Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μοοdy's: Υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε Caa3 από Caa2 την Ελλάδα - Προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση - Κίνδυνος για τις καταθέσεις

Μοοdy's: Υποβάθμισε κατά μια βαθμίδα σε Caa3 από Caa2 την Ελλάδα - Προειδοποιεί με νέα υποβάθμιση - Κίνδυνος για τις καταθέσεις
Χωρίς στήριξη από τους δανειστές της, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά μια βαθμίδα, σε Caa3 από Caa2 προηγουμένως, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's.
Mάλιστα έθεσε την αξιολόγηση σε καθεστώς αναθεώρησης με ορατό το ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης.
Η απόφαση του οίκου να υποβαθμίσει την Ελλάδα αντανακλά τη μεγάλη μείωση της πιθανότητας η χώρα να συνεχίσει να λαμβάνει εξωτερική οικονομική στήριξη, ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής 5 Ιουλίου.
Χωρίς στήριξη από τους δανειστές της, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει.
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών επιβεβαιώνουν την απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση από τους δανειστές της, αναφορικά με τους όρους που θα συνοδεύουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας.
Η απόσταση αυτή μεταξύ των δύο πλευρών προκαλεί μεγάλες δυσκολίες, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας.
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυξάνει τον κίνδυνο για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας, ενώ είναι βέβαιο πως η επικράτηση του όχι θα ενισχύσει τις πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Να σημειωθεί εδώ πως η Moody's υποβάθμισε το όριο της αξιολόγησης των ελληνικών ομολόγων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα (local - and foreign - currency bond ceilings) σε Caa2 από B3 προηγουμένως, γεγονός που αντανακλά την αύξηση της πιθανότητας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να οδηγήσει όχι μόνο στη χρεοκοπία της Ελλάδας και στην έξοδό της από το ευρώ.
Σύμφωνα με τη Moody's, δεν αποκλείεται να κινδυνεύσουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες (προβλέπει απώλειες καταθέσεων - losses on deposits) δεδομένης της επιβολής capital controls και σε συνδυασμό με ενδεχόμενη αποχώρηση από το ευρώ.
Σύμφωνα με τη Moody's, για να κατορθώσει η Ελλάδα να συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της, δημόσιο και ιδιωτικό, τα επόμενα χρόνια, χρειάζεται μια συμφωνία διαρκείας με τους δανειστές της.
Όμως, ακόμη κι αν αυτή η συμφωνία επιτευχθεί, ο κίνδυνος κατά τη διαδικασία εφαρμογής της θα είναι υψηλός.
Μπορεί σημαντικά βήματα να καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των ελληνικών ελλειμμάτων, ωστόσο η Ελλάδα δεν εμφανίζει μεγάλη επιτυχία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων.
Τα τελευταία γεγονότα δεν επιβεβαιώνουν την προθυμία της κυβέρνησης να προσπαθήσει, ενώ κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η κυβέρνηση - ή μια μελλοντική κυβέρνηση - θα υιοθετήσει μια πιο συνεργατική στάση απέναντι στους δανειστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης