τέτοια που κάλεσε αμέσως τον Γιάννη Βαρουφάκη να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του αφού έγιναν σε μια στιγμή που ο «θόρυβος» για πιθανό περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων (capital control) όχι μόνο δεν έχει κοπάσει αλλά αντίθετα έχει ενταθεί.
Και αυτό όταν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να ταλανίζεται από τις μαζικές εκροές καταθέσεων με αποτέλεσμα τέτοιου είδους ανακοινώσεις να επιδεινώνουν την όλη κατάσταση.
Επιστρέφοντας από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έπαιρνε πίσω το μέτρο με το τέλος αναλήψεων, το οποίο «κάηκε» πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί.
Το ίδιο συνέβη και με το σχέδιο του μειωμένου ΦΠΑ για τις αγορές αγαθών με πιστωτική κάρτα που και αυτό μπήκε πολύ γρήγορα στο συρτάρι.
Νωρίτερα, ο υπουργός αφού διέψευσε τα σενάρια περί φορολόγησης των καταθέσεων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ενός μικρού τέλους αναλήψεων στο πλαίσιο αναζήτησης αντικινήτρων για τη χρήση χρήματος σε φυσική μορφή.
Αν και ο ίδιος απέφυγε να δώσει σαφή οικονομικά στοιχεία, εντούτοις σύμφωνα με άλλες πηγές με μια εισφορά 0,1% ή «ένα τοις χιλίοις» τα έσοδα στα κρατικά ταμεία θα έφταναν τα 300-350 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι οι συναλλαγές στις τράπεζες ανέρχονται σε 600-650 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Να σημειωθεί ότι η αρχική σκέψη ήταν να μπει «εισφορά» όχι μόνο στις κινήσεις μέσω ΑΤΜς αλλά στο σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών.
Τα σχέδια αυτά άλλαξαν στην πορεία καθώς αποτελούσαν πλήγμα για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το 2013 έγιναν από ελληνικές χρεωστικές κάρτες συνολικά 174,238 εκατ. συναλλαγές στα ΑΤΜ, αξίας 37,83 δισ. ευρώ.
Με τέλος 0,1%, το δημόσιο θα εισέπραττε αναλογικά 37,83 εκατ. ευρώ.
Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ εκτός Ελλάδας, ύψους 280 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν 18,326 εκατ. συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης με μηχανήματα POS, αξίας 4,326 δισ. ευρώ.
Πέρυσι μέσω του Διατραπεζικού Συστήματος «ΔΙΑΣ» έγιναν 19,02 εκατ. διατραπεζικές συναλλαγές, αξίας 15,9 δισ. ευρώ. Τα έσοδα για το δημόσιο θα ήταν 15,9 εκατ. ευρώ.
Ο Γιάννης Βαρουφάκης προανήγγειλε επίσης:
- Την καταβολή φόρου 15% για την νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού και 30% για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε εγχώριες τράπεζες.
- Αλλαγές στη φορολόγηση των Ι.Χ αυτοκινήτων με στόχο το νέο καθεστώς να είναι αποτελεσματικότερο και δικαιότερο. «Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερο αυτοί των οποίων το αυτοκίνητο έχει μεγαλύτερη αξία» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δεν απέκλεισε αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, ούτε κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων που προβλέπει το ισχύον καθεστώς ( πχ για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας). Ουσιαστικά η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ίδιο αδίκημα φοροδιαφυγής με διαφορετικό τρόπο καθώς «τιμωρεί» όσους κράτησαν τα χρήματα τους στην Ελλάδα ενώ επιβραβεύει με την επιβολή μικρότερου φόρου όσους τα «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς μάλιστα να έχουν την υποχρέωση να τα επαναπατρίσουν.
- Αλλαγές στο ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην καθιέρωση τριών συντελεστών, 7% 14% και 22%, καταβάλλοντας προσπάθεια για υπαγωγή όλων των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή. Ωστόσο οι δανειστές επιμένουν σε υψηλότερους. Στο τραπέζι υπάρχει και η ιδέα για χαμηλότερο συντελεστή εφόσον γίνεται χρήση πλαστικού χρήματος στην εστίαση και στον τουρισμό προκειμένου να μην θιγούν οι δύο αυτοί τομείς αλλά και για τις πληρωμές σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ιδιαίτερα μαθήματα, ως κίνητρο για να αντιμετωπισθεί η υψηλή φοροδιαφυγή. Πάντως, το χάσμα στο θέμα του ΦΠΑ παραμένει αγεφύρωτο. Το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει τις δύο πλευρές φθάνει τα 2,8 δισ. ευρώ, καθώς η μια πρόταση- της κυβέρνησης- οδηγεί σε απώλειες εσόδων κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ενώ αυτή των θεσμών, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη Γιούνκερ στο πρακτορείο ΜΝΙ, σε έσοδα άνω του 1,8-1,9 δισ. ευρώ. Σήμερα ο μεσοσταθμικός συντελεστής ΦΠΑ είναι 17,025% και κάθε μείωση μιας μονάδας, οδηγεί σε απώλειες περίπου 900 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν, για να εισπραχθούν τα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο χαμηλός συντελεστής θα πρέπει να πάει από το 6,5% στο 10% και ο βασικός συντελεστής στο 20%, με κατάργηση του σημερινού 13% και μείωση του σημερινού υψηλού 23%.

Μ. Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης