Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μπαράζ δηλώσεων για την τύχη της Ελλάδας - Έρχεται συμφωνία ή χρεοκοπία;

Μπαράζ δηλώσεων για την τύχη της Ελλάδας - Έρχεται συμφωνία ή  χρεοκοπία;
Αντικρουόμενες οι δηλώσεις για την Ελλάδα, ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
(upd) Σε μπαράζ δηλώσεων για την τύχη της Ελλάδας επιδίδονται οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ τις τελευταίες ώρες, την ώρα που η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο.
Έρχεται συμφωνία ή χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ;
Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί, καθώς οι δηλώσεις είναι αντικρουόμενες και αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, μετά από πέντε χρόνια σκληρών μέτρων λιτότητας αλλά και αθέτησης υποσχέσεων και ολιγωρίας, τόσο από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και από την πλευρά των δανειστών.

Δανειστές προς Αθήνα: Μην παίζετε με τις πληρωμές του ΔΝΤ
Να μην «παίξει» με τις πληρωμής του ΔΝΤ καλούν την Αθήνα οι δανειστές, ενόψει της καταβολής των δόσεων του Ιουνίου, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου MNI, οι δανειστές προειδοποίησαν την Αθήνα να μην «παίξει» με τις πληρωμής του ΔΝΤ.
«Η Ελλάδα ας μην χρησιμοποιήσει την απειλή περί στάσης πληρωμών ως διαπραγματευτική τακτική» φαίνεται πως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι των δανειστών, απευθυνόμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση.

Padoan (Ιταλία): Τεχνική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα - Αργεί η συμφωνία
Την εκτίμηση πως η συμφωνία στις ελληνικές διαπραγματεύσεις δεν βρίσκεται κοντά εξέφρασε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, P.C. Padoan.
Ειδικότερα, ο Ιταλός υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία για τα ουσιώδη ζητήματα δεν είναι κοντά.
«Ο χρόνος εξαντλείται και η συμφωνία αργεί» τόνισε χαρακτηριστικά, αν και αναγνώρισε την ύπαρξη τεχνικής φύσεως προόδου.
Πάντως, πηγές των Βρυξελλών, στο περιθώριο του Brussels Group, τονίζουν πως «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφορούν θέματα φορολογίας των ακινήτων και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Schaeuble (ΥΠΟΙΚ Γερμανίας): Η Ελλάδα δεν απειλεί το πλέον το ευρώ - Σε καλύτερη κατάσταση η Ευρώπη
Την άποψη πως η Ελλάδα δεν απειλεί πλέον το ευρώ καθώς η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.
Σε άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ο Schaeuble υπογραμμίζει ότι «πέντε χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα εξακολουθούμε να μιλάμε ακόμη για βοήθεια προς την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά η Ευρώπη είναι συνολικά σε προφανώς καλύτερη κατάσταση».
«Κάποτε η Ελλάδα έθετε ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ σε κίνδυνο, αυτό το ζήτημα δεν τίθεται πλέον», τονίζει ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας, ο οποίος επισημαίνει ότι σε κάθε κρίση κρύβεται μια ευκαιρία.
«Το πιο σημαντικό μάθημα της κρίσης είναι κατά τη γνώμη μου ότι το ευρώ ως κοινό νόμισμα, και επίσης η Ευρώπη ως πολιτική κοινότητα, λειτουργούν μόνο όταν όλοι τηρούν τους κανόνες» τόνισε ο Schaeuble αποστέλλοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.
«Αυτό δείχνουν οι επιτυχημένες ιστορίες της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια με τη βοήθεια των εταίρων τους, αλλά και με τις δικές τους δυνάμεις προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις.
Μόνο έτσι λειτουργεί το οικοδόμημα της Ευρώπης.
Η κοινή ανάπτυξη των ανεξάρτητων κρατών γίνεται μόνο βήμα βήμα.
Και έτσι καθιστούμε την ευρωπαϊκή ενότητα πιο ισχυρή, με το να ισχύουν για όλους οι κανόνες και να εφαρμόζονται.
Αυτή παραμένει η προϋπόθεση για την αλληλεγγύη», υπογραμμίζει ο Schaeuble.

Lew (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Η Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις
Είναι πολύ πιθανόν η πραγματική προθεσμία που έχει η Ελλάδα να μην είναι η 5η Ιουνίου, ανέφερε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew, στην G7 και τονίζει ότι όλα εξαρτώνται από τις κινήσεις της Ελλάδας, η οποία πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις.
Παράλληλα, τόνισε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος μη παραγωγικά φέτος και υπογραμμίζει ότι απαιτούνται σοβαρές διαπραγματεύσεις από τις δύο πλευρές, το συντομότερο το καλύτερο.
Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πλαίσιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία.
Πρόσθεσε δε, ότι η Ελλάδα βρήκε έναν «δημιουργικό» τρόπο για να πληρώσει τους λογαριασμούς της και σημείωσε ότι κάποια στιγμή δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Regling (ESM): Παίζει με το μέλλον της η Ελλάδα αν αρνηθεί τις μεταρρυθμίσεις
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Klaus Regling, δήλωσε ότι επείγει να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.
«Αν η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, παίζει με το μέλλον της χώρας», έγραψε σε άρθρό του στο γερμανικό περιοδικό FOCUS ο Regling.
«Τότε θα είναι μεγάλος ο κίνδυνος οι θυσίες των Ελλήνων να αποβούν μάταιες», πρόσθεσε.
Χωρίς μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τις μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να αποδεσμευθεί η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας, επεσήμανε.
Ο Regling εξήρε σε αυτό το πλαίσιο τις προσπάθειες της Ελλάδας στη διάρκεια του πρώτου προγράμματος βοήθειας: «Η οικονομία αναπτύχθηκε, δημιουργήθηκαν θέσεις εργασίας, επενδυτές αγόρασαν στα μέσα του 2014 και πάλι για πρώτη φορά ελληνικά ομόλογα», σημείωσε.
Αυτές οι επιτυχίες υποτιμήθηκαν για πολύ καιρό από τη γερμανική κοινή γνώμη, υπογράμμισε ο ίδιος.
Εξάλλου, κατέληξε λέγοντας ότι η αρχή «χρήματα αντί μεταρρυθμίσεων» λειτούργησε και σε άλλες χώρες που πέρασαν κρίση, όμως στην Ελλάδα τα προβλήματα ήταν μεγαλύτερα και γι? αυτό η διαδικασία μεταρρυθμίσεων διαρκεί περισσότερο.

Pitella: Καταστροφική η προσέγγιση του Grexit
Να σταματήσουν τα παιχνίδια με το… Grexit καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς ο Gianni Pitella, πρόεδρος των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, ο Ευρωπαίος πολιτικός υπογράμμισε πως «η πρόσφατη δήλωση από το ΔΝΤ για πιθανό Grexit, μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία. Τέτοια στάση στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να εκτιμηθεί ως εντελώς αδόκιμη, ειδικά σε αυτές τις καθοριστικές για τη διαπραγμάτευση ώρες».
Όπως εξήγησε, είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι υπάρχουν κάποιοι που αρνούνται να διδαχτούν από τα λάθη του παρελθόντος, όταν η τρόικα και το ΔΝΤ κατά κύριο λόγο, επέβαλαν το δηλητήριο της λιτότητας στην Ελλάδα.
«Βλέπουμε την ίδια καταστροφική και εγκληματική προσέγγιση. Οι συνθήκες για εξεύρεση μιας ισορροπημένης και γρήγορης συμφωνίας με την Αθήνα είναι εδώ και μπορούν να επιτευχθούν. Το ΔΝΤ και κάποια κράτη - μέλη θα πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με την φωτιά» τόνισε εν συνεχεία ο G. Pitella.
Συνεχίζοντας, διέτεινε πως θα πρέπει να αντιληφθούν ότι εάν η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη επικρατήσει, τότε αυτοί θα είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και για τις ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες σε βάρος του συνόλου της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην νομισματική ένωση και προσβλέπουμε στην πολιτική υπευθυνότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών να επιδείξουν την αναγκαία βούληση και να προσεγγίσουν το θέμα με ανοικτό και εποικοδομητικό πνεύμα» κατέληξε ο G. Pitella.

Sapin (Γαλλία): Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία για την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων

Την επιτακτική ανάγκη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων υπογράμμισε εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
«Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία για την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων», φέρεται να δήλωσε, συγκεκριμένα, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ.
Στη συνέχεια ο Sapin κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός των συζητήσεων παραμένει αργός, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός προόδου στις διαπραγματεύσεις».
Ο γάλλος αξιωματούχος επεσήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί να υπάρχει συμφωνία, η οποία θα δυσχεραίνει την κατάσταση του ελληνικού προϋπολογισμού, υποδηλώνοντας πως τάσσεται υπέρ των υφεσιακών μέτρων.

Βόμβα Lagarde για Grexit – Διαψεύδει το ΔΝΤ

Βόμβα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις Ελλάδας – δανειστών ρίχνει η Christine Lagarde, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα FAZ, η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά πως το Grexit παραμένει πιθανό, τονίζοντας μάλιστα, πως το ευρώ πιθανώς θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις ελληνικές προκλήσεις.
«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
«Πιθανώς, το Grexit δεν θα επιφέρει και το τέλος του ευρώ» συνεχίζει, πυροδοτώντας την περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.
«Ένα τέτοιο βήμα (Grexit) δεν θα ισοδυναμεί με μία βόλτα στο πάρκο, αλλά πιθανώς δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ» διαμηνύει γλαφυρά.
Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση, η επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει με νόημα πως «μετά τα – προ 10 ημερών - θετικά σημάδια της Αθήνας, οι προσδοκίες έχουν μετριαστεί την τελευταία εβδομάδα».
«Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη, προτού επέλθει συμφωνία» διατείνει η Christine Lagarde.
Σε παρόμοιο κλίμα άλλωστε, κινήθηκε και η επίσημη ενημέρωση του ΔΝΤ από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, William Murray.
Όπως εξήγησε, δεν πρόκειται να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, δίχως την παρουσίαση ενός αναλυτικού και διεξοδικού πακέτου μέτρων.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία, δίχως ένα αναλυτικό πακέτο μέτρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ απέφυγε κάθε συζήτηση για τη χορήγηση ενός νέου πακέτου βοήθειας, τονίζοντας πως είναι πρόωρη οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για ένα τρίτο πρόγραμμα.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης» επανέλαβε ο W. Murray.
«Πρέπει να γίνουν περισσότερα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα» σημείωσε εν συνεχεία.
Όσον αφορά τις πληρωμές του Ιουνίου, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Αθήνα θα αντεπεξέλθει πλήρως στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.
Πάντως το ΔΝΤ διαψεύδει το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας πως πρόκειται για λανθασμένη απόδοση της συνέντευξης που παραχώρησε η Christine Lagarde, καθώς και ότι έγιναν λάθη στην μετάφραση.

Moscovici (Κομισιόν): Είναι ξεκάθαρο ότι τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι περιορισμένα

Την άποψη πως είναι ξεκάθαρο ότι τα χρονικά περιθώρια για την Ελλάδα είναι περιορισμένα προκειμένου να καταλήξει σε μια συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές της εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Pierre Moscovici.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος υποστήριξε πως έχει γίνει «καλή πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνουν πολύ περισσότερα για να υπάρξει μια επιτυχής κατάληξη.
Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού, ο Moscovici υπογράμμισε πως δεν έχει βρεθεί ακόμα κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών.


(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 29 Μαΐου - 11:04)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης