Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την επόμενη Δευτέρα 6/7 μετά το δημοψήφισμα η «απάντηση» του Εurogroup στην ελληνική πρόταση

Την επόμενη Δευτέρα 6/7 μετά το δημοψήφισμα η «απάντηση» του Εurogroup στην ελληνική πρόταση
Aκόμη και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την δεκάλεπτη τοποθέτηση του κινήθηκε στην ίδια σκληρή γραμμή με αυτή των υπολοίπων αξιωματούχων της ευρωζώνης
Ταμείο… μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής θα κάνουν κυβέρνηση και δανειστές και μέχρι τότε το Eurogroup κατεβάζει ρολά.
Η χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη έλαβε χαρακτήρα «σεμνής τελετής» αφού και οι 18 υπουργοί Οικονομικών στοιχισμένοι πίσω από τον πρόεδρο του συμβουλίου Γερούν Ντάισελμπλουμ απάντησαν με μια φωνή τα.. λέμε από Δευτέρα.
Αίσθηση προκάλεσε ότι ακόμη και ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης κατά την δεκάλεπτη τοποθέτηση του κινήθηκε στην ίδια σκληρή γραμμή με αυτή των υπολοίπων αξιωματούχων της ευρωζώνης.
Έτσι καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η οποία ξεκίνησε μία ώρα μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού το κλίμα για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βορουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ήταν ιδιαίτερα βαρύ.
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν προδιαγεγραμμένο και γι' αυτό είχε φροντίσει ο… Ολλανδός υπουργός, ο οποίος ενοχλημένος από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε πριν από τη έναρξή της, το εξής: «Όσο η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα, ο ίδιος θα επιμένει στο δικό του «όχι» όσον αφορά τη διευκόλυνση της κατάστασης και την εύρεση λύσης για την Ελλάδα».
Μετά από αυτή την δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν να περιμένουν το αποτέλε
σμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, την ερχόμενη Κυριακή, πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί νέου προγράμματος στήριξης. Χαρακτηριστικό ήταν το «tweet» του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών: «δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η ελληνική πρόταση κινείται προς τη στη σωστή κατεύθυνση πλην όμως ζήτησαν περισσότερα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό της αποτέλεσμα. Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία πρόταση η κυβέρνηση εμφανίστηκε έτοιμη να αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ από τις οποίες θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 1,7 δις. ευρώ εκτός από μία που συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την ίδια: να διατηρηθεί η ειδική έκπτωση 30% για τα νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες είναι δύσκολος ο εφοδιασμός.
Σε ότι αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία οι θεσμοί αποδέχονται το σχέδιο της πρότασης για φόρο 13% στην διανυκτέρευση αντί για 23% που υποστήριζαν αρχικά, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της εστίασης, για το αν ο κλάδος μεταπηδήσει (ξανά) στο 23% από 13% σήμερα προκειμένου να αυξηθούν οι εισπράξεις κατά 640 εκατ. ευρώ.
Ως προς τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα καταγράφεται σύγκλιση μεταξύ των προτάσεων της ελληνικής πλευράς και αυτής των δανειστών. Η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις 12% θα ξεκινήσει να επιβάλλεται για κέρδη άνω των 500.000 ευρώ ενώ από το 2016 αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%. Επίσης, η ελληνική πλευρά εναρμονίστηκε πλήρως με την πρόταση των δανειστών για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρίες και από το 80% στο 100% για τις Ανώνυμες.
Στο κρίσιμο ζήτημα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης η κυβέρνηση ζητά η αλλαγή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις να ξεκινούν την 31η Οκτωβρίου του 2015 (αντί της 1-1-2016) και όχι από τον επόμενο μήνα που πίεζαν οι δανειστές. Ενώ σε ότι αφορά την κατάργηση του ΕΚΑΣ θεωρεί ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που θα πρέπει να επανεξεταστεί θεωρώντας ότι το επίδομα αυτό το οποίο λαμβάνουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα πρέπει να εξαλειφθεί σταδιακά.
Παράλληλα συμφώνησε στο να εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα επιφέρουν τη μόνιμη εξοικονομήσει πόρων που θα ισούνται για το 2015 από 0,25%-0,50% του ΑΕΠ και για το 2016 με 1% του ΑΕΠ.
Όλα αυτά τα σημεία για τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες με τους πιστωτές θα συζητηθούν μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ μέχρι τότε δεν πρόκειται να μεσολαβήσει άλλο Eurogroup γα την Ελλάδα σύμφωνα με τον επικεφαλής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:12 1 Ιουλίου του 2015

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης