Οικονομία

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ενοχλημένοι οι Γερμανοί από την παρέμβαση ΗΠΑ για ευελιξία προς την Ελλάδα

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ενοχλημένοι οι Γερμανοί από την παρέμβαση ΗΠΑ για ευελιξία προς την Ελλάδα
Οι αμερικανοί ζητούν για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με τη Διάσκεψη του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953, το οποίο εχει γίνει 
Την έντονη ενόχληση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών και ιδιαίτερα του Wolfgang Schäuble για την ευνοϊκή προς την Ελλάδα αμερικανική «παρέμβαση» στη σύνοδο των G7 στη Δρέσδη κάνει λόγο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Σε σχόλιο με τίτλο «ένα Grexit είναι τόσο κοντά, όσο και μακριά», επισημαίνει:
Όπως σχολιάζει ενοχλημένη «ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη η οργή απέναντι σε μία ελληνική κυβέρνηση, όσο σε αυτή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών από τις πλούσιες βιομηχανικές χώρες».
Κι αυτό γιατί «αν και δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα, η Ελλάδα ήταν θέμα παντού. Ακόμα και το ΔΝΤ θεωρεί πλέον ότι ένα Grexit δεν θα ήταν το τέλος της νομισματικής ένωσης. Κι όμως, δεν πρόκειται να γίνει (το Grexit), διότι κανείς ευρωπαίος ηγέτης δεν θέλει να θεωρηθεί υπεύθυνος γι αυτό. Επομένως θα εξακολουθεί να προκρίνεται μία «πολιτική λύση», ενώ η ΕΚΤ θα αγοράζει ακόμη περισσότερο χρόνο, τυπώνοντας χρήμα».
Όμως περισσότερο πικρόχολο είναι το καταιγιστικό σχόλιο της εφημερίδας στην παρέμβαση των ΗΠΑ.
«Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών ζητεί «μεγαλύτερη ευελιξία» από τους Ευρωπαίους.
Εννοεί «περισσότερα χρήματα» προς την Ελλάδα, μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, για την οποία φοβάται ότι μετά από ένα Grexit θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία. Δεν ερωτήθηκε όμως, γιατί δεν δίνει η ίδια η Ουάσιγκτον περισσότερα χρήματα. Αμερικανοί οικονομολόγοι αρέσκονται να ζητούν «κούρεμα για την Ελλάδα».
Ωστόσο, κάτι τέτοιο έχει ήδη γίνει. Οι ιδιώτες πιστωτές έχουν αναγκαστεί να παραιτηθούν από το ήμισυ των αξιώσεών τους.
Λέγεται από την Αμερική, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να παρατείνουν την περίοδο αποπληρωμής και να μειώσουν τα επιτόκια. Και αυτό έχει ήδη γίνει.
Η αποπληρωμή αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, τα επιτόκια είναι κοντά στο μηδέν.
Λέγεται επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάτι αντίστοιχο όπως η Διάσκεψη του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953. Και αυτό έχει γίνει. Τηρουμένων των αναλογιών ως προς τα δάνεια και τους προϋπολογισμούς, η Ελλάδα έχει λάβει έξι φορές μεγαλύτερη βοήθεια. Αλλά αντί να αναπτυχθεί η οικονομία, αναπτύχθηκαν μόνο τα χρέη» καταλήγει.  

www.bankingnews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης