Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης στην El Mundo: Αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει μόνο ένα όνομα, «τρομοκρατία»

Βαρουφάκης στην El Mundo: Αυτό που κάνουν με την Ελλάδα έχει μόνο ένα όνομα, «τρομοκρατία»
Αυτό που θέλουν στις Βρυξέλλες και στην τρόικα είναι να κερδίσει το «ναι», για να ταπεινώσουν τους Έλληνες, σημειώνει ο υπ. Οικονομικών
«Τρομοκρατία» χαρακτηρίζει αυτό που υφίσταται η Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo» και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα σημειώνει ότι Βρυξέλλες και τρόικα επιθυμούν να κερδίσει το «ναι» για να ταπεινώσουν τους Έλληνες.
Σημειώνει ακόμη ότι στην Ευρώπη πρέπει να υπάρχουν κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos στην Ισπανία, τα οποία στέκονται με κριτική διάθεση έναντι του συστήματος.
Όσον αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πεπεισμένος ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, τη Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία.

baroufakis_elmundo.jpg

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια συμφωνία, η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία, έτσι θα οδηγηθούμε σε μια συμφωνία», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι αυτό που θα συμβεί, αν κερδίσει το «ναι», είναι να προκύψει μια συμφωνία «όχι μόνο κακή, αλλά τελείως καταστροφική, διότι δεν είναι βιώσιμη, διότι το κομμάτι που αφορά τη χρηματοδότηση είναι ελλιπές, διότι δεν προσφέρει ελπίδα ή ενθάρρυνση στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα και διότι δεν βάζει τέλος στην ένταση και τον φόβο του ότι πρέπει να διαπραγματευόμαστε συνεχώς».
Από τη στιγμή που θα υπογράψουμε αυτή τη συμφωνία, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μια νέα συμφωνία, διότι αυτή θα είναι απλώς για μια περίοδο πέντε μηνών.
Έτσι, προσθέτει, ακόμη και αν δεχόμασταν αυτή την καταστροφική συμφωνία που μας προτείνουν, ο εφιάλτης των διαπραγματεύσεων θα συνεχιζόταν.
«Αυτή η συμφωνία που θέλουν να υπογράψουμε απλά θα εμπόδιζε τη δημιουργία συνθηκών ελπίδας και σταθερότητας που αυτή η οικονομία χρειάζεται προκειμένου να αρχίσει να σηκώνει κεφάλι», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.
Ερωτηθείς τι θα συμβεί στην περίπτωση που υπερισχύσει το «όχι», ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι σε αυτή την περίπτωση, «ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει περισσότερα όπλα στη φαρέτρα του για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνίας».
«Μη με παρερμηνεύσετε: αν κερδίσει το "όχι", δεν θα πετύχουμε μια εξαιρετική συμφωνίας, με τίποτα, όμως θα πετύχουμε να μην είναι τόσο άσχημη όσο αυτή που τώρα μας προτείνουν», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αν κερδίσει το "όχι", ο Τσίπρας θα μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και θα επιτύχει μια καλύτερη συμφωνία και την επομένη ημέρα, την Τρίτη, οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν πάλι τις πόρτες τους».
Ερωτηθείς αν κάνει λάθος, ήτοι να κερδίσει το «όχι», η Ε.Ε. να αρνηθεί να διαπραγματευτεί μια άλλη συμφωνία και διατηρήσει κλειστή τη στρόφιγγα χρηματοδότησης και πόσο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει μια τέτοια κατάσταση με τις τράπεζες κλειστές, ο υπουργός Οικονομικών επιμένει ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη.
«Την Τρίτη θα ανοίξουν εκ νέου οι τράπεζες, πιστέψτε με», σημειώνει και προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη περιμένουν και ελπίζουν να κερδίσει το "ναι" στο δημοψήφισμα.
»Αν το πετύχουν, την επόμενη ημέρα ο Mario Draghi θα πατήσει το κόκκινο κουμπί, η γραμμή έκτακτης ρευστότητας (ELA) θα αρχίσει να λειτουργεί και οι τράπεζες θα ανοίξουν εκ νέου τις πόρτες τους την Τρίτη.
»Αν κερδίσει το "όχι" και παρά τις απειλές που χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν την ψήφο, ο Τσίπρα θα μεταβεί αμέσως στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, θα έρθει σε συμφωνία και οι τράπεζες θα ανοίξουν επίσης», σημειώνει.
Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών πώς είναι τόσο σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα αποδεχθεί να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα αν κερδίσει το «όχι», σημειώνει:
«Το πρόβλημα είναι ότι στη Ε.Ε. δεν της αρέσει η δημοκρατία.
Αυτό που έχει προκύψει εδώ είναι πολύ απλό: στις 25 Ιουνίου, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurogroup, μου παρουσίασαν μια πρόταση συμφωνίας.
Την πρόταση αυτή την εξέτασα, την εξέταση η ελληνική κυβέρνηση και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ήταν εντελώς μη βιώσιμη και ότι και να την αποδεχόμασταν, ήταν αδύνατον να λειτουργήσει.
Όμως, ως κυβέρνηση υπεύθυνη και φιλοευρωπαϊκή, αποφασίσαμε ότι όπως δεν λάβαμε την εντολή να την κάνουμε κομμάτια αυτή την πρόταση, επίσης δεν είχαμε την εντολή να πούμε στους Έλληνες και στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι αυτή η συμφωνία μας φαινόταν έγκυρη, διότι δεν μας φαινόταν έτσι.
Δεδομένου ότι μας έθεσαν ένα τελεσίγραφο, αφήνουμε την τελική απόφαση στα χέρια του ελληνικού λαού.
Αυτό ονομάζεται δημοκρατία και αυτό που έχει κάνει η Ευρώπη είναι απλώς να αρνηθεί μια μικρή επέκταση του προγράμματος βοήθειας που μας θα μας επέτρεπε να διεξαχθεί αυτό το δημοψήφισμα με ηρεμία και με τις τράπεζες ανοιχτές.
Μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες».
Παράλληλα, στις επίμονες ερωτήσεις του δημοσιογράφου πώς είναι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με ένα «όχι», τονίζει διότι διακυβεύονται πολλά, τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, «γι' αυτό είμαι σίγουρος».
«Αν η Ελλάδα "συντριβεί", ένα δισ. ευρώ θα χαθεί, είναι πολλά χρήματα και δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να το επιτρέψει».
Ερωτηθείς, σε περίπτωση που κερδίσει το «ναι», αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα και αν θα υπογράψει τη συμφωνία που υπάρχει στο τραπέζι, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι προτιμά να κόψει το χέρι του πριν υπογράψει μια συμφωνία που ξέρει ότι δεν είναι βιώσιμη και σημείωσε ότι θα παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών αμέσως μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα.
Κληθείς να σχολιάσει αν θα συμβεί το ίδιο και με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, απαντά ότι δεν το γνωρίζει.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για τους υπόλοιπους, παρά μόνο για τον εαυτό μου», σημειώνει και επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία κακή τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.
Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Βαρουφάκης ότι η Ε.Ε. από την πλευρά της θεωρεί ένα είδος εκβιασμού εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι στο Eurogroup της 27ης Ιουνίου οι υπουργοί του είπαν ότι η πρόταση συμφωνίας είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα για να αφεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού.
Αυτό, επισημαίνει ο κ. Βαρουφάκης, αποτελεί τεράστια επίθεση στη δημοκρατία και προσθέτει ότι η Ευρώπη που εφεύρει τη δημοκρατία, έχει μετατραπεί σχεδόν χωρίς να το αντιληφθεί σε εχθρό της δημοκρατίας.
Ερωτηθείς τι επιπτώσεις θα είχε για την Ευρώπη η νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής και η πλειονότητα των Ελλήνων αποδεχθεί τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «αν προκύψει αυτό, η δημοκρατία θα βρεθεί σε κίνδυνο, διότι θα υποδήλωνε ότι έχει κερδίσει ο φόβος».
Σημειώνει ακόμη ότι αυτό που γίνεται στην Ελλάδα πρόκειται για τρομοκρατία.
«Γιατί μας ανάγκασαν να κλείσουμε τις τράπεζες; Για να ενσταλλάξουν τον φόβο στον κόσμο και όταν πρόκειται να σκορπίσουν τον φόβο, αυτό το φαινόμενο ονομάζεται τρομοκρατία.
Θέλω όμως να πιστεύω ότι ο φόβος δεν θα κερδίσει».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης