Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγή κλίματος στο Brussels Group - Κλείνουν οι εκκρεμότητες - Eurogroup έως την Τρίτη επιδιώκει η Αθήνα

Αλλαγή κλίματος στο Brussels Group - Κλείνουν οι εκκρεμότητες - Eurogroup έως την Τρίτη επιδιώκει η Αθήνα
Oι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν και αύριο, Κυριακή 31 Μαίου

(upd 6) Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο, Κυριακή 31 Μαΐου.
Ήδη, τα στελέχη του Brussels Group συνεδρίαζαν από το απόγευμα, ενώ νωρίτερα σήμερα το πρωί συνεδρίασαν τα τεχνικά κλιμάκια για ευρεία γκάμα θεμάτων σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών, κ.α.
Πάντως, ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων δηλώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς τα οποία αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων.
Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις, όπως εκτιμούν κοινοτικές πηγές, πιθανότητα θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:


Ενδείξεις σύγκλισης σε μία σειρά καίριων ζητημάτων διαπιστώθηκαν στη συνεδρίαση του Brussels Group, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν την αιφνίδια αλλαγή κλίματος στις διαπραγματεύσεις.
Αισιοδοξία για σύγκληση έκτακτου Eurogroup έως την Τρίτη εκφράζει η ελληνική πλευρά.
Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν πως «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία».
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορούν θέματα φορολογίας των ακινήτων και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Αισιοδοξία εκφράζει και η ελληνική πλευρά, με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές να «βλέπουν» συμφωνία εντός της επόμενης εβδομάδας.
Οι ίδιες ελληνικές πηγές επισημαίνουν πως η Αθήνα επιδιώκει λύση εντός της εβδομάδας, στοχεύοντας στη σύγκληση έκτακτου Eurogroup έως την Τρίτη.
Παράλληλα, σημειώνουν πως το κλίμα στις επαφές Ελλήνων και Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι θετικό, καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν την επίτευξη συμφωνίας.
«Μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία δεν θα κλείσει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά μόνο μετά από γενναίες πολιτικές αποφάσεις των ηγετών που βρίσκονται στη σκακιέρα» διατείνουν εν συνεχεία, καθιστώντας αναπόφευκτη την πολιτική παρέμβαση.
Όσον αφορά τις κόκκινες «γραμμές», η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί στο ΦΠΑ.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι δανειστές επιμένουν στην πρόταση για δύο συντελεστές, 13% και 23%.
«Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν σε εργασιακό και ασφαλιστικό» επισημαίνουν εν συνεχεία, καθιστώντας αναγκαίο και το «κλείσιμο» των δημοσιονομικών στόχων.
Όσον αφορά τις διμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν το πρωί, αναφέρουν πως «συζητήθηκαν ΦΠΑ, κόκκινα δάνεια και κλειστά επαγγέλματα».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνεδριάσεις του Brussels Group θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Από ελληνικής πλευράς, το βάρος των διαπραγματεύσεων έχουν επωμιστεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης και η γενική γραμματέας εσόδων Κ. Σαββαΐδου.

(Πρώτη ενημέρωση 15:26, Παρασκευή 29 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης