Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κριτική ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας

tags :
Κριτική ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας
Σε νέα του έκθεση υποστηρίζει ότι πλέον είναι περισσότερο περίπλοκο και δύσχρηστο
Το δάχτυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το σύστημα δημοσιονομικής εποπτείας και πειθαρχίας κουνά το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι πλέον είναι περισσότερο περίπλοκο και δύσχρηστο ενώ παραμένουν οι ανησυχίες σχετικά με τη συμμόρφωση των κρατών – μελών σε αυτό.
Όπως αναφέρει η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο απόηχος της έθεσαν σε δοκιμασία το πλαίσιο δημοσιονομικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πριν την κρίση ήταν χρήσιμο για τη βελτίωση στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής και συντονισμού. Όμως, τελικά δεν εμπόδισε τη δημιουργία δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε μετά την κρίση του 2008 κατά 95% μέσο όρο το 2014, σχεδόν 30 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο προ κρίσης.
Τα βιώματα κατά την πρώτη δεκαετία της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και η κρίση στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του 2005, το πακέτο του 2011, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο του 2012 και τις αλλαγές του 2013.
Οι ακόλουθες μεταρρυθμίσεις βοήθησαν στην ενίσχυση του πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής αλλά επίσης το έκαναν αρκετά πιο πολύπλοκο.
Στόχος αυτής της έκθεσης, επισημαίνει το ΔΝΤ, είναι η απλοποίηση του ευρωπαϊκού πλαισίου δημοσιονομικής διακυβέρνησης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης