Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bόμβα της Lagarde (ΔΝΤ): Πιθανό το Grexit - H έξοδος της Ελλάδας δεν θα επιφέρει το τέλος του ευρώ - Διαψεύδει το ΔΝΤ

Bόμβα της Lagarde (ΔΝΤ): Πιθανό το Grexit - H έξοδος της Ελλάδας δεν θα επιφέρει το τέλος του ευρώ - Διαψεύδει το ΔΝΤ
«Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, προτού επέλθει συμφωνία»
(upd)Το ΔΝΤ διαψεύδει το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως πρόκειται για λανθασμένη απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε η Christine Lagarde, καθώς και ότι έγιναν λάθη στην μετάφραση.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Gerry Rice, φέρεται να δήλωσε πως «οι δηλώσεις που η Frankfurter Allgemeine Zeitung απέδωσε στην κ. Lagarde δεν είναι ακριβείς, υπάρχουν λανθασμένες αναφορές», προσθέτοντας παράλληλα ότι «υπήρξαν προβλήματα με την μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης».

Τι μετέδιδε στις 28/5/2015 το bankingnews.gr:

Βόμβα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών ρίχνει η Christine Lagarde, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως το Grexit παραμένει πιθανό, τονίζοντας μάλιστα, πως το ευρώ πιθανώς θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ελληνικές προκλήσεις.
«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
«Πιθανώς, το Grexit δεν θα επιφέρει και το τέλος του ευρώ» συνεχίζει, πυροδοτώντας την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.
«Ένα τέτοιο βήμα (Grexit) δεν θα ισοδυναμεί με μία βόλτα στο πάρκο, αλλά πιθανώς δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ» διαμηνύει γλαφυρά.
Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει με νόημα πως «μετά τα – προ 10 ημερών - θετικά σημάδια της Αθήνας, οι προσδοκίες έχουν μετριαστεί την τελευταία εβδομάδα».
«Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, προτού επέλθει συμφωνία» διατείνει η Christine Lagarde.
Σε παρόμοιο κλίμα άλλωστε, κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση του ΔΝΤ από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, William Murray.
Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, δίχως την παρουσίαση ενός αναλυτικού και διεξοδικού πακέτου μέτρων.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία, δίχως ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε κάθε συζήτηση για τη χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας, τονίζοντας πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης» επανέλαβε ο W. Murray.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα» σημείωσε εν συνεχεία.
Όσον αφορά τις πληρωμές του Ιουνίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Αθήνα θα αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Ας σημειωθεί πως η πρώτη από τις συνολικά τέσσερις δόσεις του Ιουνίου πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου (300 εκ. ευρώ).
Παράλληλα, διευκρίνισε πως η Αθήνα δεν έχει υποβάλλει αίτημα συγχώνευσης των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου.
Αναφερόμενος τέλος, στον κίνδυνο του Grexit, ο W. Murray διέτεινε πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απίθανη.
Νωρίτερα, πηγές του Ταμείου εξήραν την αναγκαιότητα έναρξης της συζήτησης για την περαιτέρω «ανακούφιση» του ελληνικού χρέους.
Η περαιτέρω αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους συνιστά πάγιο αίτημα του ΔΝΤ, το οποίο θεωρεί πως βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Πολλάκις, η Christine Lagarde έχει καταστήσει σαφές πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα μη βιώσιμο πρόγραμμα, υπαινισσόμενη την αναγκαιότητα διευθέτησης του φλέγοντος ζητήματος.
Ωστόσο, τροχοπέδη στις αξιώσεις του ΔΝΤ συνιστά η Κομισιόν και κυρίως, η Γερμανία, καθώς δεν αποδέχονται το haircut στα ομόλογα του επίσημου τομέα.
Γι’ αυτό τον λόγο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με προεξέχοντες τους Γερμανούς αντιπροτείνουν τη μερική αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω της επιμήκυνσης των ωριμάνσεων και της μείωσης των επιτοκίων αποπληρωμής.

Ανασκεύασε μερικώς η Lagarde

Η εντολή μας είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα ανά την υφήλιο.
Συνεπώς οποιαδήποτε αβεβαιότητα, πιθανή ευθραυστότητα ή αστάθεια, μας απασχολεί.
Δεν είμαστε αφελείς και δεν νομίζουμε ότι αυτό το ενδεχόμενο θα είναι ή θα ήταν περίπατος.
Είναι ένα πολύπλοκο θέμα και είναι ένα θέμα το οποίο ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν, διότι ελπίζω ότι θα βρουν έδαφος συμφωνίας για το μέλλον της Ελλάδα εντός της ευρωζώνης.
Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε, είναι μια πιθανότητα.

(Πρώτη Ενημέρωση: Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, 19:08)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης