Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμφωνία με 13-14 δισ. νέα μέτρα, δάνειο 29 δισ και ακύρωση δημοψηφίσματος – Δραγασάκης το μοιραίο πρόσωπο

Συμφωνία με 13-14 δισ. νέα μέτρα, δάνειο 29 δισ και ακύρωση δημοψηφίσματος – Δραγασάκης το μοιραίο πρόσωπο
Ο Δραγασάκης είναι το μοιραίο πρόσωπο και φέρει μερίδιο ευθύνης καθώς ως παλαιός και έμπειρος πολιτικός παγιδεύτηκε σε αδιέξοδο.
Ιστορική ανατροπή έχει σημειωθεί καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα παρά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και τους ελιγμούς…κατέληξε σε αδιέξοδο.
Με τις ξεκάθαρες απειλές ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει βίαια, μετά τις απειλές ότι θα υφαρπάξουν τις τράπεζες και θα υποστούν ζημίες οι καταθέτες και θα καταστραφούν οι μέτοχοι, μετά το αδιέξοδο του δημοψηφίσματος, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώνεται.
Οι απειλές της ΕΚΤ ήταν καταλυτικής σημασίας, τέλος στο ELA σημαίνει ολοκληρωτική χρεοκοπία των τραπεζών, είχαν προειδοποιήσει ότι μετά το δημοψήφισμα αν κατέληγε σε ΟΧΙ…θα έστελναν τελεσίγραφο 48 ωρών….μετά θα τελείωναν την Ελλάδα, τις τράπεζες και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή η μοιραία κυβέρνηση, χθες 30 Ιουνίου με μια κίνηση για να αποτρέψει την χρεοκοπία και για να βγει από το αδιέξοδο, αντιπρότεινε μια πρόταση που περιλαμβάνει νέο δάνειο 29,1 δισεκ.
Εν τω μεταξύ, στις 1:00 βράδυ για 1η Ιουλίου του 2015, έληξε το πρόγραμμα MOU, το πρόγραμμα στο οποίο η Ελλάδα βρίσκεται από το 2015 και ταυτόχρονα δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ τα 1,53 δισεκ.
Με ανακοίνωση του το ΔΝΤ και στα ελληνικά επιβεβαίωσε ότι δεν κατεβλήθησαν τα 1,53 δισεκ. το ποσό πλέον θεωρείται ληξιπρόθεσμο, ενώ θα εξεταστεί και το ελληνικό αίτημα για μικρή παράταση.
Όλα αυτά είναι ιστορία.
Σήμερα 1η Ιουλίου σε νέο Eurogroup θα εξεταστεί μια φόρμουλα λύσης.
Στο τραπέζι υπάρχει η εξής πρόταση.
Το παλαιό πρόγραμμα έληξε και μαζί έληξαν δόσεις και τα 11 δισεκ. του ΤΧΣ που κατέχει ο ESM.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται παράταση πλέον αλλά νέο πρόγραμμα.
Λόγω της δραματικά δυσμενούς θέσης της Ελλάδος, οι όροι του νέου προγράμματος θα είναι δραματικοί.
Με βάση πληροφορίες

1)Θα τεθεί στο τραπέζι πρόταση για νέο πρόγραμμα, τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα 29,1 δισεκ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. 
Το νέο πρόγραμμα θα είναι 2ετούς διάρκειας με ορίζοντα έως το 2017 ενώ το δάνειο θα χορηγηθεί από τον ESM με όρους όπως και οι τελευταίοι αναθεωρημένοι
Παλαιές δόσεις και τα 11 δισεκ. του ΤΧΣ που βρίσκονται στον ESM θεωρητικά παύουν να ισχύουν και ακυρώνονται αλλά πρακτικά είναι πολιτική απόφαση για το αν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Άπαξ και έληξε το πρόγραμμα είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν τα 11 δισεκ. μάλλον η Ελλάδα τα έχασε.

2)Η Ελλάδα πρέπει όχι μόνο να δεχθεί το πρόταση Juncker αλλά να λάβει νέα μέτρα.
Η πρόταση Juncker ήταν ύψους 10 δισεκ. και μπορεί το τελικό πακέτο μέτρων να φθάσει τα 13 με 14 δισεκ. και ίσως τα 15 δισεκ.
Θα μειωθούν και οι συντάξεις και θα μειωθεί έως καταργηθεί και το ΕΚΑΣ.
Οι όροι της νέας συμφωνίας θα είναι χειρότεροι από τους όρους της πρότασης Juncker.

3)Η Ελλάδα εγκαταλείπει το δημοψήφισμα το οποίο ήταν όχι μόνο έωλο και νομικά διάτρητο αλλά το κυριότερο δίχαζε τους έλληνες και το ακόμη σημαντικότερο θα έθετε ακόμη και σε αμφιβολία την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος.
Το ΝΑΙ είχε αρχίσει να προηγείται μετά τα capital controls αλλά για τους ευρωπαίους το δημοψήφισμα ήταν ευρώ ή δραχμή, ευρώ ή αυτοκτονία.

Ο ρόλος Δραγασάκη

Ο Δραγασάκης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα και ο Δραγασάκης ήταν αυτός που εισηγήθηκε στον Τσίπρα να πάει σε συμφωνία και να ακυρώσει το δημοψήφισμα.
Ο Δραγασάκης είναι το μοιραίο πρόσωπο και φέρει μερίδιο ευθύνης καθώς ως παλαιός και έμπειρος πολιτικός παγιδεύτηκε σε αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση ενώ γνώριζε τον κίνδυνο επιβολής capital controls δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Υπήρξαν τραγικά λάθη από την κυβέρνηση στην διαχείριση των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης