Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το 60,1% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και θα έρθει νέο μνημόνιο

Το 60,1% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και θα έρθει νέο μνημόνιο
To 44,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τους χειρισμούς και το έργο του Αλέξη Τσίπρα
Νέο μνημόνιο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, πιστεύουν ότι θα έρθει σύντομα 6 στους 10 έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας «ΜETRISI».
Στη δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 9,1 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι της ΝΔ.
Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μπροστά με 33,2% και ακολουθούν, η ΝΔ με 24,1%, το Ποτάμι με 6,3%, το ΚΚΕ με 5,3%, οι ΑΝΕΛ με 5,3%, η Χρυσή Αυγή με 5,1% και το ΠΑΣΟΚ με 3,1%.
Τα υπόλοιπα κόμματα λαμβάνουν 5,4% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος 12,2%.
Η χρονική καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία με τους θεσμούς δημιουργεί φόβο και ανασφάλεια στην πλειοψηφία των πολιτών καθώς το 60% δηλώνουν ότι «τους φοβίζει», ενώ η πλειοψηφία προδικάζει τη συμφωνία με τους θεσμούς και την χαρακτηρίζει ως άλλο ένα Μνημόνιο, παρά τις κυβερνητικές δηλώσεις περί του αντιθέτου.
- Το 58,9% των πολιτών αισθάνεται φόβο από τη χρονική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ομοίως 1 στους 4 των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο το 28,6% αισθάνεται ικανοποίηση από την παράταση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
- Το 60,1% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ μόνο το 21,7% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
- Άλλο ένα μνημόνιο θα είναι η συμφωνία, πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία, το 61,2 %, και μόλις το 26,6% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του.
Ενδιαφέρον αποτελεί η διαπίστωση ότι το 33,2%, των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 58,7% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7 στους 10 πολίτες που δεν επιθυμούν σκληρότερη διαπραγμάτευση.
Το 53,6% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 48,8% επιθυμεί συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ενώ το 53,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει το ισχυρό «χαρτί» της κυβέρνησης, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό (44,5%), παρότι παρουσιάζει σχετική πτώση σχεδόν έξι ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.
Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιορισθεί στο 33,2%.
Παράλληλα, αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει τους προσεχείς 12 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης