Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 3 δισ. ευρώ ρίξανε τον πήχη για τα μέτρα κάλυψης του ελλείμματος οι δανειστές - Τον λόγο έχει τώρα η Αθήνα…

Στα 3 δισ. ευρώ ρίξανε τον πήχη για τα μέτρα κάλυψης του ελλείμματος οι δανειστές - Τον λόγο έχει τώρα η Αθήνα…
Αυτό που κάνει τους θεσμούς να βγάζουν καπνούς είναι ότι οι προτάσεις τις οποίες κομίζει η ελληνική ομάδα είναι σαν μην είναι η Αθήνα σε πρόγραμμα
«Σκόντο» 1 δισ. ευρώ στα μέτρα του 2015 έκαναν οι δανειστές, ρίχνοντας σύμφωνα με πληροφορίες τις απαιτήσεις τους στα 3 δισ. ευρώ από 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούσαν στο 2,1% του ΑΕΠ, προκειμένου να καλυφθεί το φετινό έλλειμμα στα κρατικά ταμεία.
Μετά από αυτή την υποχώρηση, το λόγο τώρα έχει η Ελλάδα στην οποία οι θεσμοί έδωσαν διορία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 4 Ιουνίου για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία και να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως η χώρα να βγει εκτός προγράμματος.
Μέχρι τότε οι διαβουλεύσεις της ομάδας Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των Θεσμών θα συνεχιστούν μέχρι τελικής πτώσης.
Το κλίμα πάντως στη βελγική πρωτεύουσα είναι βαρύ όπως διαφάνηκε και από τις συνεδριάσεις τόσο του Brussels Group όσο και του Euroworking Group όπου η ατμόσφαιρα μύριζε «μπαρούτι» καθώς οι δανειστές εξακολουθούν να θεωρούν ανεδαφικές τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στον τελευταίο και οριστικό κύκλο της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι χθεσινές συζητήσεις εστιάσθηκαν για μία ακόμη φορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015 με τους ξένους να ζητούν παρεμβάσεις στην οικονομία όχι μικρότερες σε αξία από το 1,6% του ΑΕΠ, εφόσον ο στόχος για το πλεόνασμα του 2015 κατέβει στο 0,8% του ΑΕΠ όπως ζητά η ελληνική πλευρά.
Αυτό όμως που κάνει τους θεσμούς να βγάζουν καπνούς είναι ότι οι προτάσεις τις οποίες κομίζει η ελληνική ομάδα σε αυτές τις συζητήσεις είναι σαν μην είναι η Αθήνα σε πρόγραμμα, ενώ προσπαθεί να μπερδέψει τους δανειστές και να θολώσει τα νερά με τη μεγάλη δόση δημιουργικής ασάφειας την οποία χρησιμοποιεί στην επιχειρηματολογία της.
Διαπραγματευτικά αυτό εξυπηρετεί την Αθήνα πλην όμως δεν οδηγεί σε κείμενο τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η συμφωνία θα έκλεινε, λένε αρμόδιες πηγές εάν λαμβάνονταν μία τελική απόφαση για το θέμα της κατάργησης πρόωρων συντάξεων ή του ΦΠΑ, που ξαναμπαίνει από σήμερα στο τραπέζι.
Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα για τη χώρα που εκτός της πίεσης των δανειστών υφίσταται και τη μεγάλη πίεση για την κάλυψη των πληρωμών απέναντι στα δάνεια που έχει πάρει από τον μηχανισμό στήριξης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης